Programi i ditës

author: Desisllava Semkovska

Ditа е dhuruesit në Muzeun Kombëtar “Toka dhe njerëzit”

Muzeu Kombëtar “Toka dhe njerëzit “ në Sofje është krijuar gjatë vitit 1986 në sajë të dhurimeve bujare të 90 shkencëtarëve bullgarë dhe të huaj, intelektualëve, koleksionuesve dhe 65 institucioneve dhe firmave. Fillimi është vënë një vit më përpara,..

19.06.18 15:27 |
Svetlin dhe Gergana Mirçevi

Çfarë nuk dimë për rakinë

Rakia është një pije e fortë tradicionale alkoolike, e përgatitur përmes distilimit të frutave të fermentuara, që konsiderohet si tradicionale dhe kombëtare në Bullgari dhe në vendet e tjera Ballkanike. Por a e dinë vetë bullgarët sesi t’i..

17.06.18 08:55 |

Zyra e Patentave në Bullgari – e kaluara dhe e tanishmja

Patenta e shumëpritur nga biznesi me efekt unik në territorin e Bashkimit Evropian shumë shpejt do të bëhet realitet, prognozon David Sukalijski, zëvendës kryetar i Zyrës së Patentave. Më 4 qershor 1948, me dekret të Presidiumit të Kuvendit..

05.06.18 12:33 |

“Pranverë në prag të verës” – ekspozitë me porcelan të pikturuar

Llamba kolorite prej qeramike, filxhanë dhe pjata të pikturuar me reliefë, stoli prej porcelani të punuara me dorë – të gjitha ato mund të shihen në ekspozitën e parë me vete të krijueses Zllata Zllatkova. Ato sende janë të ekspozuara në Galerinë..

02.06.18 12:35 |
Kosta Çollakov me gazetarët e ardhshëm Viktorija, Denisllava, Katerina, Emin dhe Valentin

Për shpresat e mëdha të gazetarisë bullgare te të miturit

Në arsimimin e brezit të ri një rol të veçantë luajnë mjetet e informacionit të gjerë. Është me rëndësi që gazetari të posedojë një moral të lartë, mendim jo standard dhe të zhdërvjelltë, të jetë i përgjegjshëm për fjalët e shprehura dhe të..

01.06.18 13:04 |

Ekspozita “Alfabeti cirilik – graffiti nga “A” deri në “Я”

Me rastin e 24 majit – Festës së Shkrimit Sllav dhe të Kulturës Bullgare, që të njëjtën ditë në galerinë e kryeqytetit “Gifted Sofia” u hap një ekspozitë ndërkombëtare kushtuar alfabetit cirilik në graffiti. Aktiviteti organizohet për të dytin vit..

28.05.18 14:06 |
“Libra të vjetra” – disa lloje pemësh, vanilje, mjaltë, kafe

Qirinj “Me aromën e librave” e shndërrojnë leximin në një përjetim të shqisave

Duke lexuar ndonjë libër, ne zhytemi në atmosferën e heronjve, përjetojmë ndjenjat e tyre, e përfytyrojmë tablotë e ndodhive dhe sikur zhytemi në aromën e mjedisit. Mirëpo, del, që mund të nuhatim aromat e heronjve të preferuar në sajë të erës së..

19.05.18 12:05 |

Modele të transportit urban dhe ndërurban prezantohen në një ekspozitë në Sofje

Deri më 22 maj banorët dhe miqtë e kryeqytetit mund të shikojnë një ekspozitë atraktive në të cilën prezantohen modele të transportit urban dhe ndërurban – tramvaje, autobusë, trolejbusë të cilat lëvizeshin në të kaluarën dhe tani nëpër rrugët e..

16.05.18 11:42 |

Batanijet „e rënda” ndihmojnë fëmijët dhe të moshuarit me probleme

Vitet e fundit shihet rritje e numrit të fëmijëve me çrregullime të spektrit të autizmit, me nevoja të veçanta arsimore, ndërsa tensioni dhe stresi shkelin ritmin dhe keqësojnë cilësinë e jetës së shumë njerëzve. Një nga mënyrat me ndihmën e së..

12.05.18 11:25 |

Patchwork-u është hobi dhe art, i cili formon shijen

Rrënjët e patchwork-ut fshihen në kohën më të moçme, megjithëqë pranohet, se kjo teknikë, në formën e saj moderne, lindi në shekullin XVIII në Angli. Prandaj emri patchwort vjen nga fjalët angleze patch – leckë dhe work – punë. Përbëhet në..

05.05.18 11:15 |