Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тази вечер от 19ч. в Дома на културата "Арсенал", Казанлък:

„Формулата на Тео“ - филм за "златния физик на България"

Филмът бе показан за първи път в рамките на „София Филм Фест“. Лентата разказва за "златния физик на България" - учителят Теодосий Теодосиев-Тео, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Теодосиев е преподавал в Профилираната природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък. След като се пенсионира, той се посвещава на школата си по физика. Организира летни обучителни лагери, а също така и съботно-неделни кръжоци, които посещават ученици от цяла България в различни възрастови групи. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университетите Харвард и Принстън се състезават за тях. Ако Гърция си има Питагор и питагоровата теорема, то България има Тео, който е създател на уникален за света Метод за формиране на силов интелект.

Режисьор и сценарист на лентата е Николай Василев, който познава Тео от ученическите си години в Казанлък. Той е завършил кино и телевизионна режисура в НБУ, степен магистър, в класа на проф. Марияна Евстатиева-Биолчева. Режисьор и автор на редица документални филми и телевизионни продукции за Българската Национална Телевизия. Повечето от документалните му филми участват на различни международни фестивали. През 2010 г. на София филм фест получава наградата “Jameson” за най-добър късометражен филм - за филма “Приказки”. Автор е и на филма за българския езотерик и мъдрец Ваклуш Толев- "Пътят на мъдростта" .

Оператор на филма „Формулата на Тео“ е Борислав Георгиев, музиката - на Христо Намлиев, продуценти са Поли Ангелова и Николай Тодоров от "Screening Emotions".

Тази вечер в 19:00 часа в Дома на културата „Арсенал“, гр. Казанлък, вход свободен.

Още от категорията

Пожар в стърнище изпепели трактор

Трактор се запали и предизвика пожар в стърнище. За щастие, няма пострадали при инцидента, съобщи кореспондентът ни в Казанлък Георги Манев.   Пожарът е станал в близост до казанлъшкото село Копринка. И згорели са няколко декара от стърнището, както и..

публикувано на 26.07.21 в 17:41

Създаване на Комисия по етика и още над 90 точки обсъждат на сесията в четвъртък

Над 90 предложения съдържа дневният ред юлското заседание на Общински съвет Стара Загора, което ще се проведе на 29 юли от 9,00 часа в зала „П.Р.Славейков“, информира председателят на местния парламент Мария Динева. По време на него ще бъде..

публикувано на 26.07.21 в 17:06
Община Сливен

В област Сливен над 100 дози ваксини са приложени на деца и младежи от 12 до 18 години

Над 100 дози ваксини са приложени на деца и младежи на възраст от 12 до 18 години в област Сливен, съобщиха от областната администрация. Данните са за периода след 3 юли, когато по указания на здравното министерство в обхвата на имунизационната кампания..

публикувано на 26.07.21 в 16:21

Чирпански квартал ще преработва битови и градински отпадъци

Община Чирпан е първият град извън София, който разработва свой проект за обработване на отпадъците от бита и т личните стопанства на хората чрез компостиране. Основната цел на проекта е да бъде информирана общността и да се създадат навици за..

публикувано на 26.07.21 в 16:15
Иван Чолаков

Областният управител отмени заповедта си за изработване на СПУП в местността "Кереч Търла"

Областният управител Иван Чолаков отмени заповедта си от 28 юни, с която се разрешаваше на фирма „АС-СТОУНС“ изработване на СПУП по отношение на концесията за добив на варовик и доломити, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Ето..

публикувано на 26.07.21 в 15:56
Tошко Йорданов и Христо Иванов

Борис Попиванов: Диалогът е добър знак за формиране на правителство и предотвратяване на нови избори

„Българският избирател постави партиите в ситуация, при която те трябва да си сътрудничат помежду си. Всички опити това сътрудничество да бъде избегнато ще доведат до провал в опита за съставяне на правителство“ , заяви в коментар за Радио Стара..

публикувано на 26.07.21 в 15:48

Областният кризисен щаб за борба с Ковид-19 в Хасково обсъди мерки при повишаване на заболеваемостта

В Областна администрация-Хасково се проведе заседание на Областния  кризисен щаб за борба с Ковид-19, водено от заместник областния управител на област Хасково Виолета Желева. На него бе обсъден Национален оперативен план за справяне с пандемията..

публикувано на 26.07.21 в 14:54

Засилва се интересът на чуждестранни кандидат-студенти към Тракийския университет

С 30% е нараснал интересът на чуждестранни студенти към специалностите "Медицина" и "Ветеринарна медицина" в Тракийския университет Стара Загора спрямо миналата година. Това показва броят на явилите на тазгодишните предварителни онлайн изпити по..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Проф. Велислав Минеков се ангажира с опазването на Александровската гробница край Хасково

Министерството на културата ще направи всичко възможно, за да помогне за продължаващата реставрация на Александровската гробница. Този ангажимент пое служебният министър на културата проф. Велислав Минеков при инспекцията в прочутия некропол със..

публикувано на 26.07.21 в 10:56

Протест в Харманли срещу бежанския център

Граждани протестираха в неделя срещу бежанския център в град Харманли. Жители на града настояха за закриване на регистрационно-приемателния център за мигранти, преместването му или преобразуването му в общежитие от затворен тип. Организатор на..

публикувано на 26.07.21 в 09:58