Programi i ditës

Резултати : Autor Veneta Pavllova

Kultura bullgare në Evropë – 10 vite më vonë

Mbushën 10 vjet që kur Bullgaria hyri në BE-në. Çfarë u ndryshua gjatë kësaj periudhe në fushën e kulturës? Sipas docentit doktor Vencisllav Velev, shef i Drejtorisë “Trashëgimi e Paprekshme Kulturore” në Ministrinë e Kulturës, ndryshimi pozitiv ka të..

26.01.17 10:42 |

“Shpirti i akuarelit” është duke udhëtuar në Bullgari

Deri më 31 janar në galerinë “Rajko Aleksiev” në Sofje mund të shihet ekspozita e madhe “Shpirti i Akuarelit”. Veprat e ekspozuara janë nga Trienaleja Ndërkombëtare e Akuarelit, që u mbajt për herë të parë gjatë verës së vitit 2016 në qytetin e Varnës...

24.01.17 11:57 |

Kinemaja bullgare në peizazhin evropian të filmave

Gjatë kësaj jave më 13 janar shënojmë Ditën e Kinemasë Bullgare. Ndërsa gjatë vitit 2017 mbushen 10 vjet nga hyrja e vendit në BE-në. Çfarë u ndryshua në Artin e Shtatë për këtë dekadë, tregon kritiku kinematografik profesor Bozhidar Manov: “..

12.01.17 12:54 |

Magjia e qëndisjeve bullgare

Në Muzeun Historik Kombëtar është hapur ekspozita “Krijimi i Rikrijuar”. Në të mund të shikohen qëndisje të shkëlqyera nga tokat bullgare, veshje, zbukurime, të cilat kanë arritur deri më sot gjatë viteve. Veshjet popullore të dikurshme lara-lara dhe..

07.01.17 11:35 |

Arkeologjia në kërkim të indoevropianëve të parë

Ndër gërmimet shpëtimtare vjet u përfshin edhe studimet e docentit doktor Stefan Aleksandrov dhe docentes doktoreshë Anelija Bozhkova nga Instituti Kombëtar Arkeologjik me muze pranë Akademisë Bullgare të Shkencave. Ndër të tjerët ata filluan në fund..

04.01.17 14:15 |

Petër Dimkov – ushtaraku shërues

Më 19 dhjetor u mbushën 130 vjet nga lindja e mjekuesit të njohur bullgar Petër Dimkov. Fati ishte bujar ndaj tij, duke i dhuruar aftësinë t’u ndihmojë njerëzve. Rriti në familjen e një prifti dhe një mjekuese të njohur. Në vitin 1899 bashkë me vëllain..

27.12.16 09:15 |

Për birësimin – me dashuri

Javën e kaluar në Qendrën e Kulturës dhe Debatit “Shtëpia e Kuqe” në Sofje u mbajt premiera e spektaklit “Jon (pjesë për të birësuarit)”. Ky është projekti i dytë social, i përkrahur nga platforma për art dokumentar V/HOD. Partneri i nismës është edhe..

15.12.16 15:19 |

Bullgaria në Luftën e Parë Botërore: 1916

Në Muzeun Kombëtar Ushtarak Historik u hap ekspozita “1916: Fitore dhe sprova”. Ajo i kushtohet Luftës së Parë Botërore, dhe më saktë – pjesëmarrjes së vendit në konfliktin botëror të vitit 1916. Bullgaria hyri në të në vitin 1915 në anën e Forcave..

11.12.16 15:15 |

“Urа të dritës” – ekspozitë me vepra të krijuesit Vëllçan Petrov dhe sende të çmueshme nga koleksioni i Muzeut Kombëtar Historik

Në Muzeun Kombëtar Historik mund të shihet ekspozita e mrekullueshme “Urа të dritës”. Në të prezantohen më se 50 vepra të piktorit të njohur bullgar Vëllçan Petrov dhe sende të çmueshme nga fondi i pasur muzeor. Ideja për këtë ekspozitë lindi para..

11.12.16 11:15 |

Pavell Kojçevi dhe “O, ditë të lumtura” në Galerinë “Rajko Aleksiev”

Përderisa gjithnjë e më shpesh çuditemi në çfarë kohë jetojmë, njeri prej skulptorëve më të dalluar bullgar me njohje botërore Pavell Kojçev vendosi të ftojë publikun që të shikojë “ditët e tij të lumtura”. Në Galerinë e kryeqytetit “Rajko Aleksiev” ai..

29.11.16 11:47 |