Programi i ditës

author: Desisllava Semkovska

Ekspozita “Alfabeti cirilik – graffiti nga “A” deri në “Я”

Me rastin e 24 majit – Festës së Shkrimit Sllav dhe të Kulturës Bullgare, që të njëjtën ditë në galerinë e kryeqytetit “Gifted Sofia” u hap një ekspozitë ndërkombëtare kushtuar alfabetit cirilik në graffiti. Aktiviteti organizohet për të dytin vit..

28.05.18 14:06 |
“Libra të vjetra” – disa lloje pemësh, vanilje, mjaltë, kafe

Qirinj “Me aromën e librave” e shndërrojnë leximin në një përjetim të shqisave

Duke lexuar ndonjë libër, ne zhytemi në atmosferën e heronjve, përjetojmë ndjenjat e tyre, e përfytyrojmë tablotë e ndodhive dhe sikur zhytemi në aromën e mjedisit. Mirëpo, del, që mund të nuhatim aromat e heronjve të preferuar në sajë të erës së..

19.05.18 12:05 |

Modele të transportit urban dhe ndërurban prezantohen në një ekspozitë në Sofje

Deri më 22 maj banorët dhe miqtë e kryeqytetit mund të shikojnë një ekspozitë atraktive në të cilën prezantohen modele të transportit urban dhe ndërurban – tramvaje, autobusë, trolejbusë të cilat lëvizeshin në të kaluarën dhe tani nëpër rrugët e..

16.05.18 11:42 |

Batanijet „e rënda” ndihmojnë fëmijët dhe të moshuarit me probleme

Vitet e fundit shihet rritje e numrit të fëmijëve me çrregullime të spektrit të autizmit, me nevoja të veçanta arsimore, ndërsa tensioni dhe stresi shkelin ritmin dhe keqësojnë cilësinë e jetës së shumë njerëzve. Një nga mënyrat me ndihmën e së..

12.05.18 11:25 |

Patchwork-u është hobi dhe art, i cili formon shijen

Rrënjët e patchwork-ut fshihen në kohën më të moçme, megjithëqë pranohet, se kjo teknikë, në formën e saj moderne, lindi në shekullin XVIII në Angli. Prandaj emri patchwort vjen nga fjalët angleze patch – leckë dhe work – punë. Përbëhet në..

05.05.18 11:15 |

Nikollaj Boev: Gjimnastika ritmike është jeta ime

Nikollaj Boevi është një i ri 29 vjeçar, ambicioz dhe i hapur për të renë. Tashmë pothuajse 15 vjet grumbullon përvojë si trajner dhe arbitër në një sport jo aq tradicional për meshkujt – gjimnastikën ritmike. Kur ishte 12 vjeçar ai e pati..

25.04.18 11:16 |
Margarita Stojanova

Për qendrën tregtare në qytetin Gabrovo dhe për iniciativën “Traditat e harruara dhe shijet e gjalla”

“Qendra tregtare fshatare”– ndoshta mendoni se kështu quhet ndonjë godine е madhe me shkëlqim pompoz me dyqane dhe ofise në qendrën e ndonjë fshati? Jo! Bëhet fjalë për një pazar-ekspozitë, të quajtur kështu fare me shaka, i cili ka fituar..

22.04.18 12:35 |

Veshja tradicionale e bullgares dhe ndikimi i modës evropiane

Bullgarja gjithmonë është shquar me punëdashësinë e saj, me mjeshtëritë dhe me ndjenjën për të bukurën. Dhe që të gjitha këto cilësi më mirë duken në veshjen tradicionale popullore bullgare, dhe më në veçanti në veshjen e grave. Gratë vet i kanë..

10.04.18 15:18 |

Teknologjitë e vjetra të pikturimit të vezave janë të gjalla edhe sot e kësaj dite

Simbolika e vezës ka ndryshuar gjatë shekujve të kaluar. Vezët më të vjetra të dekoruara të strucëve, të zbuluara në Afrikë, janë të moshës rreth 60 mijë vjet dhe i kanë përdorur për dhurata. Vezët e arta dhe ato të argjendta janë të pranishme në..

07.04.18 09:15 |

Qëndistaria në Sofje dhe në rajon

Në Sofje u hap ekspozita me titull “ Qëndistaria në Sofje dhe në rajon”, kushtuar 90 vjetorit nga themelimi i Muzeut Historik Regjional në kryeqytet. Ekspozita e përkohshme prezanton trashëgiminë e pasur prej qëndisjeve, të punuara nëpër fshatrat..

01.04.18 08:05 |