Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чобанов: Не се налага актуализация на бюджета

Петър Чобанов
Снимка: БГНЕС

Към момента не се налага актуализация на бюджета въпреки забавянето на износа и вноса за първите месеци на годината, посочи финансовият министър Петър Чобанов. Резерв от 100 милиона лева ще гарантира изплащането на великденски и коледни добавки към пенсиите в следващите три години.

Няма срив на чуждите инвестиции у нас, подчерта финансовият министър. Петър Чобанов заяви, че целта е бюджетът да бъде изпълнен без корекции.

Към момента не смятам, че ще се наложи актуализация. Целта на изпълнението на бюджета е да се изпълни такъв, какъвто е. Наистина имаме по отношение на износа някои сигнали за първите два месеца на годината за известно забавяне на износа към трети страни, както имаме и забавяне на вноса. Те са еднократни явления и към момента не влияят на цялостната ни прогноза за годината.

Според средносрочната бюджетна прогноза - за периода 2015-2017 година, правителството смята да продължи политиката - фискалната дисциплина да е съчетана с ускорен икономически растеж.

Категорично показваме намерението си в социалната област да продължим наред с увеличаването на минималната работна заплата, прилагането на швейцарското правило за пенсиите, да продължим и социалните мерки. Общо в бюджета на Министерството на труда и социалната политика са добавени 30 милиона направления, именно - за деца с увреждания, приемни семейства и план за действие по заетостта, допълнителни 100 милиона за великденските и коледни добавки, конкретизира Чобанов плановете на управлението.

В областта на инвестициите кабинетът има намерение да запази публичната програма от 300 милиона лева за общински проекти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!