Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На 18 октомври се открива „Аул Бага-Тур“ (снимки)

На 18 октомври се открива „Аул Бага-Тур“. След 15 години дългогодишни усилия, от както е създадена Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур", най-накрая "Аул Бага-Тур"- Стара Загора е факт.

Tова се случва благодарение на доброволния труд на членове и приятели на школата и на Община Стара Загора, която предоставя терен в Старозагорския зоопарк.

Аулът (в превод "военно укрепление") представлява комплекс за занимания, разгърнат на 3 дка в рамките на Зоопарк Стара Загора. В същината си това е демонстрационно атрактивен център със старинен вид, който се стопанисва от багатурите.

Основната идея е посетителите да имат жива връзка с миналото ни, докосвайки се до древната ни история. За целта има изградени терени за стрелба с традиционен лък, фехтовка с меч и щит, хвърляне на копие, езда, въртене на бич, експозиция на старинно облекло, въоръжение и др.

В Аула ще има график за работа с редовни групи, разделени по възраст и съответно дисциплини за тези, които желаят да навлязат в същината на "старинните умения". Ще бъдат организирани свободни открити уроци и курсове по традиционни занаяти, обичаи и владеене на прабългарски оръжия.

Освен това ще функционира и като атракцион за посетителите на зоопарка. Всеки, който иска да усети допира с коня, може да го направи с разходка върху гърба му, да постреля с прабългарски лък, а след това да продължи да разглежда зоопарка.

Основната цел на Аула остава една - място за работа с подрастващи и младежи за възстановяване и популяризиране на ценностната система на предците ни.

Официалното откриване ще бъде на 18 октомври в 11:00 часа. Ще бъде представен спектакъл на Бага-Тур, демонстрация на детска група „Хуни“ и безплатни занимания за всички гости.


Галерия

Още от категорията

Младият омбудсман на Стара Загора с благотворителна инициатива за изгорялата детска библиотека в град Кубрат

Благотворителна инициатива, свързана с възстановяването на изгорялата детска библиотека в град Кубрат подготвят младите омбудсмани на Стара Загора. Това съобщи за Радио Стара Загора младия омбудсман Анна – Мария Богданова. Тя допълни, че целта на..

публикувано на 04.10.22 в 16:54

Международен младежки център-Стара Загора организира кръводарителска акция

Кръводарителска акция ще се проведе на 6 октомври (четвъртък) в Стара Загора. Организатори са Международен младежки център с подкрепата на  Районен център по трансфузионна хематология в града. Все повече млади хора се включват в кампаниите ни по..

публикувано на 04.10.22 в 15:54

Кметът на Болярово предупреди за риск от инциденти с мигранти през ловния сезон

За съвместна среща с представители на Гранична полиция, Службата да контрол на общоопасните средства към МВР - Ямбол и председателите на ловните дружинки от община Болярово настоява кметът Христо Христов. Причината е засиленият миграционен натиск..

публикувано на 04.10.22 в 15:52

След взрива в "Арсенал": Две жени са под руините, загинал е един мъж

Един мъж е загинал, а две жени са в неизвестност след мощния взрив в завод „Арсенал“ в Казанлък. В София е транспортирана в тежко състояние 43-годишна пострадала. Силата на взрива е била толкова голяма, че цехът е разрушен , а стъклата на..

публикувано на 04.10.22 в 15:39

В община Болярово отоплението за зимния сезон е осигурено

С настъпването на есента и захлаждане на времето, пред общините се изправя въпроса как ще осигурят отоплението за  социалните домове, детски градини и училища. В ямболската крайгранична община Болярово вече са приключили с подготовката за..

публикувано на 04.10.22 в 15:38

Осма работна среща на туристическия бизнес с местната власт в Стара Загора

Служебният министър на туризма Илин Димитров откри VIII-та Работна среща между туристическия бизнес и местната власт в Стара Загора.  Форумът се организира от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти като платформа за..

публикувано на 04.10.22 в 15:29

В Казанлък започва пръскане срещу кърлежи

От утре в рамките на два дни, 5 и 6 октомври 2022г., на територията на град Казанлък ще се проведе есенна дезакаризация. Обработката на тревните площи срещу кърлежи ще обхване паркове и детски площадки и ще се извършва след 20,00ч. в тъмните часове на..

публикувано на 04.10.22 в 15:17
Протест на КНСБ в ТЕЦ

Членове на КНСБ с протест пред ТЕЦ "Марица изток 2"

Членове на КНСБ от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ излязоха на символичен протест пред централата. Енергетиците подкрепиха действията на синдикалната организация, която инициира кампания в подкрепа на опазване на работните места и защита на..

публикувано на 04.10.22 в 14:34
доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Основен приоритет пред ДБ е прекратяването на практиката на постоянни служебни правителства и краткосрочни парламенти

Въпреки малкия ръст, отчитаме като позитивно покачването на резултатите на „Демократична България“ на предсрочните парламентарни избори, съобщи за Радио Стара Загора водачът на коалицията в 27-ми Многомандатен район доцент Атанас Славов. Той допълни,..

публикувано на 04.10.22 в 14:09
Оръжейният завод

Взрив в "Арсенал" Казанлък

Взрив в завод "Арсенал" в Казанлък  стана малко след 11 часа, жертвите са три, съобщава се и за пострадала жена на около 40 години, която е с тежки изгаряния. "Жената е с фрактура на темпоралната кост и с хематом. Тя е консултирана с наши специалисти и..

публикувано на 04.10.22 в 11:31