Programi i ditës

Резултати : Autor Veneta Pavllova

Fotografi të sleksionuara tregojnë në Romë ngjyrën e traditave bullgare

Në Romë është për vizitë ekspozita me titull “Traditat dhe zakonet e lashta të Bullgarisë”, që është pjesë e kalendarit kulturor të Presidencës Bullgare të Këshillit të Bashkimit Evropian. 30 fotografi janë të ekspozuara në galerinë rome “Luçe”...

11.02.18 11:10 |

Kryengritja Kresna-Razllog: një impuls heroik për ribashkim, liri dhe të drejta njerëzore

Gjatë vitit 2018 mbushen 140 vjet nga fillimi i Kryengritjes Kresna-Razllog në Maqedoninë e Pirinit /rrethi i sotëm i qytetit Bllagoevgrad/. Ajo është prova e parë e bullgarëve, të mbetur jashtë kufijve të Bullgarisë së lirë, të mund të arrijnë..

10.02.18 09:05 |
Skenë e filmit “Ága”

“Sofia film fest” – çfarë do të na ofrojë edicioni i sivjetshëm

Presidenca bullgare e Këshillit të Bashkimit Evropian, Kryeqyteti Evropian i Sportit për 2018-ën... arsye për krenari, por edhe sfida të konsiderueshme për kryeqytetin bullgar. Pas më pak se një muaji ai do të jetë edhe një nga qendrat botërore të..

06.02.18 14:12 |
Deçko Uzunov, “Autoportreti me shenjtorët”

Për ikonat dhe simbolet e tyre në artin bullgar

Deri në 4 shkurt në Galerinë e Arteve Figurative mund të shihet ekspozita “Simboli dhe imazhi në artin modern bullgar”. Ekspozita i është kushtuar ikonës dhe pranisë së saj në krijimtarinë artistike mondane. Veprat e ekspozuara janë mbi 100...

13.01.18 08:05 |

Bullgaria u përul para kujtimit të Botevit

Bullgaria shënoi solemnisht përvjetorin e 170-të të lindjes së Hristo Botevit (06 janar 1848) – poet gjenial dhe një prej heronjve më të dashur kombëtar. Ai vdiq në vitin 1876 në Kryengritjen e Prillit kundër robërisë osmane. Në kulmin e..

08.01.18 15:25 |

Tre zonja me karakter të pikturës bullgare të prezantuara në galerinë “Arte”

Deri më 14 qershor në galerinë e kryeqytetit “Arte” mund të shikohen krijime të 3 nga damat e mëdha në pikturimin bullgar. Bëhet fjalë për Ollga Vëllnarova, Ellza Goeva dhe Maria Stollarova. Ekspozita është pjesa e parë nga vargu, i cili prezanton..

06.06.17 14:58 |
Varreza e Kazanllëkut

Prof. Valeria Fol: „Në kulturën bullgare janë ruajtur shumë relikte të fesë dhe kulturës së trakëve“

Mbushen 45 vjet nga krijimi i Qendrës së Trakologjisë “Prof. Aleksandër Fol” në kuadrin e Institutit të Ballkanistikës. Me këtë rast biseduam me specialisten e njohur të trakologjisë – prof. Valeria Fol për kulturën dhe trashëgiminë e pasur trake...

30.05.17 12:10 |

Muzeu Politeknik Kombëtar mbush 60 vjet

Sivjet Muzeu Politeknik Kombëtar shënon 60 vjet nga themelimi. Ideja për një koleksion teknik nga e kaluara ishte një ëndërr të shumë inxhinierëve bullgarë. Mirëpo ajo u realizua pak vonë. Një nga shkaqet ishte, se për koleksionin përgjigjeshin..

18.05.17 10:56 |

Kafenetë e bohemës nga koha e socializmit

Si në shumë qytete të respektuara, si Parisi, Vjena, Madridi, Nju Jorku, Praga, edhe në Sofje në vitet e kaluara ka pasur kafene të njohura, në të cilat janë takuar intelektualë dhe njerëz të bohemës artistike. Cilat janë këto vende dhe çfarë njerëzish..

14.05.17 11:35 |

Ditë të dizajnit dhe të modës në Universitetin e Ri Bullgar

Me një paletë të pasur veprimtarish e priti muajin maj Universiteti i Ri Bullgar. Dhe më saktë me Ditë të Dizajnit Artistik dhe të Modës. Ideja e projektit është që studentët të prezantojnë veprat e tyre. Brenda këtyre ditëve organizohen parade të..

10.05.17 13:09 |