Резултати : Autor Vlladimir Sëbev

40 qind ulje e gazit – optimizëm për biznesin dhe familjet në Bullgari

Në festën kombëtare të Bullgarisë – 3 mars, kur u nënshkrua Traktati i Paqes pas Luftës Ruso-Turke (1877-1879) dhe Bullgaria u çlirua nga zgjedha pesëshekullore osmane, monopolisti rus i gazit “Gazprom” i dërgoi palës bullgare një kontratë të re të..

05.03.20 15:37 |

Sofja – me buxhet “të gjelbër” prej 884 mln eurosh për vitin 2020

Këshilli Bashkiak i Sofjes miratoi buxhetin e radhës të madh vjetor për kryeqytetin e Bullgarisë. Që të bëjmë krahasim le të përmendim se qyteti i dytë për nga madhësia në vend Plovdiv është me buxhet prej rreth 175 mln eurosh. Kjo do të thotë se Sofja..

07.02.20 16:32 |

Zyrtarët janë optimistë për euron, bullgarët kërkojnë referendum

Bashkë me Kroacinë Bullgaria është ndër vendet e pakta – anëtare të reja të BE-së, të cilat deklaruan zyrtarisht dëshirë për hyrje më të shpejtë në eurozonë dhe për pranimin e euros si valutë zyrtare. Në Bullgari kjo ambicie shoqërohet me një sërë masash..

30.01.20 16:22 |

Bullgaria është mes vendeve të para për nga përdorimi i burimeve rinovuese energjetike

Kohët e fundit të panjohurat rreth fatit të termocentraleve me qymyre dhe fati jo i qartë i centralit të dytë bërthamor të planifikuar në Bullgari sikurse u hodhën hije problemeve rreth burimeve rinovuese energjetike. Kurse ato po bëhen gjithnjë e më..

30.01.20 13:54 |

Bixhozi – tema e re e nxehtë në Bullgari

Deputeti Valeri Simeonov në mesin e janarit bëri propozim për ndryshime në Ligjin e Bixhozit, të cilat të ndalojnë lojërat private të fatit nëpërmjet heqjes së licencave të tyre dhe me vendosjen e monopolit shtetëror mbi lojërat e lotarisë së..

27.01.20 14:36 |

A do të sakrifikojë Bullgaria “Rrymën Ballkanike” për shkak të gjeopolitikës?

Sa të mëdha janë ambiciet e Bullgarisë të lidhura me gazin, aq të mëdha janë dhe problemet para realizimit të tyre. Kjo bëhet e qartë nga ngjarjet e fundit rreth zbatimit të projektit për gazsjellësin rus “Rryma Turke” dhe për degëzimin e tij që..

13.01.20 15:39 |

Më se një e treta e familjeve bullgare qëndrojnë në të ftohtë dhe ndotin ambientin rrethues

Bullgaria shtrihet në Evropën Juglindore ku supozohet se klima është më e butë, se ka më shumë ditë me diell dhe me ngrohtësi dhe se rrallë imponohet ngrohje suplementare të banesave dhe të dikastereve. E vërteta është, se vendi ynë shtrihet në..

08.01.20 15:31 |

Para dhe shëndetësi

Sot shëndetësia e mire kushton shumë para. Dhe prandaj jo të gjithë njerëzit mund t’i ndjekin këshillat për një mënyrë jetese të shëndetshme, pavarësisht se sipas 68% prej bullgarëve gjëja më e rëndësishme është shëndeti. Këtë e tregon anketa e..

07.01.20 11:55 |
Më shqetësuese është situata në Pernik, ku liqeni “Studena” që shërben për furnizimin e ujit të pijshëm është bosh.

Uji në Bullgari pakësohet dhe bëhet më i shtrenjtë

Problemet e lidhura me furnizimin e ujit në Bullgari bëhen gjithnjë e më të shumta dhe më serioze. Popullsia e vendit tonë është 7 miliona dhe 315 mijë prej shtetasve bullgarë janë prekur nga ndërprerjet e furnizimeve të ujit. Furnizime me orare ka..

02.01.20 15:08 |

Sa, ku dhe për çfarë harxhon bullgari për festat e Vitit të Ri

Pritet se në Bullgari do ta tejkalojmë me të paktën 10% kufirin psikologjik prej 1 mlrd. euro për harxhime të lidhura me festat e Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri – për dhurata, ushqime dhe udhëtime. Në lidhje me këtë mund të nxjerrim disa..

21.12.19 09:10 |