Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Наумов - забравеният строител на съвременна Стара Загора

СнимкаСъбеседник: Ваня Ценкова - РИМ - Стара Загора

Димитър Наумов е роден на 12 януари 1851г. в Стара Загора. Образованието му преминава през педагогиката на даскал Атанас Иванов в родния град и по-късно в  цариградския Робърт колеж. След това учи в земеделско училище в Чехия и в университетите в Хайделберг и Лайпциг. Участва в Освободителната война като преводач на руската армия. След освобождението Димитър Наумов е един от инициаторите за възстановяването на града и с негово съдействие в Стара Загора пристига чехът Любор Байер, който изготвя градоустройствения план.  През 1878г. той участва в Областното събрание на Източна Румелия, където представлява Стара Загора. Прочува се като оратор, когото Богориди характеризира като "Катон на Източна Румелия".Той е и главният инициатор за създаването на девическото и мъжкото училище в Стара Загора.Благодарение на образованието и интересите си в земеделието Димитър Наумов е сред основоположниците на аграрната наука в България и създател на първото специализирано училище в Садово, което разполага с опитно поле и ферми.През 1893/94 г. издава първото стойностно стопановедческо издание след Освобождението "ЗЕМЛЕДЕЛЕЦ – вестник за земеделието въобще,народната економия и самоуправа".
Умира през 1884г., когато е само на 33 години. Първият паметник на Димитър Наумов е открит през 1934г. по случай 50-тата годишнина от неговата смърт. За съжаление през 2007г.  е откраднат и е възстановен едва в началото на 2013 година. Новият паметник на Димитър Наумов е направен от Стефан Владов и Красимир Зарков. Чуйте повече в интервюто на Красимира Лекова с Ваня Ценкова от РИМ- Стара Загора. Снимка

Още от категорията

Корите на бялата върба – как се събират, за какво се използват

Бялата върба е един от най-известните растителни видове с широка употреба в медицината. Всички части от бялата върба съдържат салицил, но концентрацията на това вещество е най-висока в кората. Кората на бялата върба се събира през месеците април,..

публикувано на 22.02.16 в 12:14

Конският кестен - ползи и правила за събиране

Конският кестен е едно от най-старите лечебни растения , които са познати на хората. Много е характерен за страните от Балканския полуостров, особено България. В останалите части на света е популярен като декоративно растение , а на места дори..

публикувано на 01.10.15 в 12:56

Култивиране на лайка като възможност за опазване на находища и доходност за земеделски стопани

Едва ли има човек, който през живота си да не е употребявал лайка . Дали като чай, съставка в лекарствени или козметични продукти, това лечебно растение е много ценно и разпространено. Билката е търсена продукция както на нашия, така..

публикувано на 17.08.15 в 14:49

Отглеждането на култивирана коприва- възможност за развитие на малкия бизнес и начин за опазване на природата

Копривата отдавна е известна на хората като лечебно растение и най-популярният вид е обикновената коприва, която отдавна се отглежда като култивирано растение. Култивирането на ценни видове е начин за опазване   на находищата в природата и в същото..

публикувано на 29.09.14 в 16:08

Възможностите за бизнес и нови работни места, които може да осигури отглеждането на култивирани шипки

Като лечебно растение шипката е известна още от древността. През 16 век шипката започва да се използава срещу скорбут, лечение на коремни болести, чернодробни и сърдечни проблеми. Шипката е включена в официалните списъци за лечебни растения в повечето..

публикувано на 25.09.14 в 11:23

Отглеждането на все повече площи бял трън край Казанлък - една добра бизнес алтернатива на розопроизводството.

Белият трън или магарешкият трън, както още е известен, се отглежда главно заради семената. Лечебните им свойства са познати отдавна с високото съдържание на  силимарин и силибин, вещества, които се използват за възстановяване и лечение на чернодробни..

публикувано на 24.09.14 в 17:01

Култивираната мента – най-доброто средство за опазване на диворастящите находища, възможност за бизнес и осигуряване на поминък на хората от различни части на страната.

Едно от най-отглежданите растения в света на площ от 2,8 млн. декара е ментата. Повишаването на изкупната цена през последните години прави отглеждането на културата рентабилно и дава основание да се прогнозира чувствително увеличение на..

публикувано на 24.09.14 в 16:11

Опазване на естествените находища на кримски чай в Странджа и култивиране на билката като начин за правене на бизнес

В Странджа виреят над 540 лечебни растения, но само едно е заслужило названието Чудото на Странджа- кримският чай. Красиво тревисто растение, чийто естествени находища са запазени  около Малко Търново и което е включено в Червената книга на..

публикувано на 08.09.14 в 16:19

Стръковете на кои билки се събират през месец юли, какви са правилата за брането и съхранението им, как се опазват естествените има находища, за лечението на кои заболявания се използват

Билките не натрупват еднакво количество полезни вещества през цялата година, важно е да знаем кога и как се събират,  за да бъдат най-полезни. Различните части на радтението могат да съдържат различни вещества или имат различно действие и затова трябва..

публикувано на 07.08.14 в 16:12

Отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло - възможност за бизнес и препитание на хората от Розовата долина

България за трета поредна година е най-големият производител в света  на лавандула и лавандулово масло, изпреварвайки Франция. Качествата на нашия продукт са известни и за това е търсен на международните пазари. Благодарение и на уникалните..

публикувано на 01.08.14 в 14:04