Резултати : Autor Vlladimir Sëbev

Ekonomia është ngadalësuar, qeveria po hap qesen

Ku po shkon ekonomia bullgare? Kjo është një pyetje, së cilës po mundohen t’i përgjigjen shumë institucione bullgare dhe ndërkombëtare si Banka Botërore, Fondi Ndërkombëtar Monetar, Komisioni Evropian, Banka Popullore Bullgare, Ministria e Financave e..

29.10.19 13:19 |

Thellohet hendeku ndërmjet të pasurve të paktë dhe të varfërve të shumtë

Ministri i Financave Vlladisllav Goranov bëri të ditur këto ditët e fundit se rreth 193 mijë prej 3.1 tatimpaguesve në Bullgari deklarojnë të ardhura mujore prej rreth 4 600 eurosh, ose më shumë. Ndërkaq, paga mesatare është pak mbi 600 euro, ndërsa..

10.10.19 15:32 |
Sukses më të madh kanë bimët mjekësore, të cilat rriten me sasi industriale për tregun

Bimët mjekësore për biznes dhe shëndet

Për vit të nëntë të radhës Bullgaria është në vend të parë mes vendeve në Bashkimin Evropian për nga prodhimi i bimëve mjekësore dhe të erëzave. Sipas të dhënave të Eurostatit, gjatë vitit 2018 në Bullgari janë kultivuar pak mbi 71 mijë tonë bimë..

08.10.19 12:28 |

A po u vjen fundi qymyrit dhe termocentraleve në Bullgari?

Një pjesë e madhe e energjisë elektrike në Evropë ende prodhohet nga qymyri, tregojnë të dhënat e Statista (për vitin 2017). Bullgaria është në këtë kategori dhe zë vendin e katërt në Evropë për   nga varësia e ekonomisë së saj nga qymyri - 45%..

02.10.19 13:51 |

Kristalina Georgieva – bullgarja në krye të Fondit Monetar Ndërkombëtar

Që nga e marta e ardhshme – 1 tetor, Fondi Monetar Ndërkombëtar do të drejtohet nga Kristalina Georgjieva. Në këtë mënyrë ajo bëhet gruaja bullgare me post më të lartë në botë. Deri përpara pak kohe dhe zonja Irina Bokova, ish-drejtoresha e..

27.09.19 15:51 |

“Thomas Cook” falimentoi, turizmi bullgar humbet afro 50 mln euro

Kompania Turistike Britanike (me pjesëmarrje kineze) “Thomas Cook”, e cila është më e vjetra dhe një prej më të mëdhave në botë, falimentoi dhe u krijoi probleme 600 000 turistëve në të gjitha skajet e planetit. Mirëpo, janë prekur jo vetëm turistët,..

25.09.19 16:10 |
Në praninë e Kryeministrit Borisov “Bulgartransgaz” dhe “Konsorciumi Arkad” nënshkruan marrëveshje për ndërtimin dhe fillimin e eksploatimit të infrastrukturës së transmetimit të gazit nga kufiri bullgar me Turqinë deri në atë me Serbinë.

„Rryma Turke“ kalon përmes Bullgarisë –çfarë fiton vendi ynë dhe regjioni?

Më në fund thashethemet dhe dyshimet në se gazsjellësi i madh “Rryma Turke” nga Rusia përmes territorit të Turqisë deri në Serbi, Sllovaki, Hungari dhe Austrin do të kalojë dhe përmes Bullgarisë, apo do të na rrethojë, ishin sqaruar dhe tani gjërat..

19.09.19 12:50 |
Briefing i Ministres Temenuzhka Petkova për centralin atomik “Belene” në godinën e Ministrisë së Energjetikës. Në fotografi janë drejtori ekzekutiv i Holdingut Bullgar të Energjisë Zahklen Koen, Ministrja e Energjetikës Temenuzhka Petkova dhe drejtori ekzekutiv i Kompanisë Elektrike Kombëtare Ivan Jonçev

A do t’i sjellë numri 13 fat të mirë centralit atomik “Belene”?

Ditën e martë 13 firma parashtruan kërkesa në Sofje për pjesëmarrje në realizimin e projektit për centralin e dytë atomik “Belene” në bregun e lumit Danub. Brenda një afati prej 90 ditësh ekspertë bullgarë do të analizojnë ofertat dhe do të thonë se..

21.08.19 13:03 |

Sa para nxjerrin dhe për çfarë harxhojnë familjet bullgare

Bullgarët fitojnë pak dhe harxhojnë pak. Ata janë në vendin e fundit të klasifikimeve evropiane për konsumim për frymë të popullsisë në sfondin e nivelit të mesëm për BE-në nga 56 për qind. Niveli i të ardhurve dhe i shpenzimeve të familjeve..

21.08.19 12:10 |

Çfarë makinash nget dhe blen bullgari?

Bullgarët pa makina nuk munden. Kjo vihet re nga të dhënat për numrin e automobilave dhe të popullsisë në vend.Tek ne ka 7 milionë veta dhe sipas policisë rrugore automobilat në Bullgari janë rreth 4 milionë. Më interesante është pyetja se çfarë..

15.08.19 14:22 |