Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Генерал-майор Никола Грозданов - последният войн на царя и отечеството в Стара Загора

Събеседник: Ангел Динев – директор на РИМ - Стара Загора

Един генерал-майор от Българската армия всеки ден изкарва малката си масичка пред Универсалния магазин в центъра на Стара Загора и предлага на съгражданите си лотарийни билети,. Така поне са запомнили старозагорци генерал-майор Никола Грозданов към края на живота му.
Той е роден е на 3 юли 1894 г. в семейството на търговеца Иван Грозданов. Учи в Търговската гимназия, а през 1915 г. завършва Военното училище в София с чин подпоручик от останалия в историята като 35-и Рилски випуск. Военната му кариера започва във Осми артилерийски полк, който веднага се отправя към фронта в Македония. Младият офицер завършва през 1930 г. Военната академия. През октомври 1928 г. е назначен за командир на първа конна батарея, а от 1932 г. служи в щаба на войската. На следващата година става преподавател по стратегия и тактика във Военното училище. От юни 1935 преподава същите предмети във Военната академия. Венецът на военната му кариера е от юни 1936 до юни 1938, когато е назначен за военно аташе за Румъния и Полша в Букурещ. След това последователно е началник-щаб на Четвърта военноинспекционна област (Четвърта българска армия във военно време) и командир на Дванадесети пехотен балкански полк. На 1 март 1943 поема командването на Двадесет и четвърта пехотна дивизия, от 26 август същата година е командир на Седма пехотна рилска дивизия, а от декември командва Двадесет и пета пехотна дивизия.
От юни 1944 г. е командир на Осма пехотна тунджанска дивизия и ръководи антипартизанските действия в региона. Заради това на 29 март 1945 г. е осъден от Народния съд на 15 години затвор, от които година и половина излежава в Старозагорския затвор, а 7 години прекарва в лагерите Куциян, Росица, Николаево и Белене. Само заради роднинската връзка с представители на политически кръг Звено и контактите с министъра на войната ген. Дамян Велчев избягва смъртната присъда.
Освободен е през 1951 г. През 1954 г. е общ работник по жп линията Стара Загора - Тулово. По-късно работи върху колектора на канализацията до Станционната градина и като продавач на лотарийни билети и надежда за късмет в Стара Загора.
 Повече за живота и дейността на генерал-майор Никола Грозданов може да се прочете в новата монография на директора на Регионалния исторически музей д-р Ангел Динев и да чуете от интервюто му пред Ина Николова:

Ангел Динев
генерал-майор Никола Грозданов


Още от категорията

Корите на бялата върба – как се събират, за какво се използват

Бялата върба е един от най-известните растителни видове с широка употреба в медицината. Всички части от бялата върба съдържат салицил, но концентрацията на това вещество е най-висока в кората. Кората на бялата върба се събира през месеците април,..

публикувано на 22.02.16 в 12:14

Конският кестен - ползи и правила за събиране

Конският кестен е едно от най-старите лечебни растения , които са познати на хората. Много е характерен за страните от Балканския полуостров, особено България. В останалите части на света е популярен като декоративно растение , а на места дори..

публикувано на 01.10.15 в 12:56

Култивиране на лайка като възможност за опазване на находища и доходност за земеделски стопани

Едва ли има човек, който през живота си да не е употребявал лайка . Дали като чай, съставка в лекарствени или козметични продукти, това лечебно растение е много ценно и разпространено. Билката е търсена продукция както на нашия, така..

публикувано на 17.08.15 в 14:49

Отглеждането на култивирана коприва- възможност за развитие на малкия бизнес и начин за опазване на природата

Копривата отдавна е известна на хората като лечебно растение и най-популярният вид е обикновената коприва, която отдавна се отглежда като култивирано растение. Култивирането на ценни видове е начин за опазване   на находищата в природата и в същото..

публикувано на 29.09.14 в 16:08

Възможностите за бизнес и нови работни места, които може да осигури отглеждането на култивирани шипки

Като лечебно растение шипката е известна още от древността. През 16 век шипката започва да се използава срещу скорбут, лечение на коремни болести, чернодробни и сърдечни проблеми. Шипката е включена в официалните списъци за лечебни растения в повечето..

публикувано на 25.09.14 в 11:23

Отглеждането на все повече площи бял трън край Казанлък - една добра бизнес алтернатива на розопроизводството.

Белият трън или магарешкият трън, както още е известен, се отглежда главно заради семената. Лечебните им свойства са познати отдавна с високото съдържание на  силимарин и силибин, вещества, които се използват за възстановяване и лечение на чернодробни..

публикувано на 24.09.14 в 17:01

Култивираната мента – най-доброто средство за опазване на диворастящите находища, възможност за бизнес и осигуряване на поминък на хората от различни части на страната.

Едно от най-отглежданите растения в света на площ от 2,8 млн. декара е ментата. Повишаването на изкупната цена през последните години прави отглеждането на културата рентабилно и дава основание да се прогнозира чувствително увеличение на..

публикувано на 24.09.14 в 16:11

Опазване на естествените находища на кримски чай в Странджа и култивиране на билката като начин за правене на бизнес

В Странджа виреят над 540 лечебни растения, но само едно е заслужило названието Чудото на Странджа- кримският чай. Красиво тревисто растение, чийто естествени находища са запазени  около Малко Търново и което е включено в Червената книга на..

публикувано на 08.09.14 в 16:19

Стръковете на кои билки се събират през месец юли, какви са правилата за брането и съхранението им, как се опазват естествените има находища, за лечението на кои заболявания се използват

Билките не натрупват еднакво количество полезни вещества през цялата година, важно е да знаем кога и как се събират,  за да бъдат най-полезни. Различните части на радтението могат да съдържат различни вещества или имат различно действие и затова трябва..

публикувано на 07.08.14 в 16:12

Отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло - възможност за бизнес и препитание на хората от Розовата долина

България за трета поредна година е най-големият производител в света  на лавандула и лавандулово масло, изпреварвайки Франция. Качествата на нашия продукт са известни и за това е търсен на международните пазари. Благодарение и на уникалните..

публикувано на 01.08.14 в 14:04