Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бившият ресторант "Аязмото" става собственост на Митрополията

Община Стара Загора ще дари на Митрополията сградата на бившия ресторант „Аязмото” за изграждане на музей, но с определени условия, решиха на своето заседания общинските съветници на Стара Загора.

Според условията за дарение идейният проект, с който трябва да бъде запозната обществеността на Стара Загора и съветниците, трябва да бъде изготвен в срок от 3 месеца.

Митрополията трябва да изпълни инвестиционните си намерения в срок от 10 години. В документа за дарение е записано, че Музеят трябва да включва и  създаването на природонаучна част, свързана с флората, фауната и историята на парка и изграденият обект да бъде изцяло за обществено ползване.

Като първа точка в Дневния ред на редовното заседание на Общинския съвет на Стара Загора бе Предложението на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания за Дарение на сграда частна общинска собственост, находяща се в парк „Митрополит Методий Кусев“ на Старозагорската Митрополия.  Своята гражданска позиция изказа Милка Колдамова, която бе прекъсната от председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, защото по думите му изказването й е  "богохулство". 

Още по темата чуйте от репортажа на Десислава Крачолова в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Искра Михайлова: Гражданите да бъдат активни участници в работата на ОбС

Възможност гражданите на Стара Загора да правят предложения и становища по въпроси от компетентността на Общинския съвет, които представляват обществения интерес. Това инициира като точка, която ще залегне в дневния ред на предстоящата в края на месеца..

публикувано на 14.05.21 в 09:58

Казанлък избира Царица Роза тази вечер

Тази вечер ще се проведе 53-ият конкурс спектакъл „Бал на розата“ за избор на Царица Роза. Короната ще си оспорват 21 момичета от града на розите. Конкурсът е сред основните прояви на Фестивала на розата от 70-те години на 20-ти век, чието начало е..

публикувано на 14.05.21 в 09:05

Задълбочават се проблемите заради липсата на работна ръка в строителния бранш

Задълбочават се проблемите заради липсата на работна ръка в строителния бранш. Без подкрепата на правителството не можем да се справим. Това каза в предаването „Репортер“ Пламен Михалев, председател на Областното представителство на Камарата на..

публикувано на 14.05.21 в 08:43

МОСВ: Предпоставки за наводнения в събота по горните течения на Искър, Марица и Места

Министерството на околната среда и водите предупреждава, че има предпоставки за наводнения в събота и през нощта срещу неделя във водосборите и по горните течения на реките Искър, Марица и Места.   Във вечерните часове днес и през следващите дни ще..

публикувано на 14.05.21 в 08:16
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

В три дни " Да сътворим приказен кът в Бедечка ЗАЕДНО"

Тридневен маратон на 15,16 и 17 май за почистване на парк „Бедечка“ в Стара Загора , организират съвместно „Запазете Бедечка „ и „Гринпийс“ – България.  "Идеята на инициативата е заедно всички да махнем излишното и да добавим малка..

публикувано на 14.05.21 в 07:53

Спешна проверка на фермата за норки в Маджерито

Очаква се Министерство на земеделието и храните днес да извърши спешна проверката на фермата за норки край Маджерито. В сряда, първият ден на служебния кабинет, от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и..

публикувано на 14.05.21 в 07:28

506 са новите случаи на коронавирус, 2853 са излекувани

506 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 11 247 теста, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са под 5% от направените проби. Починалите с Ковид-19 са 44-ма, а 2853 са оздравелите.  В болница остават 5114 души, като..

публикувано на 14.05.21 в 05:13

Консултациите за състава на РИК-Хасково ще се проведат на 16 май

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова насрочи дата за провеждане на консултации за избор на членове на Районна избирателна комисия /РИК/ за предстоящите на 11 юли 2021 г. избори за народни представители. Консултациите ще се..

публикувано на 13.05.21 в 18:40

Община Ямбол сключи договор за финансиране на проект "Ремонт на Музей на бойната слава"

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански и Ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 сключиха договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проект „Ремонт на Музей на бойната слава“ с №..

публикувано на 13.05.21 в 18:16
Тракийски университет, Стара Загора

Тракийският университет организира „Фестивал на знанието“

На 19 май, сряда, Тракийският университет Стара Загора организира „Фестивал на знанието“ . Събитието ще се проведе на открито на форума на висшето учебно заведение и има за цел да представи възможностите, които старозагорската „Алма-матер“ дава на..

публикувано на 13.05.21 в 16:58