Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пускат електронните табла по спирките от 10 юли (Видео)

До 10 юли ще продължат тестовете на 119-те информационни табла на градския транспорт, инсталирани по спирките в Стара Загора. Това съобщи Милена Шопова, главен експерт в Дирекция “Устойчиво развитие и евроинтеграция” в общината. Все още  тече процес по актуализация на информацията на градските линии, която се предоставя от автобусни и тролейбусни превози.

Устройствата се различават в зависимост от местоположението си в града, обясни експертът. В централната градска част те са с 5-редов LED дисплей, а в периферията с 3-редов и 1-редов. Всички показват една и съща информация - времето до пристигане на всеки автобус или тролей, както и маршрута, по който се движи. За тази цел 90 превозни средства са оборудвани с GPS устройства от фирмата-изпълнител на проекта.

Всяко информационно табло разполага с карта, показваща местоположението на спирката, както и транспортна схема на града. Притежателите на смартфони могат бързо да получат тази информация с едно сканиране на специално поставения QR- код в долния ляв ъгъл на таблата. Същото може да бъде направено и чрез изпращане на SMS към предварително посочен номер. Гражданите ще могат да се възползват и от безплатен безжичен интернет, докато чакат автобуса или тролея, каза още Мирослава Шопова. Тя уточни, че с тази екстра ще разполагат 80 от съоръженията -  3 и 5-редовите табла в централната част на града. 


Въпреки че информационните табла са специално изработени, за да са устойчиви на външни атмосферни и човешки влияния, преди седмица, едно от тях стана обект на вандализъм и бе потрошено. Според Шопова е била приложена изключителна сила и агресия спрямо съоръжението. Тя обясни, че цената на таблата варира от 17 до 40 хил. лв., като в нея са включени изработка, доставка и монтаж. Фирмата-изпълнител има ангажимент в рамките на 7 години да обслужва гаранционно  не само информационните устройства, но и цялата система – Телематика. Предвижда се за сметка на Община Стара Загора да бъдат монтирани и видеокамери на ключови места, които да намалят проявите на вандализъм и рушенето на общинска собственост.  Контролен център


Вече е напълно оборудван и работи новоизграденият контролен център в сградата на Община Стара Загора. По проекта са назначени 6 души, които фирмата-изпълнител е обучила и ще консултира в бъдеще. Те ще следят  и управляват в реално време транспортните линии и маршрути на градския транспорт. 


Информационната система по спирките в града е част от цялостния проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора", финансиран по ОП „Регионално развитие" и с обща стойност близо 28 млн. лв. Той включва доставка на 14 тролейбуса, изграждане на велоалеи, заслони и джобове по спирки на обществения транспорт, цялостна реконструкция и модернизация на въздушно-контактната тролейбусна мрежа, доставка на специализиран транспорт за ремонт и поддръжка на мрежата, изграждане на телематика по спирките и др.

До дни пускат информационните табла по спирките в Стара Загора

До 10 юли ще продължат тестовете на 119-те информационни #табла на градския транспорт, инсталирани по спирките в #СтараЗагора. 80 от устройствата ще предлагат и безплатен Wi-Fi интернет.

Posted by Радио Стара Загора / Radio Stara Zagora on Thursday, July 2, 2015

Още от категорията

Мащабна акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата в Старозагорско

Мащабна акция на прокуратурата и ГДБОП се провежда в старозагорските села Голямо Дряново и Горно и Долно Сахране. Спецакцията е започнала рано сутринта. Тя е под ръководството на Специализираната прокуратура.  В центъра на Долно Сахране има микробус..

обновено на 06.06.20 в 12:34

41 нови случая на коронавирус за последното денонощие

41 са нови случая на коронавирус са доказани у нас за последното денонощие при 1 196 изследвани проби. 980 са активните случаи на инфекцията към момента. Това показва справката в Единния информационен портал за коронавируса в България. По данните,..

публикувано на 06.06.20 в 10:27

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък...

публикувано на 06.06.20 в 10:17

Андрей Новаков: Ще бъда посредник на региона в Брюксел

„Европейската зелена сделка е на масата на преговорите. Немското председателство заяви, че сделката е в топ три на неговите приоритети. Което означава, че в следващите няколко месеца всички нейни параметри ще бъдат обсъждани и интересът на Стара Загора,..

публикувано на 05.06.20 в 18:44

Ръководствата на Тракийския университет и БСК обсъдиха възможностите за сътрудничество

Ректорското ръководство на Тракийски университет – Стара Загора начело с ректора доц. д-р Добри Ярков и представители на Българската стопанска камара с председателя ѝ Радосвет Радев проведоха работна среща на територията на висшето учебно заведение,..

публикувано на 05.06.20 в 18:20
Стара Загора - Държавна опера

Спектаклите на Държавна опера-Стара Загора отново пред публика

След дългата принудителна пауза заради пандемията от коронавирус, Държавна опера – Стара Загора възобновява творческата си дейност пред публика.  Операта ще стартира спектаклите си на открито на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ при 50% заетост..

публикувано на 05.06.20 в 15:54

Под 30 % е посещаемостта на детските градини в Ямбол

Под 30 процента от децата в Ямбол са отишли на детска градина през първите дни след тяхното отваряне. Очаква се посещаемостта да се увеличи още през следващата седмица, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Детските заведения на територията..

публикувано на 05.06.20 в 15:16
Парк

13 проекта се състезават в конкурса за многофункционална спортна зала

Проведе се първото закрито заседание на журито, оценяващо постъпилите 13 предложения в конкурса за идеен проект за изграждане на многофункционална спортна зала в старозагорския парк „Артилерийски“. Експертно жури с председател  проф. д-р инж. Иван Марков..

публикувано на 05.06.20 в 14:18
Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Роза от 72 000 цвята ухае в Казанлък (снимки)

Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза – символ на единството на всички жители на общината в една общност, която тачи и празнува своите традиции и във време на..

публикувано на 05.06.20 в 13:40

335 са подадените заявления по мярката "60/40" в Бюро по труда - Стара Загора

Като успешна определи към момента програмата „60/40“ за регион  Стара Загора Любен Георгиев, директор на дирекция Бюро по труда – Стара Загора. 335 са подадените заявления до днес в дирекцията. Най-много -111 заявления са входирани през месец..

публикувано на 05.06.20 в 13:03