Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В болница остава засега соченият за тартор на престъпна група за кредитни измами

Състав на Окръжен съд – Стара Загора днес разглежда жалбата на Иван Грешев срещу постановената му мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Мъжът е сочен за тартор на организирана група, извършавала кредитни измами на територията на цялата страна. 

Групата, състояща се от 38-годишният Иван Грешев,  52-годишната Силвия Василева и 51-годишната Мирослава Пеева, тримата от София и 47-годишния Емилиян Тояганов от Стара Загора, беше задържана преди 10 дни.  Четиримата бяха  арестувани при специализирана акция на служители от ОД на МВР – Стара Загора, и ГД „Национална полиция“ след няколко жалби на потърпевши, измамени с общо 6 125 лв. от Раднево, Чирпан и Стара Загора в периода от септември 2018 г. до януари 2019-а година.

В хода на резследването  e установено, че обвиняемите се познавали. 47-годишният Емилиян  публикувал в интернет сайт обяви за оказване на съдействие за отпускане на банкови кредити, в които се предлагало срещу „скромно заплащане“ осигуряване на потребителски кредит независимо от обременените със стари заеми досиета на получателите. След това свързвал кандидатите с Иван Грешев. Последният чрез телефонни разговори с пострадалите ги въвеждал в заблуждение, че има връзки в банкови институции и може да им съдейства при кандидатстване за банков кредит. Той  искал от пострадалите да изпращат различни парични преводи на обвиняемата Силвия Василева, които представял като разходи по бъдещите кредити. Преведените парични суми били теглени в гр. София от Василева, която ги предавала на Мирослава Пеева и Грешев  и впоследствие средствата били разпределяни между четиримата обвиняеми.

Срещу четворката са повдигнати обвинения за измама в особено големи размери по член 209 от НК, предвиденото в закона наказание е затвор от 2 до 6 години. На този етап досъдебното производство се наблюдава от старозагорските магистрати, но има вероятност случаят да бъде препратен към Специализираната прокуратура.

Към момента Тояганов и Пеева са с наложени от Районния съд и потвърдени от Окръжен съд – Стара Загора мерки за неотклонение „задържане под стража“. Силвия Василева в сряда бе пусната в домашен арест, тъй като трябва да се грижи за две непълнолетни деца.

Днес Окръжният съд  постанови да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза с цел установяване на обективното здравословното състояние на обвиняемия Иван Грешев, смятан за организатор на групата.  Същият се възстановява след операция на крака в университетската болница в Стара Загора. Според защитата на Грешев, адвокат Светослав Миневски състоянието на подзащитния му налага специализирани лекарски грижи, които трудно могат да бъдат полагани в следствения арест. 

Заключението от експертизата ще бъде представено на следващото съдебно заседание, насроченото за 8.03. Тогава Окръжният съд ще се произнесе по отношение на мярката спрямо Иван Грешев.  

Разследването по установяване на цялостната престъпна дейност на групата продължава. Изяснява се съпричастността на четиримата обвиняеми към извършването на подобни измами на територията на цялата страна, като са налице данни за още множество пострадали по описаната схема.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41

В четири общини в Старозагорско не са назначени секционните комисии

Секционните избирателни комисии в област Стара Загора са назначени, с изключение на тези в общините Стара Загора, Раднево, Николаево и Братя Даскалови.  Причината е, че там са представени по две предложения за поименния състав на комисиите от двете..

публикувано на 27.09.24 в 16:24

Първо издание на Празник на лавровото дърво в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в село..

публикувано на 27.09.24 в 16:22

50 години от основаването си чества НУМСИ „Хр. Морфова“

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Събитието ще се проведе на 1..

публикувано на 27.09.24 в 16:03

Факултет „Техника и технологии“ тържествено отбеляза 60 години висше образование в Ямбол

С пъстра празнична програма Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол отбеляза 60 години висше образование в града. Празничният ден започна в заседателната зала на факултета, където бяха връчени грамоти за принос в развитието и утвърждаването на..

публикувано на 27.09.24 в 15:56

Старозагорски криминалисти иззеха предмети с белези на културно-исторически ценности

На 25.09.2024г. полицейски служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка в къща, в с. Християново, обитавана от двама мъже на 39 и 37 години.  Намерени и иззети са медальон от бял метал и..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора се извършва разследване за държане на наркотици и неизпълнение на полицейско разпореждане

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления – за държане на високорисково вещество – метамфетамин, за отказ от извършване на полицейска проверка, за управление на нерегистриран мотоциклет и..

публикувано на 27.09.24 в 15:42

Най-новият и роботизиран завод на "Арсенал" отваря врати в Стара Загора

С ден на отворените врати и редица прояви казанлъшката оръжейна "Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък и 146 години от съществуването си. Заводът остава най-големият работодател в област Стара Загора . Над 10 000 души работят сега в дружеството, а по..

публикувано на 27.09.24 в 15:06