Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброволците от „Зелени балкани“ посрещнаха първия предвестник на пролетта – мъжка белошипа ветрушка


Птицата се завръща за трети път в района на с. Левга в Сакар планина, след като бе пусната за първи път на родна земя през 2013 г.

Природозащитниците имат своя традиция, откакто работят по Проекта „Възстановяване на белошипата ветрушка в България“ - да свалят мартеницата, щом се завърнат първите индивиди, които често изпреварват щъркелите и лястовиците.

Завърналият се мъжкар с кодово име ВFZ, е от първата колония белошипи ветрушки, пристигнали у нас от Испания преди 3 години за възстановяване на изчезналия вид хищни птици  в българската природа. Това съобщи за Радио Стара Загора Гради Градев, ръководител на проекта.


Още от категорията

Общинските служители в Хасково с помощ за пострадалите от земетресението в Турция.

Община Хасково изпрати днес стоки от първа необходимост за пострадалите от земетресението в Турция. Дарението ще бъде предадено на побратимените с Хасково общини Одрин и Люлебургас. От там стоките ще бъдат разпределени и транспортирани до опустошените от..

публикувано на 09.02.23 в 12:55

От НАП напомнят за здравните осигуровки на българите, живеещи в чужбина

Българските граждани, които живеят и работят в страна членка на Европейския съюз (ЕС), държава от Европейското икономическо пространство (Норвегия, Исландия, Лихтенщайн), както и Конфедерация Швейцария или в Обединеното кралство, за които е..

публикувано на 09.02.23 в 12:38

Инж. Пламен Михалев: Устойчивостта на сградите у нас зависи не само от проектирането, но и от изпълнението и спазването на всички изисквания

От 1947 година в България проектирането на жилищни сгради се извършва съобразно възможността за земетресения и нормите са били променяни няколко пъти. Последната промяна е извършена през 2012 година, когато Българският държавен стандарт в..

публикувано на 09.02.23 в 12:34

Община Павел баня ще участва във „Ваканция & СПА Експо 2023”

Община Павел баня ще вземе участие в 39-ото издание на Международното туристическо изложение „Ваканция & СПА Експо 2023”, което ще се проведе в гр. София в периода 15 – 17 февруари.  Щандът ще бъде с изцяло нова визия, кореспондираща с концепцията..

публикувано на 09.02.23 в 12:24
Тракийски университет, Стара Загора

Кастинг в Тракийския университет набира театрално-музикални таланти

Тракийския университет в Стара Загора възстановява своето театрално-музикално студио, чиято дейност е преустановена с развитието на пандемията от коронавирус. За целта на 15 февруари от 13ч. в Зала №1 на Ректората на висшето учебно заведение ще бъде..

публикувано на 09.02.23 в 10:46

БЧК-Стара Загора, набира и материални дарения за пострадалите в Турция и Сирия

36 са дарителите до момента в Старозагорска област, които са се включили в кампанията на БЧК в помощ на пострадалите от тежкото земетресение, засегнало Турция и Сирия. В пункта на Червения кръст на ул. „Св. Княз Борис“ № 69 в Стара Загора могат да..

публикувано на 09.02.23 в 10:11

Има ли връзка между геомагнитните смущения и мощните земетресения?

Геомагнитни смущения са провокирали мощното земетресение в Югоизточна Турция. Това допусна в интервю за Радио Стара Загора ръководителят на Центъра за слънчев и слънчевоземен мониторинг в Стара Загора доц. Борис Комитов. Причината за сеизмичната..

публикувано на 09.02.23 в 10:05

Температурите в област Стара Загора остават под нулата

На старопланинските проходи времето е облачно. На прохода Шипка вали слаб сняг, пътят е заснежен и се почиства, температурата е – 10 градуса.  На прохода на Републиката има частични заледявания, температурата е – 6  градуса. На автомагистралите..

публикувано на 09.02.23 в 06:50

170 000 есемеса са изпратили българите в подкрепа на пострадалите от земетресенията в съседна Турция и Сирия

Всички офиси на Българския червен кръст в страната приемат термобельо, топли дрехи и завивки, възглавници, матраци, палатки и санитарни материали – памперси и превръзки и лични хигиенни средства – шампоан, сапун, паста и четка за зъби. До сега от..

публикувано на 08.02.23 в 18:07
Архив

ЦИК прие реда за видеозаснемането и видеоизлъчването в изборния ден

При извънредните парламентарни избори на 2 април няма да има разписка от машинно гласуване, а бюлетина от машина. Тази бюлетина законът я приравнява на хартиената, а членовете на СИК ще поставят печат върху нея, подобно на хартиената бюлетина. За тази..

публикувано на 08.02.23 в 17:09