Programi i ditës

Резултати : Autor Veneta Pavllova

“Bashkimi i Bullgarisë Veriore me atë Jugore. 6 shtatori 1885” – pikturë në një pullë postare nga viti 1885

Bashkimi – një legjendë reale historike

Më 6 shtator mbushen 133 vjet nga Bashkimi i Principatës së Bullgarisë me Rumelinë Lindore – pjesë prej Bullgarisë së sotme Jugore, atëherë krahinë autonome në Perandorinë Osmane me kryeqytet Plovdiv. Deri në krijimin e “dy Bullgarive” u arrit për..

06.09.18 08:10 |
Bojan Radev

Galeria kombëtare prezanton kryevepra bullgare me shpirt olimpik

Një ekspozitë e madhe dhe mbresëlënëse u hap në “Pallatin” e Galerisë kombëtare. Ky është në të vërtetë pallati i parë i princave bullgarë (Aleksandër Batenberg dhe Ferdinand) pas Çlirimit të Bullgarisë në vitin 1878. Tani një pjesë prej sallave..

12.08.18 12:25 |

Në fokus: Trashëgimia e lashtë e Bullgarisë Veriperëndimore

Objekte të reja arkeologjike në Bullgarinë Veriperëndimore marrin sivjet financim nga Ministria e Kulturës. Mes tyre ka qyteza interesante nga koha e Romës së lashtë, por pjesa më e madhe janë nga epoka të tjera më të herëta. Kujt i detyrohet..

05.08.18 14:15 |
Kori muzikor pranë Gjimnazit Bullgar të Vajzave “Ungjillëzimi i Hyjlindëses” në Selanik, 1911

Bullgarët në Selanik – një pjesë prej historisë së Bullgarisë dhe të Greqisë

Në kryeqytet u paraqit albumi “Selaniku dhe bullgarët – historia, kujtesa, koha bashkëkohore. Me këtë botim përfundon pjesa e parë e një projekti kushtuar kësaj teme. Ai është realizuar nga Instituti i Ballkanistikës pranë Akademisë Bullgare të..

03.07.18 12:24 |

Ekspozitat e muzeve – pa kufij në hapësirë

Në Pallatin Kombëtar të Kulturës u zhvillua tavolina e rrumbullakët me temë “Metodat inovative për prezantimin e trashëgimisë kulturore dhe menaxhimi i muzeve në Bullgari dhe në Ballkanin Perëndimor”. Ngjarja është pjesë nga programi i Presidencës..

26.06.18 12:31 |
Një detaj nga piktura “Vjeshta”

Peter Georgiev-Ray: “Nisu, është mashtrim të mendosh se nuk ka rrugë drejt majës”

Peter Georgiev-Ray është një piktor bullgar, shkrimtar dhe aktor, i cili punon në Kanada. Në Bullgari erdhi, për të prezantuar krijimtarinë e tij si piktorë në një ekspozitë bamirëse në përkrahje të Bibliotekës Kombëtare “Shenjtorët Kiril dhe Metodi”...

13.06.18 11:40 |
Bojan Radev dhe dy prej tablove të preferuara: “Hebre” (nga periudha e hershme e piktorit Zllatju Bojaxhiev) dhe “Rom” (1968)

Portretet e piktorit Zllatju Bojaxhiev – një botë e panjohur

Ndër emrat më të dalluar të artit figurativ bullgar padyshim është ai i piktorit Zllatju Bojaxhiev (1903-1976). Një ekspozitë me portrete të pikturuara prej tij u rregullua në Galerinë Kombëtare. Veprat janë pronë e koleksionistit Bojan Radev...

10.06.18 13:25 |
Shkronjat glagolike. Sipas Shën Kirilit shkronja glagolike “A” duhej të ishte në formën e kryqit, sepse ai e konsideronte alfabetin si një vepër të shenjtë.

Alfabeti bullgar – trashëgimi kulturore me vlerë të jashtëzakonshme

Një prej ditëve më të respektuara në kalendarin tonë festiv është 24 maji – Dita e Shkronjave Bullgare, e Alfabetit Bullgar, të krijuar gjatë gjysmës së dytë të shekullit të IX. Kjo ditë na kthen disa shekuj më përpara, duke na rikujtuar për..

24.05.18 09:10 |
Zahari Karabashliev dhe kryetari i jurisë Vlladimir Zarev në ceremoninë e dorëzimit të çmimit.

Lufta e vetme të cilën ia vlen të zhvillojmë është ajo kundër injorancës

Fondi Kombëtar i Dhurimit “13 shekuj Bullgaria” shpalli nominimet dhe çmimin kombëtar letrar për roman bullgar të vitit. Ceremonia u zhvillua në Pallatin Kombëtar të Kulturës. Kryetar i jurisë ishte shkrimtari i njohur Vlladimir Zarev. Në..

21.05.18 13:03 |

Bullgaria feston Ditën e Evropës

“ Evropa kurrë nuk ka ekzistuar. Evropa e vërtetë do të krijohet në të ardhmen ” – këtë e tha në vitin 1950 francezi Jean Monnet, një prej etërve të Bashkimit Evropian, atëherë Komisionar për Planifikimin i Francës. Ai nuk ishte përkrahës i..

09.05.18 10:44 |