Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолог: Без българин на висок пост в ЕС, заради политически хаос и егоизъм у нас

Борисов сам бламира Кристалина Георгиева, а показването на видеото с Тимерманс е недопустимо и недипломатично

Снимка: Мария Христова

„Големите западноевропейски държави сложиха на мястото им източноевропейските, защото си позволиха някаква форма на бунт и се опитаха да преместят „своите камъни в градинката на ЕС“. И това място на новите страни-членки не е на една маса с големите“. Така коментира за Радио Стара Загора новоизбраните лица по върховете на ЕС политологът Георги Киряков.

По думите му, политическият хаос и егоизъм в българския политически живот са причината до висш пост да не достигне нито един от тримата спрягани българи, а премиерът Борисов сам е бламирал Кристалина Георгиева.

Показването на видеото с разговора с Франс Тимерманс, в което говорят за разпределянето на постове, политологът определи като недипломатично и политически недопустимо.

Според Киряков почти нищо не зависи от България или премиера Бойко Борисов. Страната ни не можа да заеме собствена позиция нито към становището на Вишеградската четворка, нито имаше съгласуваност за нашите кандидатури.

„Големите държави се показаха като господари", допълни Георги Киряков.

Цялото интервю с политолога Георги Киряков можете да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Токът за домакинствата няма да поскъпне от 1 юли

Голямата промяна за потребителите у нас се очаква през 2026 година, когато би трябвало да излязат на либерализирания енергиен пазар. Предстои да видим как ще се случи това, защото все още законовата уредба не регламентира този процес, заяви пред Радио..

публикувано на 03.04.24 в 09:20

"Резерватът „Баюви дупки-Джинджирица“ - ценна защитена територия у нас."

"Резерватът „Баюви дупки-Джинджирица“ е сред най-старите в нашата страна. Обявен е през 1934 г., а територията му е разположена в североизточната част на Пирин. Растителното разнообразие на резервата включва около 500 вида висши растения. В него се..

публикувано на 29.03.24 в 10:10

6-седмично предизвикателство в подкрепа на Ксения Шопова започва от началото на април

6-седмично предизвикателство в подкрепа на Ксения Шопова ще се проведе в Стара Загора. Организатор е Надя Борисова, която ще изработи хранителен режим за всеки, който се включи в предизвикателството с кауза.  Ксения Шопова е от Стара Загора и е..

публикувано на 28.03.24 в 14:00

"Нашата обща история е сбор от милиони малки истории"

Благовещение и просвещение – два крайъгълни камъка в духовността на едно общество.  На днешният 25 март (Благовещение), през 1860 г. се поставя началото на най-голямата читалищна библиотека в България - старозагорската "Родина".  Историческата..

публикувано на 25.03.24 в 14:14