Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз форум Стара Загора 2019: Осем стъпки към безкрая на джаза

За осма поредна година Стара Загора е домакин на международния фестивал „Джаз форум Стара Загора“. Той ще се проведе от 6 до 8 юни сред античния комплекс „Августа Траяна“.

Мотото на тазгодишния фестивал е „Осем стъпки към безкрая на джаза!”, а програмата е обогатена с майсторски класове на гостуващи артисти и джемсешъни, както и предфестивални прояви.

„Джаз форум Стара Загора“ се утвърди като едно от най-чаканите събития в културния календар на общината. Всяка година жителите и гостите на града имат възможност да видят на живо световни величия и знакови фигури в съвременния джаз от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Холандия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Русия, Колумбия, Мексико и др .

Това е и единственият фестивал в страната, който обръща сериозно внимание и на най-младите изпълнители. И тази година в тясно сътрудничество с НУМСИ „Хр. Морфова“ и музикалните школи в града,  техни възпитаници ще се изявят на голямата сцена редом с утвърдени български и чуждестранни джазмени. С акапелни изпълнения ще се представи „Траяна Глас квинтет“, а в заключителния концерт гост-солист е Добромир Добрев – алт саксофон, ученик от музикалното училище.

По традиция форумът започва с детска програма. На 3, 4 и 5 юни от 11 часа в парк „Пети октомври” ще се провежда „Джаз за деца” с Венци Благоев - тромпет и водещ, Цветомир Цанков – вокал, Станислав Арабаджиев - пиано, Димитър Благоев – китара, Даниеле Феббо - контрабас, Мартин Хафизи – барабани. 

Младата вълна във френския и италианския джаз ще представят Пиер Маркюс квартет със специалното участие на Батист Ербан (Франция) и Франческа Тандои и Даниеле Кордиско трио (Италия).

60-годишнината на пианиста и диригент на Биг бенда на БНР Антони Дончев ще бъде отбелязана с негово участието. От САЩ фестивалът посреща световната знаменитост Рик Маргица, който ще вземе специално участие в проекта на Мая Нова квартет. Българската следа в джаза ще представят и BalK@N Fusion Band. По традиция фестивалната седмица закриват музикалните домакини от Военен биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Техни солисти ще бъдат тромпетната звезда на Армения Йерванд Маргарян, Милица Гладнишка, Венци Благоев, Цветомир Цанков, Лиляна Дойчева.   Проявите са със свободен вход.

Допълнителна информация можете да намерите на сайта на фестивала http://jazzforumsz.com и на

Фейсбук страницата https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora/

ПРОГРАМА

6 юни, 11 ч, РБ “Захарий Княжески”

Майсторски клас на Батист Ербан и Пиер Маркюс квартет: Джаз импровизация и комбо състави

19.30 ч, античен форум “Августа Траяна”

Пиер Маркюс квартет със специалното участие на Батист Ербан (Франция)

Батист Ербан – алт/сопран саксофон

Симон Шивалон – пиано

Пиер Маркюс – контрабас/композиции

Тома Делор – барабани

BalK@N Fusion Band

Недялко Недялков - кавал

Владимир Кърпаров - саксофон

Константин Костов - пиано

Игор Спалати (Италия) - контрабас

Борислав Петров - барабани

7 юни, 17.30 ч, РБ “З. Княжески”

Лектория на Светослав Николов от Jazz FM Radio

19.30 ч, античен форум “Августа Траяна”

Франческа Тандои и Даниеле Кордиско трио (Италия)

Франческа Тандои – пиано и глас

Даниеле Кордиско – китара

Даниеле Сорентино – контрабас

Джовани Кампанела – барабани

Мая Нова квартет със специалното участие на Рик Маргица (САЩ)

Мая Нова - вокал

Рик Маргица - тенор саксофон

Любо Цанев - пиано

Димитър Карамфилов - контрабас

Стефан Горанов - барабани

8 юни, 19.30 ч, античен форум “Августа Траяна”

Антони Дончев 6UP със специалното участие на Георг Брайншмид (Австрия)

Антони Дончев - пиано

Атанас Хаджиев - кларинет/саксофон

Венцислав Благоев - флюгелхорн

Александър Логозаров - китара

Георг Брайншмид - контрабас

Мартин Хафизи – барабани

Траяна Глас квинтет

Цвети Христова, Люси Георгиева, Грета Станева, Станимира Ботевска, Станчо Станчев

Военен биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев, със специалното участие на Йерванд Маргарян (Армения) - тромпет

Венцислав Благоев - тромпет

Милица Гладнишка - вокал

Цветомир Цанков - вокал

Лиляна Дойчева - вокал

Добромир Добрев - алт саксофон.

Фестивални джемсешъни с "Лайв Зара Джазтет" на 6,7 и 8 юни от 22.30 часа в ресторант „При кмета“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Катастрофа затруднява движението по Подбалканския път край Николаево

Временно движението по Подбалканския път в участъка между град Николаево и село Ветрен се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП и се регулира от пътна полиция, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".

публикувано на 25.04.24 в 19:31

Порой и ситна градушка и в Стара Загора

Пороен дъжд и ситна градушка се изляха над Стара Загора малко след 18.30 ч. За секунди част от улиците побеляха от ледени парчета с размера на грах. Улиците в централната част на града се наводниха. Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев съобщи, че..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Министрите обещаха да осигурят средства за довършването на ямболската болница

След срещата през февруари в Ямбол между ръководството на община Ямбол и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, по повод изграждането на нова военна инфраструктура в с. Кабиле, днес в Народното събрание беше организирана втора среща по темата с..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

Пуснаха под гаранция двама, обвинени за участие в престъпна група в Ямбол

Бургаският Апелативен съд освободи срещу парична  гаранция Стойко Калудов и Григор Гочев, които заедно с Динко Вълев, по-известен  като ловецът на бежанци, са обвинени в участие в Организирана престъпна  група. Преди дни Ямболският окръжен съд им наложи..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Живко Тодоров: Средствата за ММИ дават сигурност на работещите

Като изключително важни за развитието на региона определи двете решения-за отпускане на средства за „Марица изток“ и отлагането на либерализацията на пазара на тока, кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него те дават спокойствие и..

публикувано на 25.04.24 в 16:59

Общинските съветници на Болярово гласуваха парична помощ за зрелостниците

Болярово ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. Днес, по предложение на кмета на Община Болярово Христо Христов, общинските съветници гласуваха единодушно от общинския бюджет да им бъде отпуснато финансово стимулиране. Общата..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Градушка удари Чирпанско

Поройни дъждове и градушка се изляха над няколко населени места в региона на Чирпан в ранния следобед. От ледените късове сериозно пострада и старозагорското село Самуилово. Основните поражения до момента са върху овошки и насаждения, но информацията..

публикувано на 25.04.24 в 16:25

Създават общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора"

Да бъде създадено общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ решиха съветниците на първо четене.  То се създава като специализирано звено в Общинска администрация и ще стопанисва и управлява имотите, предназначени за дейности в областта на..

публикувано на 25.04.24 в 16:20
Снимка: ГПЧЕ

Ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан" зарадваха с подаръци нуждаещи се

В навечерието на Великден учениците от 8 "Ж" клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан", с класен ръководител г-жа Мария Комбакова, посетиха "Защитените жилища за пълнолетни лица с умствена изостаналост" в Стара Загора и зарадваха с подаръци живеещите там, съобщават от..

публикувано на 25.04.24 в 15:42

В Сливен ограничиха до 20 км/ч скоростта за тротинетки и ги забраниха в пешеходните зони

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите...

публикувано на 25.04.24 в 15:16