Programi i ditës

author: Desisllava Semkovska

Ku mund të zbulojmë Kozmosin në Bullgari

Në botën e sotme njerëzit sikur e humbën lidhjen me yjet dhe pak janë ata, të cilët mund të dallojnë në qiellin e natës edhe yllësit më të njohura. Mirëpo ka edhe të tillë, të cilët dëshirojnë të mësojnë më shumë për planetët dhe yjet, të zbulojnë..

08.03.20 09:00 |

Burgu-muze në qytetin Veliko Tërnovo ruan kujtimin për qindra revolucionarët bullgarë

Burgu i vetëm oriental në Bullgari është i ndërtuar gjatë vitit 1854 në qytetin Tërnovo për nevojat e pushtetit turk. Që nga viti 1854 deri në vitin 1954 ai është përdorur sipas qëllimit. Shumë revolucionarë bullgarë janë sjellë për një kohë të..

02.03.20 13:53 |

Bullgarët e vegjël në Ukrainë e presin pranverën me verore të qëndisura

Me dëshirë dhe me zell të madh bullgarët e vegjël punojnë simbolin e pranverës - veroret kuq e bardhë. Tradita të dhurojmë amulete të punuara bukur për shëndet ditën e parë të muajit mars është e gjallë mes bullgarëve pavarësisht se ku ndodhen ata..

01.03.20 09:25 |

Kukerë luajnë ditën e të Lidhurave të Djathit

Në thelbin e traditës së kukerëve / burra të maskuar dhe të veshur me petka prej lëkure të cilët luajnë për të dëbuar të keqen/ është të tregojë natyrën që po vdes dhe prapë rilindet - gjë e cila  është e koduar dhe është baza e të gjitha besimeve..

27.02.20 13:56 |

Poeti Dobromir Banev: Është me rëndësi të dashurojmë ngadalë, që të ketë edhe për nesër

“Dashuro ngadalë” – kështu është titulluar libri i poezisë i Dobromir Banevit – një prej poetëve më të dashur bashkëkohorë bullgarë. Vjersha të tij janë përfshirë në disa antologji bullgare e të huaja, ndërsa ilustrimet në libër janë vepër e Ivelina..

14.02.20 13:28 |

Rruzarja blihet me zemrën

Edhe sot e kësaj dite nuk e dimë se si është krijuar rruzarja /tespihe/. Ka mite të ndryshme. Sipas njërit prej tyre një budist i tha një indiani analfabet se duhet të lexojë 108 lutje. Indiani iu përgjigj se nuk mund të numërojë, prandaj budisti i..

07.01.20 15:19 |

Në Sofje hapi dyer Muzeu i Iluzioneve

Një muze jashtë standardit hapi dyer në Sofje. Në të vizituesit humbasin përfytyrimin për realitetin dhe zhyten në botën e iluzioneve. Në ndryshim nga muzetë konvencionalë, ku eksponatet nuk preken me dorë dhe ruhet një qetësi e plotë, ky vend..

04.01.20 10:35 |

E kaluara afrohet me të ardhmen përmes kartolinave me rastin e Krishtlindjes

“Sot po vij t’ju uroj Vitin e Ri dhe t’ju njoftoj se e pranova portretin tuaj me shumë dashamirësi. Ju uroj takime të tilla për Vitin e Ri” – kështu shkruhet në një mesazh nga data 30 dhjetor 1905. Në pikturën e kartolinës janë të paraqitur dy të..

25.12.19 10:35 |

Kur është ndezur pema e parë me rastin e Vitit të Ri në Bullgari?

Pas Çlirimit /1878/ ritualet e lidhura me Krishtlindjet dhe Vitin e Ri në Bullgari filluan të evropianizohen. Ambiciet e udhëheqësve të principatës, e cila më vonë u bë mbretëri, janë përqendruar mbi qëllimin që çdo gjë të bëhet si në Evropë. Një nga..

23.12.19 13:04 |
Viktor Marinov

Eter i pastër dhe 73!

Përpara 90 vjetëve më 24 nëntor një grup inxhinierësh radio amatorë realizojnë transmetimin e parë, kurse një ditë më vonë edhe radio-emisionin e parë në Bullgari. Me datë të sotme në Komisionin e Rregullimit të Komunikimeve ka të regjistruar  mbi..

25.11.19 15:35 |