Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят промени в закона за читалищата

Петър Стоянович
Снимка: БГНЕС

Обмислят се промени в Закона за народните читалища, както и нов механизъм за разпределение на държавната и общинската субсидия. Това съобщи министърът на културата Петър Стоянович на 33-ия конгрес на Съюза на народните читалища. 

Читалищата са духовни огнища, посочи при откриването на форума вицепрезидентът Маргарита Попова и подчерта, че в европейската културна политика присъстват тези, които съхраняват народните си добродетели:
В днешните тревожни времена няма с какво друго да победим злото. Ще го победим с искрата любородна, с националния дух, с българските читалища, библиотеки, книжовници... Чрез родолюбиво патриотично възпитание ще можем да бъдем едно свежо цвете в европейския букет от народи и нации.
Отчитайки направеното за читалищата от Министерство на културата: като повишения стандарт за издръжка и възстановеното допълнително финансиране за развитие на основната художествено-творческа дейност в читалищата, министър Петър Стоянович посочи част от проблемите, като този част от читалищата да се адаптират към 21-ви век:
Мисля, че е дошло време, наред със заслугите, да спрем непременно и 100 процента да идеализираме читалищната мрежа поради простия факт, че тя не е икона, тя е гръбнак, но тя трябва да бъде един работещ механизъм, с ясни цели. Не е възможно на територията на България, членка на Европейския съюз в XXI век, да има читалищни сгради, които практически стоят затворени. Отделената сума в държавния бюджет за тази година е в размер на около 4 милиона лева, а в момента комисията в Министерство на културата разглежда постъпилите стотици предложения.
Стоянович допълни, че ще се търсят възможности и за финансиране по различни програми.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!