Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български и английски рози пускат корени в сърцето на Лондон - снимки

Засаждането на розите е част от проект, наречен “Български приноси за Лондон”, спечелен от Лондонската българска асоциация по програма “ Citizen Led Engagement Programme” на кмета на Лондон

40 български и английски рози бяха посадени в Голдън скуеър в централния лондонски квартал Сохо през уикенда от българската Група за разходки из Лондон. На 21 април, когато Обединеното Кралство празнува рождения ден на Кралица Елизабет II, групата, начело със своя организатор и вдъхновител Бойко Боев показа, че българите в Лондон са готови да допринесат за богатството на града.

Целта на това събитие е да бъде създадено “българско пространство” в Лондон, което българите могат да показват на своите приятели и гости – такова пространство на българската диаспора няма; да отбележи приятелството между българи и англичани, като използва за засаждане националното цвете на България и Англия, каза Боев пред събралите се участници и гости.

Събитието стана възможно благодарение на Лондонската и Уестминстърската общини. Всеки от присъстващите имаше радостната възможност да избере място за своята роза, а най-развълнувани бяха децата. Групата пое ангажимента и да се грижи за засадените рози.

Засаждането на розите е част от проект, наречен “Български приноси за Лондон”, спечелен от Лондонската българска асоциация по програма “ Citizen Led Engagement Programme” на кмета на Лондон. Проектът, получил финансиране от Greater London Authority, започна в началото на февруари 2018 г. и ще продължи до края на май 2018 г. По него бе осъществено изследване на българите, живели на Лондон, първото по рода си проучване на българската диаспора във Великобритания.

Предстои посещение на българска група в лондонски институции с цел създаване на контакти между българи в Лондон и управлението на Лондон – уговорени са срещи с лондонската полиция, музея на миграцията, британския музеи и лондонското кметство.

По време на посещение на лондонското кметство на 5 май ще бъдат представени резултатите от изследването на българите в Лондон.

Предстои и парти с дегустация на български храни, което цели създаване на контакти с други общности и представяне на българската общност в Лондон, както и да бъде отпразнуван  Денят на българската писменост и култура 24 май. Партито ще бъде отново на Голдън скуеър на 26 май, където ще бъдат показани розите, посадени месец преди това.

Всеки момент предстои пускането на нов брандинг и сайт на Лондонската българска асоциация. Сайтът “Разходки из Лондон” ще стане двуезичен. Досегашните статии и рубрики ще бъдат запазени, но статиите, които представят българи в Лондон, ще се появят и на английски език.Галерия

Още от категорията

Добромир Трифонов: Избрах да се ваксинирам, защото вярвам, че така защитавам и другите

Добромир Трифонов e на 43 години, през последните осем живее в Лондон. Роден е в Крумовград. Икономист, финансист и юрист, политически активист - бил е няколко мандата общински съветник в Пловдив до 2011-та година. Занимавал се е с научна дейност, бил..

публикувано на 01.08.21 в 11:30

Елисавета Дачева: Театърът пасва на всеки човек и всеки може да играе театър

Елисавета Дачева е родена в Бургас, а живее в Лондон от 15 години. Дъщеря е на заслужилия артист Цако Дачев и оперната певица Лилия Дачева, израства зад кулисите на Бургаския театър и Опера. Започва да се занимава професионално с театър обаче,  едва..

публикувано на 04.07.21 в 12:07

Бойко Григоров: В България има много умни и достойни хора, но не всички се реализират

Бойко Григоров е български геолог от Варна. Заедно със съпругата си и двете им деца, той емигрира в Лондон точно преди 30 години, през 1991-ва, веднага след демократичните промени в България. Единствения начин на семейството да остане във..

публикувано на 13.06.21 в 12:57

Юлия Абът: Човечността е най-важна, където и да живеем

Юлия Абът (Abbott) е българка, която от 13 години живее на Южното английско крайбрежие, като наскоро се е установила в град Сийфорд (Seaford). В България е била инженер по съобщителна техника, а край Ламанша (или Английския канал) се грижи за деца и..

публикувано на 30.05.21 в 14:34
С DC Cooper

Ангелина Пелова, Long Live Rock`n`Roll

Ангелина Пелова е сбъднала мечтата на много рок-меломани по света. Тя е рок-журналист. Получава най-новите сингли и албуми на бандите, от които се интересува, пише ревюта и прави интервюта с рок-звезди. А когато това е възможно, ходи на техни концерти..

публикувано на 16.05.21 в 11:31

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от три години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго изкуство...

публикувано на 03.05.21 в 10:42

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48

Ще направя каквото зависи от мен, за да се върнем у дома, в театъра

Анна Мария Недкова е актриса за музикален театър, която живее в Лондон и играе в театрите в британската столица. Участва и в представления на така известния Уест енд (квартал в централната част на Лондон, където е съсредоточена голяма част от културните..

публикувано на 14.03.21 в 16:06

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17