Градски легенди

Съвместен проект на Регионален исторически музей - Стара Загора и Радио Стара Загора


Августа Траяна

НАЧАЛО

Целта на проекта е да разгледа част от най-популярните легенди свързани с града през призмата на научните факти и доказателства. Като град на няколко хиляди години Стара Загора събира в пъстра палитра културното наследство на етноси, религии, империи и развитието на българската държава в нейната над 1300-та годишна история. Всяка епоха ражда своите герои и митове, и нашата цел е да припомним тази героика, като се опитаме да отсеем легендарното от исторически достоверното с помощта на експертите от РИМ - Стара Загора. На Аязмото ли е покръстен княз Борис, каква е истината за построяването на Италианския мост до село Змеево, легендата за Хрищян воевода и падането под турско робство, и много други истории. Ще разкажем и за забравени личности, живели и оставили диря в историческите документи, но заличени от народната памет. Започват легендите:Генерал-майор Никола Грозданов - последният войн на царя и отечеството в Стара Загора

Събеседник: Ангел Динев – директор на РИМ - Стара Загора Един генерал-майор от Българската армия всеки ден изкарва малката си масичка пред Универсалния магазин в центъра на Стара Загора и предлага на съгражданите си лотарийни билети,. Така поне са..

публикувано на 01.08.14 в 12:43
Димитър Наумов

Димитър Наумов - забравеният строител на съвременна Стара Загора

Събеседник: Ваня Ценкова - РИМ - Стара Загора Димитър Наумов е роден на 12 януари 1851г. в Стара Загора. Образованието му преминава през педагогиката на даскал Атанас Иванов в родния град и по-късно в  цариградския Робърт колеж. След това учи в..

публикувано на 11.07.14 в 10:00
княз Борис I

Има ли исторически данни за покръстването на княз Борис I на Аязмото край Стара Загора

Събеседник: д-р Мариана Минкова - РИМ - Стара Загора Отдавна легендата за покръстването на княз Борис I в манастир на Аязмото край Стара Загора вълнува въображението и събужда любопитството не само на местните хора. Един от изследователите на тази..

публикувано на 18.06.14 в 09:15