Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточиви

Снимка: БГНЕС

Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточиви – празникът е известен като  Димитровден. Всички славянски народи почитат светеца като свой покровител, каза Врачанският митрополит Григорий.

Днес възпяваме този, който разкри любовта си чрез страданието и стана приятел на Христа – Свети Димитър – Чудотворецът от Солун, като търсим неговата небесна закрила чрез топлата му молитва пред Бога.

Почитта към Солунския войн Димитър е още от времето след мъченическата му смърт през 306-а година. Днес в прослава на дивния чудотворец в много храмове у нас има празнични богослужения.

С много надежда посрещат Димитровден и именниците, и техните близки:
Мъжът ми е Димитър, който вече е на 80 години, и Свети Димитър винаги му е давал сили и на всички, които с вяра се обръщаме.

На небесната закрила на Свети Димитър се оповават и строителите, които днес имат професионален празник:
Строителството е една тежка професия, но вярно е, че след този труд остава нещо след всеки един от нас. Нашата работа се вижда.

Мощите на Свети Димитър се съхраняват в едноименната базилика в Солун. Празник на града днес имат жителите на Сливен, Видин, Радомир, Айтос и Болярово. Днес е и професионалният празник на строителите. 

Радио Бургас отлага излъчването от така наречените "празнични студиа" днес от Айтос и Сливен заради траура в община Камено.

Близо 200 жители носят името Димитър в малкия крайграничен град Болярово. Това е и една от причините празникът на града да е на Димитровден. Църковният храм в Болярово също носи името на Св. Димитър и именно от там всяка година започва празникът на града. След Светата литургия в тържествата ще продължат в центъра на града. Предвидена е богата концертна и фолклорна програма с участието на Ансамбъл "Тунджа", както и кулинарно шоу. Празникът ще завърши с пищна заря.

Димитровден е и празник на град Сливен. Актьорът проф. Ивайло Христов е носителят на голямата награда за литература и изкуство на Община Сливен "Добри Чинтулов". Той е удостоен и със званието "Почетен гражданин на Сливен".

Чувствам се сливналия, обяви актьорът.

Много пъти в интервюта и разговори съм се шегувал, че моят втори роден град е Сливен. И ето че шегата стана истина, за което страшно много Ви благодаря.

За почетни граждани на Сливен бяха избрани още оперният певец Камен Чанев и ръководителят на Медицинския университет във Варна проф. д-р Красимир Иванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!