Programi i ditës

author: Desisllava Semkovska

Magjia frymëzuese e dritës

Prej 13 vjetëve merrem me dritën: fillimisht punoja qirinj, kurse tani llamba. Kjo është një rrugë fare e natyrshme, mbase kureshtja ime më drejtoi andej. Fillova prej formave dhe modeleve kaq të ndërlikuara, saqë llambat e mia të para dukeshin si..

23.02.19 09:50 |

Një koleksion i shkëlqyer i Toma Belevit prej përparëseve bullgare nga shekujt 19-20

Përparëset kanë luajtur një rol të rëndësishëm në jetën e gruas. Gjëja e parë, në të cilën është mbështjellë vajza e porsalindur, ka qenë përparësja e vjetër e gjyshes nga ana e babait, kjo është njëfarë tradite e dorëzimit të forcës. Ka përparëse..

16.02.19 10:05 |

Piktorja Maja Petrova po rilind teknikën e vjetër vinorel

Piktori gjithmonë gjen në atë të cilën e pëlqen, mundësi të papritura dhe zgjidhje, kurse piktura ka kaq shumë aspekte saqë propozon një liri të pafund të eksperimenteve dhe të fantazisë. Përpara 2 vjetëve piktorja Maja Petrova njihet me një..

15.02.19 12:44 |

Macet e Vesellka Velinovës në stile të ndryshme artistike

Çdo një piktor ka stilin e vet personal dhe të papërsëritshëm. Të tilla janë dhe krijimet e Vesellka Velinovës. Përveç se pikturat e saj janë të bukura dhe të dallueshme, piktorja e re i pëlqen shumë dhe eksperimentet. Si rezultat i një ideje..

31.01.19 12:59 |

Restoranti i errët në të cilin shikimi kthehet bile në mangësi

Marrim mbi 80% nga informacioni përmes syve tona. Mendimi, sjellja dhe e gjithë qenia jonë janë të kushtëzuara nga ajo të cilën ne e shikojmë. Por, përfytyrojeni që ana vizuale të mos të ketë rëndësi. “ Pjesa tjetër e shqisave zhvillohet..

24.01.19 13:28 |

Dorezat e Milena Stefanovës janë stoli për duart e çdo një gruaje

Milena Stefanova merret me thurje që nga vitet shkollore. Mësueset e saj të para kanë qenë gjyshja dhe nëna e saj. Në fillim ajo ua dhuronte veprat e veta të afërmve dhe miqve, por para pak kohe vendosi t’i paraqesë krijesat e saj para një..

20.01.19 13:25 |
Снимка: БГНЕС

“Përrallat që udhëtojnë” i ftojnë njerëzit për t’i hapur zemrat e tyre ndaj fëmijëve-refugjatë

“ Kur isha vajzë e vogël nuk e dija asgjë për Palestinën dhe isha e sigurt se kam lindur në Liban. Më bëri përshtypje se nëna ime gjithmonë mbante me vete një kartë blu identiteti. Atje ishte shkruar “refugjat”. Atëherë e kuptova shkakun se pse..

15.01.19 16:15 |

Astronomët bullgarë përfshihen në festimet e 100 vjetorit të Bashkimit Ndërkombëtar Astronomik

Më 28 korrik 1919 në Bruksel është themeluar Bashkimi Ndërkombëtar Astronomik (The International Astronomical Union, IAU), i cili bashkon shoqëritë astronomike nga e gjithë bota. Bullgaria aderohet në të gjatë vitit 1957, pavarësisht se..

10.01.19 14:17 |

Postcrossing – koleksionim, hobi dhe kontakte me njerëz nga e gjithë bota

Në epokën e teknologjive njerëzit gjithnjë e më rrallë shkruajnë dhe dërgojnë letra dhe kartolina me postë. Preferojnë variantin më të lehtë – atë elektronik. Por, jo kështu qëndrojnë gjërat me Postcrossing. Për autorë të këtij projekti..

05.01.19 11:55 |

Kutitë muzikore prej druri - të vetmet në Evropë që prodhohen në Bullgari

Përpara 5 vjetëve Vencisllav Nikollov filloi tregti me lojëra prej llamarine koleksionuese – riprodhime të lodrave mekanike nga shekulli i kaluar. Dhe pavarësisht nga interesi i tij, me kalimin e kohës pronari i firmës së specializuar vuri..

31.12.18 11:25 |