Programi i ditës

author: Desisllava Semkovska

Në fokus: shëndeti dhe mirëqenia e fëmijëve bullgarë

Adoleshentët bullgarë janë në vendet e para për nga pirja e duhanit, përdorimi i alkoolit dhe kanabisit dhe janë në vend të dytë për nga fillimi i hershëm i jetës seksuale. Këto të dhëna shqetësuese i shpalli para pak kohe Organizata Botërore..

24.06.20 09:53 |

Në dy shkolla në Anglinë Jugore bullgarët e vegjël mësojnë shkrim e këndim në gjuhën e tyre amtare

Para 10 vitesh Maja Nikollova vendoset në Britaninë e Madhe. Atje njihet me disa familje të reja nga Bullgaria, të cilët kërkojnë mundësi që fëmijët e tyre të praktikojnë gjuhën amtare. Mirëpo, në qytezën provinciale Bournemouth, ku vendoset Maja, nuk..

23.06.20 09:59 |
Urdhri „Kalorësi i Madarës“ shkalla e 1

“Kërko thesarin“ në Sofje

Jeta në Bullgari pak nga pak po normalizohet. Pas izolimit të gjatë njerëzit po e shfrytëzojnë motin e mirë, në mënyrë që të kalojnë më shumë kohë jashtë. Kurse që nga 15 maji deri më 15 qershor do të mund  të gërshetojnë shëtitjen e këndshme në pjesën..

15.05.20 11:42 |

Portrete nën karantinë

Vallë, a është e mundshme që jeta nën karantinë të mos jetë e mërzitshme dhe monotone, por laramane plotë shumë ndjenja? Këtë e vërteton Ivelina Çollakova me projektin e saj të ri me fotografi. Familje të buzëqeshura shikojnë nga dritaret dhe..

14.04.20 11:49 |

Konsumatorët bullgarë i dinë mirë të drejtat e veta

Për herë të parë që prej shumë vitesh gjatë vitit 2019 u shënua ulje e ankesave me 10 për qind, njoftojnë nga Komisioni për Mbrojtjen e Konsumatorëve. Komisioni është organi i cili kontrollon respektimin e të drejtave dhe interesave të bullgarëve..

15.03.20 09:15 |

Ku mund të zbulojmë Kozmosin në Bullgari

Në botën e sotme njerëzit sikur e humbën lidhjen me yjet dhe pak janë ata, të cilët mund të dallojnë në qiellin e natës edhe yllësit më të njohura. Mirëpo ka edhe të tillë, të cilët dëshirojnë të mësojnë më shumë për planetët dhe yjet, të zbulojnë..

08.03.20 09:00 |

Burgu-muze në qytetin Veliko Tërnovo ruan kujtimin për qindra revolucionarët bullgarë

Burgu i vetëm oriental në Bullgari është i ndërtuar gjatë vitit 1854 në qytetin Tërnovo për nevojat e pushtetit turk. Që nga viti 1854 deri në vitin 1954 ai është përdorur sipas qëllimit. Shumë revolucionarë bullgarë janë sjellë për një kohë të..

02.03.20 13:53 |

Bullgarët e vegjël në Ukrainë e presin pranverën me verore të qëndisura

Me dëshirë dhe me zell të madh bullgarët e vegjël punojnë simbolin e pranverës - veroret kuq e bardhë. Tradita të dhurojmë amulete të punuara bukur për shëndet ditën e parë të muajit mars është e gjallë mes bullgarëve pavarësisht se ku ndodhen ata..

01.03.20 09:25 |

Kukerë luajnë ditën e të Lidhurave të Djathit

Në thelbin e traditës së kukerëve / burra të maskuar dhe të veshur me petka prej lëkure të cilët luajnë për të dëbuar të keqen/ është të tregojë natyrën që po vdes dhe prapë rilindet - gjë e cila  është e koduar dhe është baza e të gjitha besimeve..

27.02.20 13:56 |

Poeti Dobromir Banev: Është me rëndësi të dashurojmë ngadalë, që të ketë edhe për nesër

“Dashuro ngadalë” – kështu është titulluar libri i poezisë i Dobromir Banevit – një prej poetëve më të dashur bashkëkohorë bullgarë. Vjersha të tij janë përfshirë në disa antologji bullgare e të huaja, ndërsa ilustrimet në libër janë vepër e Ivelina..

14.02.20 13:28 |