Programi i ditës

author: Desisllava Semkovska

Survaçka – shkopi magjik i bullgarëve

Orët e para të Vitit të Ri në Bullgari fillojnë me traditën “survakane” – një xhiro rituale nëpër shtëpitë nga një grup fëmijësh ose burrash të pamartuar - beqarë, të cilët trokasin me një shkop të zbukuruar apostafat për rastin, të quajtur “survaçka”,..

31.12.20 07:10 |

Bullgarja Diana Foteva dekoron pallate në Dubai

Ajo kërkohet për shkak të stilit të saj unikal dhe ekskluziv.Bullgarja Diana Foteva dekoron shtëpi dhe pallate në Emiratet e Bashkuara Arabe, duke i kthyer në vende të pazakonshme dhe të bukura për të jetuar. Tanimë 16 vjet me radhë Diana Foteva krijon..

29.12.20 08:10 |

Një libër i pikturuar me dorë rindërton Sofjen nga e kaluara

Dhjetëra janë njerëzit të cilët kanë shkruar për Sofjen - qyteti i cili “rritet por nuk mplaket”, qyteti i përmbushur me tradita, i cili ruan kujtimin për kohëra të kaluara, qyteti i cili zhvillohet dhe shumë shpejt kthehet në një kryeqytet modern..

29.12.20 07:15 |

Pema bullgare e Krishtlindjeve ndriçon në Çikago

Gjatë vitit 1942 një nga muzetë më të mëdhenj shkencorë në botë - Muzeu i Shkencës dhe i Industrisë në Çikago (Chicago’s Museum of Science and Industry) filloi traditën të tregojë pemë të Krishtlindjeve, të dekoruara nga bashkësitë etnike në qytet. Për..

22.12.20 14:18 |

Bullgarët në Reading po përgatiten për Krishtlindjet dhe Vitin e Ri

Kur Viktoria Vllahovska transferohet në qytetin Reading - në Britaninë e Madhe, kupton se shkolla bullgare, në të cilën do të shkojë vajza e saj që të mësoj gjuhën e vet amtare, është më shumë se një orë larg. Diaspora bullgare në Reading është e madhe,..

21.12.20 13:39 |

Viktor Topallov zbulon sekretet e Sofjes

Një projekt përgjithmonë ndryshon mënyrën, në të cilën njerëzit e perceptojnë Sofjen duke i detyruar të shikojnë jo thjeshtë rrugë dhe godina, por histori dhe ata shkrimtarë dhe piktorë, artistë, arkitektë, fryma e të cilëve po vazhdon të qarkullojë në..

06.12.20 12:15 |

“Ushqeje shpirtin, që të të dëgjojë” - një ekspozitë me befasi të shumta në Muzeun Historik Rajonal në Sofje

Cilat kanë qenë zakonet e të ngrënit të kryeqytetasve në të kaluarën e largët? Çfarë ndikimi kanë kulturat e huaja në menynë tradicionale bullgare pas Çlirimit? Kur shfaqen lokalet për një ngrënie të shpejt publike? Përgjigjen e këtyre pyetjeve si dhe të..

09.11.20 07:05 |

Mark Kadin: Për mua nuk ekziston jetë jashtë muzikës

Prindërit ishin ata të cilët e caktuan rrugën krijuese të njërit prej muzikantëve të talentuar të kohës sonë – Mark Kadin. Ai mësoi në shkollën muzikore në qytetin e lindjes Kramatorsk të Ukrainës. Aty nisi të ndjekë gjurmët e gjyshit dhe filloi..

16.10.20 07:05 |

Veshje popullore nga koleksioni i mbretëreshës Joanna për herë të parë para publikut

Pas suksesit të madh të projektit të parë “ArtDiplomacy” (“Art për diplomacinë”) piktorja e talentuar Petja Ilieva përsëri prezanton pasurinë dhe bukurinë e popujve të ndryshëm dhe të kulturave të ndryshme. Ngjarja do të zhvillohet më 25 shtator në..

25.09.20 07:42 |

Radiot e vjetra tregojnë historitë e tyre

Mbi 80 radio të vjetra janë të eksponuar në Muzeun Historik në qytetin Pollski Trëmbesh në Bullgarinë Veriore, deri në fund të muajit tetor. Vendi për këtë ekspozitë interesante nuk është i zgjedhur rastësisht: “Qëllimet dhe detyrat e një..

15.09.20 11:36 |