Programi i ditës

author: Desisllava Semkovska

Një paradë e makinave “retro” në qytetin Drjanovo

Gjatë vitit 2015 pronari i automobilave të vjetra Stefan Ivanov nga qyteti Drjanovo i propozon pushtetit bashkiak vendas të organizojnë një parade të makinave retro. Ideja pranohet pozitivisht dhe sivjet ngjarja do të zhvillohet tanimë për herë të..

13.04.19 09:00 |

Kauza “Krijues bullgar”

Pas pseudonimit Sobeiro qëndron familja e Daniellës dhe Sëbinit, të cilët me ndjesën e tyre të pagabueshme të krijuesve të vërtetë dhe me një shpirt të gjerë i ndihmojnë krijuesit unikalë bullgarë, duke qëndruar pas ideve, fantazisë dhe punëdashësisë së..

06.04.19 13:35 |

140 vjet nga adoptimi i flamurit të Bullgarisë

Flamuri kombëtar i Republikës së Bullgarisë është me tre shirita – të bardhë – të gjelbër - të kuq, të vendosur në mënyrë horizontale nga lart poshtë, thuhet në nenin e 15 të Ligjit për flamurin kombëtar, kurse zgjedhja dhe renditja e ngjyrave lidhen me..

26.03.19 16:21 |

Muzeu i Sofjes prezanton një ekspozitë kushtuar bukës, jetës dhe simboleve të krishtera

Deri më 30 qershor në Мuzeun Regjional Historik në Sofje mund të shikohet ekspozita “Qoftë e bekuar buka dhe jeta”. Ajo përmban eksponate nga koleksioni i dhuruesit dhe mecenatit Antonio Vasilev. Theksi është mbi vulat për bukë “meshanikë”, të..

25.03.19 16:04 |

Festivali i gjellëve të malit të Rodopeve “Kënaqja rodopëse” në qytetin Devin

Më 22 dhe 23 mars në zemrën e malit të Rodopeve në qytetin Devin, nën patronazhin e kryetarit të bashkisë së qytetit Krasimir Daskallov do të zhvillohet Festivali i parë i ushqimit të Rodopeve. “ Ideja lindi pak nga pak ” – tregon Ani..

21.03.19 12:48 |

Kontrata e martesës si rezultat i kulturës së rritur financiare të bullgarëve

Kontrata martesore është diçka e re në legjislacionin bullgar. Si një institut i drejtësisë familjare është aplikuar më 1 tetor 2009 me hyrjen në fuqi të Kodit të ri të Familjes. Deri atëherë çdo gjë e fituar gjatë kohës së martesës është..

19.03.19 13:25 |

“Thesari bullgar” – një udhëtim marramendës nëpër natyrën, historinë dhe kulturën e Bullgarisë

Më 12 mars në Lidhjen e arkitektëve në Sofje u prezantua botimi luksoz dygjuhësh /bullgarisht-anglisht/ i albumit “Thesari bullgar”. Në 450 faqe mbi 1000 fotografi zbulojnë monumente interesante  dhe pak të njohura nga historia e Bullgarisë dhe natyrën..

14.03.19 13:53 |

Një maratonë zbavitëse i lidh traditat bullgare dhe sportin me solidaritetin, tolerancën dhe barazinë

Më 10 mars vullnetarë nga organizatat “Karitas” dhe CVS-Bulgaria presin të mëdhenj dhe të vegjël përpara Skenës Verore në kopshtin e Borisit në Sofje, ku për herë të pestë të radhës do të zhvillohet ngjarja bamirëse “Gjyshja Marta ka shpejtuar”...

07.03.19 14:21 |

Mësimet e atdhedashurisë të cilat u japim fëmijëve

Ah, çfarë gjëra ka në sëndukun e gjyshes! Shami koke lara-lara prej mëndafshi! Jelekë prej kadifeje me lule të arta! Fustane të bukura. Me të gjitha këto ajo vishej kur ishte e re! Tregimi “Sënduku” i shkrimtares së fëmijëve Dora Gabe ndryshoi..

03.03.19 11:15 |

Pe i kuq për forcë dhe shëndet, pe i bardhë –për jetë të gjatë

Më 1 mars bullgarët kudo që janë zbukurohen me verore – simbol të pranverës dhe të ringjalljes së natyrës, hajmali për shëndet, gëzim dhe sukses. Verorja tradicionale përbën dy penj të ndërthurur - pe të kuq për forcë dhe shëndet   dhe pe të..

01.03.19 08:15 |