Резултати : Autor Vlladimir Sëbev

“Kriza e derrave” – kërcënim për tryezën dhe për ekonominë bullgare

Në Bullgari aktualisht po rritet me vrull vala e murtajës afrikane të derrave, kundër së cilës nuk ka ilaç dhe e cila është mjaft infektuese për derrat e rritur në oborret familjare, për ata në fermat e mëdha për derrat e egër. Shpëtimi i vetëm është..

09.08.19 16:08 |

Çfarë lloj pushimi mund t’i lejojë vetes bullgari?

Gjatë viteve të fundit rrogat në Bullgari rriten mesatarisht 7-10% për vit, por përsëri mbeten më të ulëtat në Bashkimin Evropian ku rroga mesatare e punës është rreth 600 euro në muaj. Sipas sindikatave për jetën normale të një familjeje me katër anëtarë..

06.08.19 12:57 |

Hapi i parë për ndërtimin e qendrës shpërndarëse evropiane të gazit në Bullgari

Bullgaria nuk ka depozitime të konsiderueshme të gazit, as treg të madh të gazit, mirëpo ka ambicie evropiane në këtë degë. Bëhet fjalë para së gjithësh për projektin për ndërtimin e qendrës së madhe shpërndarëse të gazit dhe bursë, e cila do të..

02.08.19 16:14 |

Bankat bullgare e çuan vendin tonë drejt eurozonës

Bankat bullgare i përballuan stres-testet dhe kontrollet e kapitalit dhe aktiveve, bëri të ditur Mekanizmi i Vetëm Mbikëqyrës i Bankës Qendrore Evropiane. Përmes testeve kaluan 6 banka bullgare – 4 prej bankave më të mëdha UniCredit Bulbank, Banka..

30.07.19 15:22 |
Dhënia e dekoratave vjetore “Ekonomia në dritë”

“Nuancat gri” në ekonominë bullgare

Një pjesë e madhe  nga ekonomia bullgare punon në përputhje me ligjet duke paguar të gjitha taksat, rrogat e punës dhe sigurimet e personave të punësuar. Por, ka dhe një sektor i ekonomisë sonë i cili funksionon në mënyrë jolegale ose gjysmë legale, por..

03.07.19 15:52 |

A do të pakësohet Tatimi mbi Vlerën e Shtuar?

Në ekonomi nuk ka siguri të madhe dhe çdo gjë zhvillohet dhe ndryshon në një drejtim më të mirë, apo më të keq. Një prej shtyllave të sigurta të ekonomisë bullgare janë bordi valutor me kursin e tij të fiksuar ndaj levit dhe euros, tatimi i unifikuar..

11.06.19 14:28 |

Gjallërim strategjik në tregun bullgar të gazit

Në sektorin e gazit në Bullgari prej kohe nuk ka qenë kaq e gjallëruar dhe plotë me zhvillime dhe projekte të reja. Deri tani çdo gjë ecte qetë dhe vetëm pritej  realizimi i projekteve të mëdha qeveritare. Dhe në veçanti – duke folur përambiciet..

04.06.19 15:44 |

Fshati Banja – histori dhe SPA në rrëzat e tri maleve

Biznesi SPA si pjesë e sektorit turistik bullgar është në rritje. Bën përshtypje se ai fiton popullaritet të madh edhe mes turistëve të huaj. Bullgaria ka kushte shumë të përshtatshme për zhvillimin e tij, me qenë se është në treshen e parë evropiane për..

19.05.19 14:15 |

Turizmi bullgar dalë-ngadalë po zbret nëpër pjerrësinë e sukseseve të veta

Gjatë 4 vjetëve te  fundit turizmi bullgar po ecte vazhdimisht përpjetë dhe arriti një rritje prej 31% të turistëve për këtë periudhë. Vjet shtimi kundrejt vitit 2017 ishte 4,4%, kurse numri i turistëve tejkaloi 9 milionë, që është më shumë se e gjithë..

18.04.19 13:10 |

Shok i dyfishtë për transportuesit bullgarë

Jeta e firmave të sektorit të rëndësishëm të transportit në ekonominë bullgare nuk duket aspak e lehtë këto ditët e fundit, ndërsa perspektivat e afërta nuk na qetësojnë në asnjë mënyrë. Ato morën dy goditje të dhimbshme, të cilat vetëm e forcuan..

08.04.19 16:17 |