Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На "Капъкуле" продължава задържането на български тирове заради глоби в Турция

Снимка: БГНЕС

На българо-турската граница положението не е много по-различно от това, което беше вчера. Отново има ТИР-ове, които престояват. Очакваме проблемът да се реши в следващите дни. Това каза за БНР изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев по повод информациите, че вчера близо 300 ТИР-а не са допуснати да се върнат у нас заради неплатени пътни глоби в Турция.

„Очаквахме след въвеждането на тази нова система да бъдем информирани по-рано и всеки наш превозвач да провери на сайта какви глоби има и, респективно, да бъдат подготвени водачите. Това не се случи. Освен това има и проблем с интегрирането на самата система - налице са много случаи, при които в сайта фигурира сума - да речем от 50 или 100 лири, а когато шофьорът отиде да плати глобата, му се казват съвсем други цифри – 2000-3000 лири. В крайна сметка, за да премине един шофьор, трябва да плати глобата“.

От генералното консулство на България в Одрин заявиха, че към момента не са получавали подобни оплаквания, но са готови да оказват съдействие на българските граждани и превозвачи и да извършат необходимата проверка.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Арабаджиев  коментира:

„Разговарях с моя колега от турската асоциация на превозвачите. Те също са наясно с проблема. Алармират, че проблемът е в интегрирането на самата система - понеже пътните такси се събират от други органи, а сега са прехвърлени към Министерство на търговията и митниците. Информирали сме нашите превозвачи, ако имат такива случаи, да запазят всички документи, за да може да се подаде обжалване, макар да знаем, че ще стане трудно. Казали сме да сезират и консулството ни в Одрин. Ще търсим съдействие както от министъра на транспорта, така и от министъра на икономиката. Считаме, че и по дипломатически път трябва да се сезират турските митници“. Информация на БНР.


Още от категорията

Приключи електронният прием на първокласници в Казанлък

На 08 юли 2020 г. приключиха дейностите по електронния прием на деца в подготвителни групи и първи клас в общинските училища на територията на град Казанлък за учебната 2020/2021 година, съобщават от пресцентъра на община Казанлък. Свободните места след..

публикувано на 09.07.20 в 17:09

Засега без допълнителни ограничения на областно ниво

Заседание на Областния медицински съвет се проведе този следобед в областната управа. На него беше обсъдена ситуацията около нарастващия брой случаи на регистрирани с коронавирус в страната и региона.  Заседанието бе свикано във връзка с новата заповед..

публикувано на 09.07.20 в 16:43
Чирпан

Избраха текст за химн на град Чирпан

Осем творци взеха участие в конкурс за написването на химн на Чирпан. Авторитетно жури избра стихотворението „Моят град“ на поетесата Виолета Христова, съобщи за радио Стара Загора зам.-кметът Мариана Кривошапкова. Комисията , която..

публикувано на 09.07.20 в 15:51

Реставрират паметника на Левски в Стара Загора

Приключва работата по реставрация и консервация на паметника на Васил Левски в Стара Загора, която се извършва в навечерието на 183-годишнината от рождението на Апостола на свободата. По монумента работи реставраторът Никола Стоянов. За Радио..

публикувано на 09.07.20 в 15:03

До 10 юли приемат документи за участие в класирането на четвъртокласници в ППМГ "Гео Милев"

До 17.00 часа на 10 юли ще се приемат документи за участие в класиране за ППМГ “Гео Милев“- Стара Загора след завършен четвърти клас. 52-ма ученици в две паралелки ще приемат за учебната 2020/2021г. в гимназията. Само преди дни излязоха..

публикувано на 09.07.20 в 14:49

Започна мащабно асфалтиране на улици в община Павел баня

Ремонтират улици в Павел баня и селата Александрово, Манолово и Оситеново и Турия, съобщи кметът на общината Иса Бесоолу за предаването „Час пик“. За реализацията на строителната програма са предвидени 2 млн. лева. Рехабилитацията на пътната..

публикувано на 09.07.20 в 13:46
Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Между 60-80 българи губят живота си при катастрофи през летните месеци

Традиционно летните месеци у нас са с най-висока концентрация на произшествия. Според статистиката между 60-80 българи губят живота си при катастрофи в този период, съобщи за Радио Стара Загора Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите..

публикувано на 09.07.20 в 13:05

Ананиев: Затваряме дискотеките, спортните прояви - без публика

"Гласувахме доверие на българските граждани, гласувахме доверие на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности и да може българските граждани да се върнат към нормалния начин на живот. Анализът, който направихме за..

публикувано на 09.07.20 в 12:15

Спецпрокуратурата и СДВР влязоха в сградата на Президентството

Засилено полицейско присъствие в района на Президентството. По информация на "Хоризонт" става въпрос за кординирани действия на Специализираната прокуратура и СДВР. Наши източници твърдят, че преди минути прокурори са влезли в сградата на..

публикувано на 09.07.20 в 10:13
Мариана Кукушева в студиото на програма

Ще поскъпне ли хлябът - ясно наесен

Ще има ли промяна в цената на хляба ще стане ясно най-рано през есента, когато зърното бъде прибрано в складовете. Потребителят плаща 40% от себестойността на хляба, но върху цената му оказват влияние стойността на електроенергията, водата, тол..

публикувано на 09.07.20 в 09:19