Programi i ditës

author: Desisllava Semkovska

Maketet, të cilat rikrijojnë bukurinë e shtëpive bullgare

Maketin e vet të parë Cvetanka Georgieva e ka bërë në moshën gjashtë-vjeçare dhe atëherë ndoshta nuk ka menduar se më vonë ky art do të kthehet në mënyrën e saj e të jetuarit dhe se numri i shtëpive të saj të bukura do të tejkalojë 300!..

24.11.19 10:35 |

Rosen Poptomov: Pa e njohur detin, nuk mund ta pikturosh

Deti madhështor – i stuhishëm ose i qetë me ngjyrat e tij të shumta, me nuancat dhe gjendjet e ndryshme është dashuria e madhe e Rosen Poptomovit, një nga piktorët modern marinist më të spikatur. Frymëzohem nga çdo një detaj, që nga..

23.11.19 12:15 |

“Jeta nuk është pjesë ndërrimi” – motoja e Ditës Botërore të Viktimave të Aksidenteve Rrugore

Pasi del nga shtëpia, puna, shkolla, çdonjëri prej nesh merr pjesë në lëvizjen në rrugë, pavarësisht nëse është këmbësor, ose shofer. Por jo të gjithë kthehen në shtëpi shëndosh e mirë. Le të jemi këmbësorë, shoferë dhe udhëtarë të përgjegjshëm! Le t’i..

17.11.19 10:35 |

“Shkrimi i Plovdivit” – një portret psikologjik i qytetit

Në Ditën e shkrimit sllav – më 24 maj, në Plovdiv startoi një fushatë nën moton “shkruaj me dorë”, kushtuar alfabetit cirilik dhe vendit të tij të veçantë në kulturën botërore dhe në programin e Kryeqytetit Evropian të Kulturës. Ideja qe të inkurajohet..

02.11.19 11:10 |

Punimi i goblenave është një marrëzi e bukur

Kaluan kohërat kur bullgarja qëndiste piktura të errëta, në bazë të skemave të paqarta të vizatuara me dorë. Sot qëndisja zhvillohet me hapa të mëdhenj. Në sajë të progresit teknik dhe të Internetit botëkuptimi ynë zgjerohet – thotë Valentina..

07.10.19 16:24 |

Një ekspozitë në qytetin Plovdiv paraqet armën si një zbukurim dhe aksesor për meshkujt

Deri më 30 nëntor banuesit dhe miqtë e qytetit Plovdiv do të mund të vizitojnë ekspozitën me titull “Me shpatë dhe pushkë në dorë...” e cila do t’i bëjë që të rimendojnë përfytyrimin e tyre të deritanishme për armën si një simbol i sundimit dhe..

21.09.19 08:25 |

Më shumë të njëjta, sesa të ndryshme: Sofja u gdhi me 30 kuti elektrike me elemente folklorike

30 kuti elektrike në qendër të Sofjes u gdhinë në ngjyra dhe forma. Ato janë pjesë nga projekti “Art4Diplomacy”, i cili bashkon krijime të artit nga Bullgaria dhe nga 30 shtete me misione diplomatike në vendin tonë. Ideja është e piktores së talentuar..

16.09.19 16:00 |

Mesazhet e fshehura të paftave bullgare

Një nga elementet më të përkryera të petkave popullore të bullgares padyshim janë paftat. Të bukura, të punuara me shkathtësi prej metaleve të ndryshme, të zbukuruara me figura dhe ojna origjinale, këto tokëza për rripa konsideroheshin një simbol..

24.08.19 10:25 |

Po rritet rrjeti i festivaleve të cilat i kushtohen historisë bullgare

Mes pothuajse 1000 festivaleve, të cilat zhvillohen në Bullgari, një vend të veçantë zënë restaurimet – bujare dhe madhështore, të cilat tërheqin publikun dhe të cilat rikrijojnë periudha të ndryshme nga historia e madhe e Bullgarisë. "Në Bullgari prej..

17.08.19 09:00 |

Mjeshtri Mirço Mirçev për mundësitë e shumta të aerografit

I punuar gjatë vitit 1876 në Amerikë, aerografi /airbrush/ është një instrument special, i cili shpërndan një shtresë të hollë boje mbi sipërfaqe. Në fillim, varianti i tij mekanik është përdorur më tepër për retush dhe ngjyrim të fotografive bardh e zi...

06.07.19 11:25 |