Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България е страната с най-малък процент на почасова заетост в ЕС

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Регламентиране на почасовото заплащане на труда у нас би дало възможност на работодателите за по-гъвкава политика при оползотворяването на трудовия ресурс на страната, коментира за Радио Стара Загора икономическият анализатор Явор Алексиев.

В момента България е страната с най-малък процент на почасова заетост на икономически активното население в Европейския съюз с  2% работещи на непълен работен ден. Средно почасовата заетост за страните в ЕС е 20%. Липсата на традиции на институцията на почасово заплащане на труда у нас е пречка за работодатели и работници и според Явор Алексиев определяне на минималната работна заплата на почасова ставка, а не като месечна сума, би дало възможност за повишаване на трудовата заетост.Още от категорията

Проблеми с транспорта в община Тополовград

Община Тополовград работи за възстановяване на държавната субсидия за транспортните услуги на територията на общината. Заместник кметът Хараламби Мочев заяви, че през последните 4-5 години субсидията от държавата за транспорт е намалена, за да се..

публикувано на 19.02.20 в 09:26

Сливен почита паметта на Васил Левски

Община Сливен, Военно формирование 22220, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието, Общински комитет „Васил Левски“ и Сдружение „Мати Болгария“ организират днес в Сливен събития, посветени на 147 години от обесването на Васил..

обновено на 19.02.20 в 08:49

Драгомир Стойнев: Не се говори за затваряне на въглищни мощности, но предстои трансформация

Въглищните региони в ЕС са подложени на трансформация, а това ще засегне пряко и България. Това заяви бившият енергиен министър и депутат от "БСП за България" Драгомир Стойнев на дискусия в Стара Загора, посветена на комплекса „Марица изток“...

обновено на 18.02.20 в 22:21

"Tre sorelle" е премиерата за възрастни на Държавен куклен театър Стара Загора

Новото заглавие в афиша за възрастни на Държавен куклен театър Стара Загора е представлението „Tre Sorelle“ по пиесата на сръбския автор Стеван Копривица. Премиерата е на 19-ти февруари от 19,30 ч. Режисьор е проф. Славчо Маленов.  Действието в..

публикувано на 18.02.20 в 16:46

Среща на председателя на Комисията по земеделие към парламента с представители на бранша се проведе в Стара Загора

Среща на председателя на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание Мария Белова и представители на бранша от региона се проведе днес в Стара Загора. Дискусията има за цел създаване на по-добра комуникация със Комисията по земеделие,..

публикувано на 18.02.20 в 16:26

Изложбата "Магията на Краков" гостува в Стара Загора

Изложбата „Магията на Краков“  можете да видите в Градската художествена галерия на Стара Загора от 19-ти февруари до 6-ти март. В нея са представени над 50 творби на автори от Европа, САЩ и Канада. Събира ги Лешек Жебровски - арт-директор на галерия..

публикувано на 18.02.20 в 16:23

Жива мартеница ще правят в Харманли за Баба Марта

С жива мартеница ще посрещнат в Харманли Баба Марта в края на февруари. Близо 600 деца ще изобразят уникалната мартеница на спортен комплекс „Хеброс“. Това съобщи първо за Радио Стара Загора кметът на общината Мария Киркова. Събитието е част от..

публикувано на 18.02.20 в 16:00

ВиК -Хасково спира водата на нелегални абонати, те отново се прикачат

ВиК-Хасково прекъсна водоснабдяването на незаконни абонати в ромския квартал „Република“. Служители на дружеството са попаднали на „абонати“, на които миналата седмица е отстранена незаконна връзка и те отново са се присъединили към мрежата. Само в..

публикувано на 18.02.20 в 15:30

Казанлък бе домакин на среща с розопроизводители и преработватели

Институтът по розата в Казанлък бе домакин днес на информационна среща , на която експерти от Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ разясняваха задълженията и отговорностите, които наскоро приетият Закон за маслодайната..

публикувано на 18.02.20 в 15:12

Стара Загора се поклони пред Апостола на свободата

Старозагорци отдадоха своята почит пред делото и живота на Апостола на свободата с общоградски ритуал, който се състоя пред паметника на Васил Левски. Стотици граждани и много деца от детски градини и училища дойдоха, за да положат венци и цветя и да..

публикувано на 18.02.20 в 14:59