Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Преустройват площадка за отдих в Сливен, за да не прилича на религиозен символ

Снимка: община Сливен

Снимка на пешеходна алея до сградата на ПМГ „Добри Чинтулов“ в Сливен в средата, на която с червени павета е изобразен полукръг, предизвика остра реакция в социалните мрежи и нагнети напрежение. Според голяма част от коментиращите, фигурата наподобявала ислямски полумесец. По този повод директорът на гимназията Марияна Милева свика спешна пресконференция, на която опроверга коментарите, че това е религиозен символ.
Тя обясни, че изграждането на площадката за отдих е по инициатива на ръководството училището и Обществения съвет. Проектът е на ученичка от 12-и клас и е избран след конкурс. Паричните средства за благоустрояването са събирани от ученици, учители и дарители, а изграждането е поето безвъзмездно от частна строителна фирма. 
 Ще бъдат взети някакви мерки, но по-притеснителна е истеричната реакция. 
Милева коментира, че след днешния скандал пространството или ще бъде запълнено с едноцветни павета, или ще бъде озеленено. Кметът на града Стефан Радев също е настоял пред изпълнителя да се промени визията на площадката, за да не прави асоциация с религиозни символи
Аз се надявам, че педагогическият персонал на училището ще намери начин правилно да изговори това недоразумение с учениците, така че да не остава горчивина у тях от негативизма, който се изля по техен адрес. 

Подкасти от БНР