Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Десетки сигнали за умрели делфини по българското крайбрежие

Видът Морска свиня (Phocoena phocoena) е вече застрашен от изчезване в наши води

| обновено на 08.07.19 в 09:16
4
Снимка: wikipedia.org

Десетки сигнали за умрели делфини по българското крайбрежие са получени в последните 3-4 седмици. Сигналите са от почти всеки плаж по нашата ивица – от Крапец до плаж Делфин, каза за Радио Стара Загора Атанас Русев от Сдружението „Да запазим Корал“ и „За делфините“, който от години следи тревожния процес.

Като основна причина за измирането на делфинчетата-бебета той посочва незаконния риболов на калкан, който се извършва по бреговете на България, Украйна и Румъния. Морските обитатели попадат в бракониерските мрежи, които са стотици километри дълги и се задушават в рамките на от 3 до 5 минути. Очите на мрежата представляват ромбове със страни 18-20 см., а самата мрежа е тънка и найлонова, и за малките е „невидима“ във водата. Те по никакъв начин не я усещат или вече са много близко и са уловени. За разлика от бебета от вида Морска свиня, делфините  от другите видове отчитат тези мрежи на метри преди това. Русев подчерта, че имат доказателства и те са многократно потвърдени, а твърденията на български специалисти, че делфинчетата умират от морбили, международни експерти отхвърлят.

Уловът на калкан в Черно море е най-доходоносния бизнес в рибарството. Това е „златото“ на морето за рибарите в Черно море, заради цената на калкана. Съществуват квоти, специални разрешителни, регулация и всякакви законови разпоредби не само в България, но и в другите страни с излаз на Черно море. За жалост, през последните години се наблюдава трайна тенденция на намаляване на популацията и на калкан, в следствие нелегалния риболов, прекомерния улов и други фактори.

Размерът и обхвата на този нелегален риболов е толкова голям, че дори Интерпол има проект като глобална инициатива да разследва и преследва замесените в този "бизнес", оценен на 23 милиарда долара загуба за световната икономика.

По думите на Атанас Русев, в българските води липсва какъвто и да било контрол, официална статистика на загиналите делфини не се води, а институциите потулват случаите. Броят на сигналите в РИОСВ по черноморието драстично се разминава с този в регистъра на сдруженията, занимаващи се с проблема. Ако екоинспекциите отчитат 80-100 сигнала за умрели делфинчета по брега, в регистъра на „За делфините“ те са близо 450, каза още Русев.

През 2016г. лично премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент да се предприемат мерки, за да се спре нерегламентираният улов на калкан, но до момента такива няма, подчерта прородозащитникът. Миналата седмица Румънската брегова охрана е заловила в мрежа почти 6 км 25 мъртви делфинчета и около 1300 броя калкан, но в морето е оставена още 100 км мрежа, която с години ще лови морски обитатели, каза Атанас Русев.

В момента български природозащитни организации, съвместно с румънските им колеги от OCEANIC CLUB разработват географската информационна система, която ще бъде допълнена с данни от Румъния и Украйна, за всички масови случаи на измиране на делфини за последните 5 години. Случаите за тази година вече надхвърлят броя на загинали животни от предходните години и очакванията са тази година те да са много повече.

Според природозащитника, видът Морска свиня е застрашен от изчезване, той е най-малоброен в Черно море. От проучване на организациите, които се занимават със смъртта на делфинчетата, става ясно, че едва 1% от тях изплуват до брега, поне още 1000 остават в морето.

„Ако всяка година от бракониерска дейност се избиват между 3000 и 5000 делфинчета, до 10 години видът ще изчезне“, подчерта Атанас Русев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. Има снимки, които може да не са подходящи за хора със силна чувствителност.


Линкове към страниците на българската и румънската организации, работещи по проблема с делфините.
https://www.facebook.com/groups/savedolphinsBG/

Галерия

Още от категорията

Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Започва археологическо проучване в двора на Второ ОУ "П.Р. Славейков"

Поради ситуацията с коронавирусната пандемия археологическите проучвания това лято са ограничени и ще се извършват само спасителни разкопки, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев. На този етап се замразява..

публикувано на 02.06.20 в 16:52

Първото класиране за първокласници в Стара Загора излиза на 3 юни

На 3 юни ще бъдат обявени резултатите от първото класиране чрез електронната система за прием на заявления за постъпване в първи клас на учебната 2020/2021 година в Община Стара Загора. Записването на бъдещите първокласници е от 4 до 9 юни, между 9.00..

публикувано на 02.06.20 в 16:05

От Областния медицински съвет на Ямбол напомнят, че противоепидемичните мерки не са отменени

Областният медицински съвет в Ямбол заседава днес, след като стана ясно, че броят на заразените с коронавирус в областта за едно денонощие е деветима, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Представителите и на трите болници в Ямбол и на..

публикувано на 02.06.20 в 15:29

Над 350 старозагорци, останали без работа, са подпомогнати в кампанията на сдружение „Брат за брата“

По два пакета с необходими продукти и консумативи седмично са били дарявани на 350 души или 100 семейства по време на пандемията, информира председателят на сдружението "Брат за брата" Антон Лазаров и уточни, че направените разходи възлизат на малко..

публикувано на 02.06.20 в 15:29

В борбата с COVID-19: 93 555 лв. са постъпили в дарителската сметка на Община Стара Загора

93 555 лева са постъпилите до момента парични средства по дарителската сметка, открита от Община Стара Загора, в подкрепа на борбата с коронавируса, съобщи Милена Желева, председател на Общинския оперативен щаб. Тя   изказа благодарност на..

публикувано на 02.06.20 в 14:35

Делото на Христо Ботев почетоха и в Казанлък

Саможертвата и делото на Христо Ботев и неговите четници почетоха днес кметът на Казанлък Галина Стоянова, представители на Общинския съвет и Общината, родолюбиви организации, граждани, ученици и деца. При спазване на ограничителните мерки заради..

публикувано на 02.06.20 в 13:33

В Хасково почетоха паметта на Христо Ботев

Хасково почете паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България с вой на сирени и триминутно мълчание. Венци и цветя на признателност пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът на община Хасково Станислав Дечев,..

публикувано на 02.06.20 в 13:27

Близо 100 кг опасни битови отпадъци бяха събрани през пролетната кампания в Стара Загора

За трета поредна година гражданите на Стара Загора проявиха висока активност и отговорно отношение по време на проведената пролетна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. На 28 и 30 май 2020 год. в мобилен събирателен пункт,..

публикувано на 02.06.20 в 12:06

Изложба на Чудомир и Мара Чорбаджийска откриха в Художествената галерия в Казанлък

Изложба с творби на Мара Наумова Чорбаджийска и Димитър Чорбаджийски-Чудомир е подредена в Художествената галерия на Казанлък. Тя се откри в рамките на празника на розата и е под мотото „Цветето и дъбът“, разказа директорът на галерията Христо Генев...

публикувано на 02.06.20 в 11:45

Представители на местната власт почетоха паметта на Ботев в Стара Загора

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България областният управител Гергана Микова и заместник-областните управители поднесоха венци пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк Аязмото. Да почетат паметта..

публикувано на 02.06.20 в 11:17