Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кмет съди старозагорец, нарекъл го смешник

В тъжба за обида и клевета Живко Тодоров иска 5 хил. лева обезщетение

5 хиляди лева обезщетение иска кметът на Стара Загора Живко Тодоров от старозагорец, нарекъл го във фейсбук „смешник“. Това стана ясно на първото заседание по делото на градоначалника срещу 26-годишния Иван Киров за обида и клевета.

Причина за тъжбата на Живко Тодоров, по която е образувано делото, са два коментара на подсъдимия Иван Киров под пост във фейсбук в „Група за истината за Стара Загора“ от 15 август м. г. В единия подсъдимият е написал „Щото тоя смешник дори не е в града...“, а във втория - "Крадоха, копаха, ср.ха и си тръгнаха… после пак го изберете".

Коментарите кметът приел като обидни и клеветнически твърдения, които довели до промяна физическия му и психически статус, а мислите му били „обсебени от анализ на верността на написаното вместо към позитивното решаване на проблемите на Общината ни“. Получил и емоционален дискомфорт, което потвърдиха и разпитаните днес в съдебна зала свидетели Николай Стоев, Валентин Тотев, Йордан Йорданов и Виктор Драголов. Четиримата са и хората, които са съобщили на кмета за написаното по негов адрес от Иван Киров. Според Николай Стоев, негативната промяна в емоционалното състояние на кмета продължило месец, според Виктор Драголов – 2-3 месеца, а по мнението на Валентин Тотев Живко Тодоров е още разстроен вследствие на коментарите.

„Използването на жаргона „смешник“ цели охарактеризирането ми като лек, комичен човек, когото не можеш да приемеш сериозно. Напротив на това – множеството от хората ме приемат като сериозен и отговорен, отдаден на работата си и проблемите на града и общината човек. Сам за себе си имам същата оценка. Изразът е лесно запомнящ се и поради това – труден за пренебрегване, като изисква продължителен период за възстановяване на пълноценното усещане за ненакърнени чест и собствено достойнство, както и изчистване от мисленето на читателите на съмненията относно вида който му представя“, пише в тъжбата си кметът.

Според него, вторият израз, използван от подсъдимия е клеветнически и с него той му преписва „престъпление – кражба или липса на контрол върху извършване на кражби от общинската администрация….“.

Пред съда адвокатът на кмета Светослав Миневски заяви, че клиентът му е склонен на извънсъдебно споразумение. Пред радио Стара Загора той уточни, че във вече водени от него дела, Живко Тодоров винаги е бил готов на компромис, да разговаря с онези, срещу които е завел дело, за да се стигне до позитивно решение.

Адвокатът на подсъдимия Иван Киров - Станимир Ченалов, обаче отказа споразумение. „Не смятаме, че е необходимо постигането на такова, тъй като самата дума „смешник“, проверете в официалното издание на Българския тълковен речник, не е обидна дума. Това, че някой я възприема като такава, е негово мнение“, категоричен е той.

А в българския тълковен речник първото значение на думата „смешник“ е „Човек, който умее да разсмива, да прави шеги, шегобиец, шегаджия“. А Второто – „клоун, шут в цирка“.

След като изслуша аргументите на защитниците и свидетелските показания днес, съдия Тодор Минов призова повторно страните да постигнат извънсъдебно споразумение и отложи делото за 4 април. Тогава трябва да бъде разпитан като свидетел неявилият се днес в съдебната зала администратор на фейсбук групата „Група за истината за Стара Загора“ Янко Янков. Пак тогава ще стане ясно и дали ще бъде назначена съдебна психологична експертиза, която да установи дали в следствие от коментарите на Иван Киров е настъпила промяна в обективния психологически статус на кмета.

Общо четири са образуваните към момента в Районен съд дела по тъжби за обида и клевета  на Живко Тодоров.  Всички тъжби са за коментари във фейсбук.


Още от категорията

В Ямбол се очаква нова пратка ваксини

В Регионалната здравна инспекция в Ямбол днес се очаква да бъдат доставени ваксините за реимунизация на първите 100 медици, имунизирани в края на миналата година. Общо 278 лекари, медицински сестри и джипита са ваксинирани до момента в Ямбол. От 19..

публикувано на 18.01.21 в 06:20

Празнуваме Атанасовден!

Православната ни църква почита свети Атанасий Велики, ревностен защитник на християнското учение от арианската ерес.  Светецът е роден в края на III век в Александрия. На 28-годишна възраст е бил ръкоположен за архиерей. Участвал е в Първия Вселенски..

публикувано на 18.01.21 в 06:17

77 случая на коронавирус, положителни са под 7% от пробите

77 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 1194 теста. Това показват данните в единния информационен портал към полунощ. Положителни са под 7% от пробите. Като оздравели са отчетени 396 души, починали са 9. В болница остават 3485..

публикувано на 18.01.21 в 06:15

143 години от освобождението на Сливен от османско иго

Днес се навършват 143 години от освобождението на Сливен от османско иго. Заради пандемичната обстановка в страната тази година, паметната за града дата не беше отбелязана официално с църковен и военен церемониал, и общоградско поклонение.  Пред морената..

публикувано на 17.01.21 в 16:01

В Болярово искат укрепване на дигата на река Поповска

За незабавно укрепване на дигата на река Поповска и почистване на коритото, настояват от община Болярово в писмо до областния управител на Ямбол. При проливните дъждове в село Попово бяха наводнени дворове, мазета и приземни етажи на 13 къщи, информира..

публикувано на 17.01.21 в 11:58

Спада броят на новорегистриранит случаи на коронавирус

620 са ваксинираните до днес лица в област Стара Загора, 5 са новорегистрираните случаи на   коронавирус от последното денонощие, сочат данните от Единния информационен портал. Общият брой на установените новозаразени през последното денонощие са..

публикувано на 17.01.21 в 10:20

Ямбол чества 143 години от Освобождението на града

Ямбол отбелязва днес 143 години от Освобождението си от османско владичество. Официалната церемония ще се състои пред паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войници от 23-ти Донско-казашки полк през 1878 година, предвождани от..

публикувано на 17.01.21 в 09:00

Почитаме св. Антоний Велики

Днес православната църква отбелязва Антоновден. На този ден се почита паметта на Св. Антоний Велики, чийто живот преминал в пост и молитва. Той прекарал 20 години на пълно усамотение в пустинята, като помагал на болни и страдащи хора. Изкарвал прехраната..

публикувано на 17.01.21 в 08:30

14 специализирани машини обработват пътищата на област Стара Загора

14 специализирани машини обработват пътищата при зимни условия на територията на област Стара Загора към 16,30 часа  днес, информира инж. Денчо Денев, дежурен в Областно пътно управление. На прохода Шипка температурата към 16,30 часа е -8..

публикувано на 16.01.21 в 16:50

Разхлабват част от противоепидемичните мерки

От днес се променят част от противоепидемичните мерки на територията на страната. Разрешават се присъствени приравнителни изпити при преместване на ученик и изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25% отсъствия по даден..

публикувано на 16.01.21 в 08:34