Резултати : Autor Diana Cankova

Ljudmill Angjelllov, Ina Kënçeva dhe Vesko Panteleev-Eshkenazi

Ljudmill Angjelllov dhe Vesko Panteleev-Eshkenazi festojnë jubile në “Piano ekstravaganca”

“Piano ekstravaganca” është një festival muzikor, i cili e pëlqen novatoren. I ka vënë vetes për qëllim të gjejë dhe të prezantojë krijime me një vlerë të lartë artistike, por të cilët kanë mbetur në hijen e gjenive të afirmuar. Besnik kësaj..

18.09.15 12:55 |

Migracioni nuk është panace për krizën demografike tek ne

Gjatë vitit 2050 bullgarët do të numërojnë 5 milion veta – me 2 milion më pak se sa në vitin 2015. Sipas raportit të OKB-së për zhvillimin demografik, Bullgaria do të jetë vendi në të cilin popullsia do të ulet me ritme më të shpejta. Nuk është e qartë..

17.09.15 11:36 |
Majtas: “Parazite të dritave” të RaumZeitPiraten-it, poshtë djathtas: instalimi Nyloid i Cod.Act-it

DA Fest: Artistë botërorë, art dhe gjuhë digjitale

Një festival ndërkombëtar me emrat e koduar “saunt art”, “net art”, “robotika”, “sisteme gjenerative” dhe akoma shumë çudira nga bota digjitale u hap më 15 shtator në Akademinë Kombëtare të Arteve. Da Fest për herë të pestë mbledh në një vend krijuesit..

16.09.15 15:41 |

Një orkestër e re bullgare rilind krijimtarinë e Parashkev Haxhievit

Një nga orkestrat më të reja bullgare mban emrin e kompozitorit tonë të madh Parashkev Haxhiev. Një muzikant me një volum më të madh të krijimtarisë si dhe opera të cilat janë kthyer në klasike – me këtë ngarkesë mbi shpinë orkestra qëndron në pragun e..

10.09.15 13:42 |

Plovdivi fton për shëtitje gjatë Natës së muzeve dhe galerive

Më 11 dhe 12 shtator qyteti bullgar Plovdiv do të presë miq në edicionin e 11 të Festivalit – Nata e muzeve dhe galerive. Me ndihmën e artistëve bullgarë dhe të huaj dhe   më shumë se 100 aktiviteteve të bashkuara në  pesë programe qyteti ofron..

08.09.15 13:27 |

"Apolonia” kthehet në tempullin e arteve

Shpirti i lashtë i një qyteti, në rrugët e të cilit kanë shkelur këmbët e trakëve, romakëve dhe elinëve, edhe sivjet hyn në tempullin e arteve. Për herë të 31-rë me radhë festivali i arteve “Apolonia” ndez flakën e artit në qytetin me histori të pasur..

28.08.15 12:57 |

Asgjësimi i monumenteve është humbje për kujtesën historike

Të quajtur “monumente të epokës totalitare” ose “art socialist”, trashëgimi monumental nga e kaluara jonë e afërt vazhdon të krijojë vijë ndarëse në shoqëri. Dhe me gjithë se vitet gjithnjë e më shumë na largojnë nga regjimi, simbolet e tij vazhdojnë të..

24.08.15 13:08 |

Petër Rajçev – pushtuesi i parë bullgar i Olimpit operistik

Në fillimin e shekullit të kaluar një bullgar doli jashtë shtetit të sapoçliruar për të pushtuar skenat më të mëdha operistike botërore dhe për të treguar talentin bullgar. Petër Rajçev është një tenor i shkëlqyeshëm me prani imponuese skenike. Është..

20.08.15 15:27 |

Panagia e Kjustendilit e ndan bukën për nder të Shën Mërisë

Në Ditën e Fjetjes së Hyjlindëses Mëri mijëra të krishterë ortodoksë dhe katolikë do të vizitojnë kishën, që të japin nderin e tyre ndaj Nënës së Jizu Krishtit. Derisa në tërë vendin të krishterët do të shënojnë festën sipas kanunit kishtar, banorët e..

14.08.15 15:04 |

Laborator për arte inovative hap dyer në kryeqytet

Eksperimentues të rinj prej 10 vendeve do të kthejnë në 180 gradë përfytyrimet tona për një krijimtari artistike, duke shkatërruar barrierat midis arteve të veçanta dhe ndjekin të kaluarën dhe të tanishmen në një përzierje harmonike...

10.08.15 15:36 |