Programi i ditës

author: Desisllava Semkovska

Treni bullgar me binarë të ngushtë u kthye në “një galeri mbi rrota” për Krishtlindjet

Disa përvjetorë të rrumbullakët të transportit urban në Bullgari provokuan piktoren e talentuar Petja Ilieva që t’i prezantojë shoqërisë bullgare kulturat e vendeve të ndryshme, artin e tyre, traditat, festat, ngjarjet historike. Dy automjete të..

25.12.21 07:15 |

Almanaku i traditave bullgare të fundvitit

Cikli festiv kushtuar Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri në Bullgari fillon që më 20 dhjetor, me Ditën e Ignat Hyjmbajtësit. Dhe megjithëqë zakonet dimërore janë të përngjashme, në regjione të veçanta të vendit ekzistonin dhe vazhdojnë të zbatohen rite..

20.12.21 07:15 |

Shihni sesi tradita “Survakane” mund të bashkojë bullgarë dhe të huaj

Në orët e para të Vitit të Ri në Bullgari fillon tradita survakane - një grup fëmijësh ose të rinjsh shkojnë shtëpi më shtëpi dhe u bien në kurriz me një shkop /thupër thane/ të dekoruar posaçërisht të quajtur "survaçka" , anëtarët e familjes dhe..

18.12.21 14:00 |

Pas 170 vitesh mungesë kastorët u kthyen në Bullgari

Para pak kohe komuniteti shkencor raportoi për vëzhgimet e para të kastorit euroaziatik (Castor fiber), pas një mungese të species nga më shumë se një shekull e gjysmë nëpër trojet tona. Duke rrethuar një nga zonat e mbrojtura në..

31.10.21 13:15 |

Një konkurs ndërkombëtar po kërkon motive të ruajtura të qëndisura bullgare

Vatra e Kulturës “Shkëndijat Bullgare 2016” në qytetin Dobriç organizon një konkurs ndërkombëtar për një origjinal autentik ose të rikrijuar të një motivi të qëndisjes. Deri më 15 dhjetor 2021 pjesëmarrësit duhet të paraqesin   një model i cili..

19.10.21 07:15 |

Jana Skallkina – përkthyesja ruse nga gjuha bullgare

Shpesh e pyesin Jana Skallkinën se cila është lidhja e saj me Bullgarinë dhe në këtë nuk ka asgjë të çuditshme, sepse niveli i zotërimit të gjuhës bullgare është shumë i lartë. Përkthyesja e re e talentuar nuk ka rrënjë bullgare dhe dashuria e saj..

26.09.21 13:35 |

Përse të gjitha rrugët në një lagje të Sofjes mbajnë emrat e qyteteve bullgare

Më 3 prill 1879 Sofja u shpall kryeqyteti i Bullgarisë. Festa e qytetit, emërtuar kishës “Shën Sofia” është më 17 shtator, kur Kisha Ortodokse feston Shën Dëshmoret Sofia, Besa, Shpresa dhe Dashuria . Besnike me moton e saj “Rritet por nuk..

17.09.21 09:00 |
Kuadër nga filmi

A po ringjallet kinemaja artistike për fëmijë në Bullgari?

Breza të tëra bullgarësh rritën me filmat “e përjetshëm” fëmijëror nga vitet 60-90 të shekullit të kaluar. Pas një qetësie prej gati 20 vjetësh, me shfaqjen e disa serialeve dhe filmave disa vjet më parë filloi një ringjallje e prodhimeve për..

01.06.21 10:00 |

“Galeri në rrota” u nisën nëpër rrugët e Sofjes

Dy automjete nga transporti publik të “veshur” në mënyrë të pazakonshme dolën nëpër rrugët e Sofjes - tramvaji-galeri me elemente nga Bullgaria dhe Belgjika dhe trolejbus me motive folklorike nga Bullgaria dhe 21 shtete nga të gjitha kontinentet...

21.04.21 11:20 |

Veshjet përrallore të Nevjana Bratanovës për gjimnastikën ritmike

Të guximshme, të gjalla, shumëngjyrëshe, ekstravagante, të cilat përputhen me një përpikëri të madhe me kompozicionet e jashtëzakonshme të gjimnasteve bullgare - të tilla janë veshjet, me të cilat sportistet tona dalin me një krenari të madhe në qilim..

30.03.21 11:00 |