Programi i ditës

Резултати : Autor Veneta Pavllova

Nadezhda Sllavova: “Krijuesit bullgarë të filmave vizatimorë pushtojnë majat kinematografike të botës”

Nga 1 deri më 7 maj kryeqyteti është mikpritës i Edicionit të Tetë të Festivalit Ndërkombëtar të Filmave Vizatimorë “Zllaten Kuker – Sofia”. Ai mbahet në Siti Mark Centër dhe në Fakultetin e Arteve të Aplikuara pranë Akademisë Kombëtare të Arteve..

03.05.17 11:08 |

Thesare të moçme prezantohen në bashkëpunim evropian

Në Institutin Kombëtar Arkeologjik me muze pranë Akademisë Bullgare të Shkencave në Sofje mund të shihen dy ekspozita të reja. Njëra prezanton thesarin e njohur të artë nga Nadsentmikllosh, i cili përbën pjesë e koleksionit të Muzeut të Historisë së..

29.04.17 14:35 |

Boris Denev – peizazhe të patreguara

“ Derisa të mos më gudulis diçka brenda, e di se nuk do të bëjë një peizazh të mirë dhe nuk filloj të punoj ” – këto janë fjalë të njërit prej piktorëve më të mëdhenj bullgarë – Boris Denev. Krijime të tij mund të shikohen deri më 26 maj në galerinë e..

29.04.17 11:05 |
Prof. Vasja Velinova

Para më se një mijë vitesh Shën Klimenti i Ohrid i hodhi themelet e letërsisë bullgare

Vjet mbushën 1100 vjet nga vdekja e Shën Klimenti i Ohrid, nxënës i iluministëve sllavë, Shenjtorëve Kirill dhe Metodij. Një libër i ri i kushtuar këtij personaliteti i madhërishëm kishte premierën e vet në Muzeun Regjional Historik të Sofjes:..

14.04.17 10:15 |
“Udhëheqësi”

Rrugët mitologjike në botën e plastikës së vogël

Një ekspozitë interesante dhe plotë mesazhe mund të shihet në galerinë e kryeqytetit “Nuanca”. Autori i saj – doc. Kirill Mateev nga Akademia Kombëtare e Arteve Figurative e ka vënë titullin “...në rrugë”. Atje janë grumbulluar skulptura dhe..

14.04.17 09:25 |
“Një ditë me shi në Paris”

Ivan Stratiev: “Kur je në Paris nuk ka kuptim të pikturosh atë, të cilën e di”

Nën titullin “Nga Parisi në Paris” në Sofje u hap ekspozita e piktorit të njohur Ivan Stratiev. Ajo është fryt i qëndrimit të tij në këtë qytet ku në vazhdim të dy muajve punonte në atelietë e Lidhjes së Piktorëve Bullgarë në Cite Internationale des..

07.04.17 09:25 |

Sende nga Antikiteti tregojnë për të kaluarën e qytetit bregdetar Sozopoll

Ndër zbulimet më kureshtare në Ekspozitën e dhjetë kombëtare “Arkeologjia Bullgare” janë artefaktet nga nekropoli antik i Apolonisë Pontika në vendin Buxhaka të qytetit bregdetar bullgar Sozopoll. Udhëheqëset e studimeve atje janë dr. Teodora Bogdanova..

04.04.17 13:15 |

“Trimat” – dëshmi të mijëvjeçarëve

Ndër objektet interesante dhe të studiuara në vazhdim të shumë viteve në Bullgari është kodra “Trimat”, që gjendet rreth 8 kilometra larg Pazarxhikut. Gërmimet e para atje janë bërë në vitin 1939 nga arkeologu Vasill Mikov. Mirëpo, pasi shpërtheu Lufta..

25.03.17 15:55 |

Georgi Zhelezarov në një ekspozitë të madhe – kthimi i talentit

Me një ekspozitë të madhe të njërit nga piktorët tanë të talentuar bullgar – Georgi Zhelezarov, Galeria e Arteve të Sofjes shënon 120 vjetorin e tij. Punonjësit e galerisë tregojnë në të krijime të ndryshme për nga gjinia: piktura të mëdha, grafika,..

24.03.17 11:33 |

Mishërimet e shumëfishta të floririt

Në institutin arkeologjik Kombëtar me muze është hapur ekspozita e 10 jubile , e cila ka mbledhur artefakte nga stina e kaluar arkeologjike e vitit 2016. Fjala kyçe për këtë ngjarje është “flori”. Mjaft i madh është numri i sendeve të arta me një..

22.02.17 10:55 |