Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК Сливен апелира да бъде ограничено торенето с нитратни торове във вододайните зони

| обновено на 05.06.17 в 15:17
Снимка: БНР

Да бъде ограничено торенето с нитратни торове в районите на вододайните зони. За това апелират от ВиК Сливен, след като пет от 32 проби са показали повишени стойности на нитратно съдържание.

Превишените стойности на нитрати са установени в сливенските села Панаретово, Глуфишево и Чокоба и в новозагорските Каменово и Дядово. От водопреносното дружество апелират към собствениците на имоти в близост до водоизточниците да вземат превантивни мерки за прекратяване на наторяването с органични и минерални торове, както и за недопускането на животни във вододайните зони. 


Подложените на лабораторен анализ проби показват, че всички химични и микробиологични показатели за качеството на водата в Сливенска област са в норма, с изключение на тези пет села. Мониторингът върху питейната вода там ще бъде засилен, съобщават от ВиК.


Водата в района на свлачището на улица "Розова долина” във варненския квартал "Аспарухово” е негодна за пиене. Това е установено след изследване на взетите в неделя проби от специализираната лаборатория на ВиК-Варна. 
Водоснабдяването в района е спряно вече 24 часа, след подадения сигнал за свлачищния процес, за който се очаква от Общината да се вземат съответните мерки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!