Programi i ditës

author: Desisllava Semkovska

“Shkrimi i Plovdivit” – një portret psikologjik i qytetit

Në Ditën e shkrimit sllav – më 24 maj, në Plovdiv startoi një fushatë nën moton “shkruaj me dorë”, kushtuar alfabetit cirilik dhe vendit të tij të veçantë në kulturën botërore dhe në programin e Kryeqytetit Evropian të Kulturës. Ideja qe të inkurajohet..

02.11.19 11:10 |

Punimi i goblenave është një marrëzi e bukur

Kaluan kohërat kur bullgarja qëndiste piktura të errëta, në bazë të skemave të paqarta të vizatuara me dorë. Sot qëndisja zhvillohet me hapa të mëdhenj. Në sajë të progresit teknik dhe të Internetit botëkuptimi ynë zgjerohet – thotë Valentina..

07.10.19 16:24 |

Një ekspozitë në qytetin Plovdiv paraqet armën si një zbukurim dhe aksesor për meshkujt

Deri më 30 nëntor banuesit dhe miqtë e qytetit Plovdiv do të mund të vizitojnë ekspozitën me titull “Me shpatë dhe pushkë në dorë...” e cila do t’i bëjë që të rimendojnë përfytyrimin e tyre të deritanishme për armën si një simbol i sundimit dhe..

21.09.19 08:25 |

Më shumë të njëjta, sesa të ndryshme: Sofja u gdhi me 30 kuti elektrike me elemente folklorike

30 kuti elektrike në qendër të Sofjes u gdhinë në ngjyra dhe forma. Ato janë pjesë nga projekti “Art4Diplomacy”, i cili bashkon krijime të artit nga Bullgaria dhe nga 30 shtete me misione diplomatike në vendin tonë. Ideja është e piktores së talentuar..

16.09.19 16:00 |

Mesazhet e fshehura të paftave bullgare

Një nga elementet më të përkryera të petkave popullore të bullgares padyshim janë paftat. Të bukura, të punuara me shkathtësi prej metaleve të ndryshme, të zbukuruara me figura dhe ojna origjinale, këto tokëza për rripa konsideroheshin një simbol..

24.08.19 10:25 |

Po rritet rrjeti i festivaleve të cilat i kushtohen historisë bullgare

Mes pothuajse 1000 festivaleve, të cilat zhvillohen në Bullgari, një vend të veçantë zënë restaurimet – bujare dhe madhështore, të cilat tërheqin publikun dhe të cilat rikrijojnë periudha të ndryshme nga historia e madhe e Bullgarisë. "Në Bullgari prej..

17.08.19 09:00 |

Mjeshtri Mirço Mirçev për mundësitë e shumta të aerografit

I punuar gjatë vitit 1876 në Amerikë, aerografi /airbrush/ është një instrument special, i cili shpërndan një shtresë të hollë boje mbi sipërfaqe. Në fillim, varianti i tij mekanik është përdorur më tepër për retush dhe ngjyrim të fotografive bardh e zi...

06.07.19 11:25 |

“Mos i ha ëndrrat e tua!” ose sekretet e peshkimit në kushte qytetare

A është e mundur të kapësh peshk në qendër të Sofjes? Përgjigjen e kësaj pyetjeje e japin të dërguarit nga Twitch Fishing. Spiningistët e rinj praktikojnë “street-fishing” ose peshkim në kushte qyteti, që nuk është i njohur në Bullgari në ndryshim nga..

27.06.19 12:34 |

20 qershori – Dita Botërore e refugjatit

Gjatë vitit 2018 numri i refugjatëve ka arritur 25,9 milionë në një përpjesëtim botëror – thuhet në raportin vjetor “Tendenca globale” të Agjencisë së OKB-së për refugjatët. Statistika e thatë për Bullgarinë tregon se gjatë vitit 2018 një mbrojtje..

20.06.19 12:26 |

Galja Stojanova zbulon sekretet e artit të pikturimit mbi pupla

Mendohet se, pikturimi mbi pupla ka arritur deri tek ne nga traditat e lashta të indianëve. Me kalimin e kohës piktorët modern po kështu fillojnë të përdorin këtë material jo tradicional. Galja Stojanova është mbase  krijuesja e vetme në Bullgari, e cila..

30.05.19 11:52 |