Programi i ditës

Резултати : Autor Vesella Krësteva

120 vjet Akademia Kombëtare e Arteve Figurative

Akademia Kombëtare e Arteve Figurative, shkolla më e vjetër prestigjioze e arteve figurative në Bullgari, shënon jubileun 120 vjeçar. Të shumta janë intelektualët të cilët në fund të shekullit XIX mbrojtën idenë për krijimin e shkollës së lartë të..

06.12.16 11:07 |

Bullgarë dhe të huaj do të masin forca në Tubimin e Parë Folklorik “Trashëgimia e lashtë” në Londër

Më 16 dhe 17 shtator në “Harrow Leisure Centre” të Londrës do të zhvillohet Tubimi i Parë Folklorik “Trashëgimia e lashtë”. Ngjarja është pjesë e një procesi, i cili ka filluar përpara disa vjetëve Georgi Anadollov për rilindjen e traditave bullgare në..

16.09.16 09:05 |

Panairi i XIV Ndërkombëtar i Zanateve Tradicionale në Muzeun Etnografik “Etëra”

Nga 2 deri më 6 shtator në Muzeun Etnografik në të hapur “Etëra” afër qytetit Gabrovo, do të mbahet Panairi i XIV Ndërkombëtar i Zanateve Tradicionale. “Ky aktivitet realizohet me ide të vet muzeut dhe përveç të arsimojë, ka për detyrë edhe të argëtojë..

02.09.16 11:51 |

100 vjet Muzeu Kombëtar Ushtarak Historik

Në kulmin e verës së vitit 1914 mbreti Ferdinand botoi një dekret për krijimin e Komisionit Ushtarak Historik pranë Shtabit të Ushtrisë. Ai duhet të përgjigjej për një kompleks të ardhshëm të muzeve, arkivave dhe bibliotekave, të cilët të ruajnë..

05.07.16 15:02 |

Si Bullgaria e shënon Ditën Botërore të Babait

Edhe sivjet fondacioni “Tulipani” organizon një sërë ngjarjesh kushtuar Ditës Ndërkombëtare të Babait – 19 qershorit. Dita e Babait shënohet në mbi 50 shtete në botë çdo një të dielën e tretë të muajit qershor. Fillimi u vu në Uashington, SHBA, në..

17.06.16 17:19 |

“Mbi ylberin 2” – album me stripa bullgarë nga shoqata “Projekt Ylber”

Fillimi i verës u sjell emocione të nxehta adhuruesve të tregimeve vizatimore bullgare për të qeshur – komiksi ose stripa. Shtatë nga piktorët e revistës legjendare “Dëga” ose “Ylber”, e cila dilte në periudhën nga viti 1979 deri në vitin 1992, botuan..

14.06.16 13:57 |

Emocione shumëngjyrëshe për Pashkët

Mund të krijoni vetë emocion shumëngjyrësh për Pashkët... me këto fjalë para disa ditësh në Sofje Elena Jagoridkova dhe bashkëmendimtaret e saj i pritën njerëzit e parë që shfaqën dëshirë të marrin pjesë në serinë e parë “Punishte për të vegjët dhe për..

28.04.16 08:10 |

Apostulli dhe koha e tij në syrin e piktorëve bullgarë

Po mbushen 143 vjet nga vdekja tragjike e Vasill Levskit – heroit më të dashur të Bullgarisë, ideologut dhe organizatorit të revolucionit tonë kombëtar për çlirimin nga zgjedha osmane. Me këtë rast në Sofje u hap një ekspozitë – vepër e Galerisë..

18.02.16 12:55 |
Eshafod VІ, 2007, fragment

Ekspozita “Agime dhe perëndime” të akademikut Rumen Skorçev në Galerinë Kombëtare të Arteve

Gjatë shtatorit u nda nga jeta Rumen Skorçev – njeri prej piktorëve më të njohur bullgarë, që punojnë në fushën e ilustrimit, grafikës, pikturës dhe artit figurativ. Ai vdiq në moshë 82 vjeç duke përgatitur ekspozitën e tij të radhës për Galerinë..

20.12.15 09:50 |

U hap festivali i 15-të Ndërkombëtar i Filmit Malor “Bansko Film Fest”

Pyetjes, pse dëshiron ta ngjitësh Everest njeri nga alpinistët më të njohur Xhorxh Lej Mellëri iu përgjigj: “Sepse ai ekziston.” Mellëri dhe Andrju Ërvin u zhdukën pa lënë gjurmë gjatë ekspeditës së tretë britanike në Himalajet në vitin 1924 nën pjesën..

27.11.15 14:52 |
Подкасти от БНР