Programi i ditës

Резултати : Autor Veneta Pavllova

Ivan Triçkov – mjeshtri i harruar i peizazhit bullgar

Në galerinë e kryeqytetit “Lloran” deri më 18 maj mund të shikohet një ekspozitë përfaqësive e piktorit Ivan Triçkov /1892-1959/. Në gjusmën e parë të shekullit të XX-të ai është i njohur në Bullgari, pa qenë mes emrave shumë të shquar Më vonë..

01.05.18 12:25 |

Elisaveta Bagrjana – një nga bullgaret e përjetshme

Sivjet shënojmë përvjetorin e 125-të të lindjes së poeteshës së njohur bullgare Elisaveta Bagrajan. Me këtë rast Biblioteka e Kryeqytetit rregulloi një ekspozitë “Unë – Bagrjana”. Ajo është pjesë e fushatës “Në shkollë në Bibliotekën e..

29.04.18 10:45 |

Pllakati bërtas aq lartë sa askush nuk mund të besojë

Deri në fund të majit në Pallatin Kombëtar të Kulturës mund të shihet ekspozita “Forca e pllakatit social”. Ndër organizatorët janë dy institucione me ndikim botëror – trianalet e pllakatit politik në Mons të Belgjikës dhe të pllakatit skenik në..

27.04.18 14:08 |

Sofja – kryeqyteti botëror i artit prej letre

Me dy ekspozita në Pallatin Kombëtar të Kulturës filloj edicioni i tetë i festivalit SOFJA ART FEST I LETRËS.  Asociacioni Botëror i Autorëve, të cilët punojnë me letër / IAPMA/ do të ketë këtu kongres të vet, i cili do të shoqërojë..

13.04.18 13:58 |
Petja Aleksandrova dhe Rumen Leonidov

Me një buzëqeshje në shtigjet e së kaluarës

Doli nga shtypi libri i Petja Aleksandrovës “Bullgaria në poture, por me cilindër”. Ai është pjesa e dytë e një përmbledhjeje me 50 histori nga shekulli i 19 dhe fillimi i shekullit të 20. Libri i ri është me po të njëjtin numër tregimesh dhe me..

09.04.18 12:05 |

Argjendaria në trojet bullgare përmes shekujve

Në Muzeun Kombëtar Historik mund të shihet një ekspozitë jashtëzakonisht e pasur. Koleksionuesi Antonio Vasilev i mblidhte eksponatet e saj vite me radhë. Bëhet fjalë për ekspozitën “Argjendaria në trojet bullgare shekujt XVI-XX”. Sendet e para e..

17.03.18 11:25 |
Donka Minkovskaja

Një bullgare nga Besarabia prezanton veprat e saj në atdheun e stërgjyshërve

A keni hapur një sënduk të vjetër, plot me veshje të vjetra, cerga, pëlhura të qëndisura, batanije të thurura me dorë – një botë të tërë prej ngjyrave, kujtimeve dhe punës... Një botë të tillë na prezanton në pikturat e saj bullgarja nga Ukraina..

07.03.18 15:12 |

3 marsi – Dita e Çlirimit

Më 3 mars Bullgaria shënon Festën Kombëtare – Ditën e Çlirimit nga Pushteti i Perandorisë Osmane. Liria u soll si rezultat i Luftës Ruso-Turke të viteve 1877 – 1878, e cila ishte Çlirimtare për Bullgarinë. Më 3 mars në Shën Stefani, në afërsi të..

03.03.18 08:45 |

Arkeologjia bullgare – midis zbulimeve dhe thesar-kërkimit

Herën e njëmbëdhjetë me radhë   Instituti Kombëtar Arkeologjik me Muze pranë Akademisë Bullgare të Shkencave hapi dyert për Ekspozitën Vjetore Kombëtare Arkeologjike “Arkeologjia Bullgare 2017”. Sipas traditës në të prezantohet puna e arkeologëve..

25.02.18 10:00 |

Huben Çerkellov e pasqyron të kaluarën dhe të tanishmen përmes pikturave dhe parave të vjetra

Deri më 11 mars në Sofje mund të shikohet ekspozita e piktorit bullgar i cili punon në Shtetet e Bashkuara Huben Çerkellov. Ajo është prezantimi i tij i parë në tokën bullgare prej 18 vjetëve e këtej nën patronazhin e Ekaterina Zaharievës,..

18.02.18 11:25 |