Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посвещават изложба на строителите на Паметника на свободата

Фотодокументална изложба „Строителите на Паметника на свободата“ ще бъде открита днес от 18.00 часа в Художествена галерия – Казанлък. Ексклузивни, документални снимки, които разказват подробности от строежа на паметника ще могат да бъдат видяни до 19 август от посетителите на галерията. Акцент в експозицията ще бъдат оригиналните скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Изложбата се организира по повод предстоящата 85-годишнина от откриването и освещаването на паметника, обясни директорът на Национален парк-музей Шипка-Бузлуджа Чавдар Ангелов.

Изложбата е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата.

Общо 29 табла със снимки ще бъдат наредени по стените на Художествената галерия. Снимки, които разказват за трудностите на инжинерите и строителите са срещнали и преодолели изграждайки монумента.

7 от таблата ще покажат едни от най-важните хора, допринесли за създаването на най-българския паметник. Това са архитектите  Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров и майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов.

Кулминацията в изложбата ще бъде ключът, с който Цар Борис III е открил Паметника на свободата на 26 август 1934 г., венец, поднесен от руските ветерани при откриването и албумът „Паметник за Освобождението на българския народ на връх „Св. Никола“, предоставени от Националния Военноисторически музей.

Документите и личната кореспонденция на майстор Пеньо Атанасов, ще бъдат представени на 23 юли, предоставени от Отдел „Държавен архив“ – Търговище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонтират залата в читалището в павелбанското село Долно Сахране

Съвсем скоро павелбанското село Долно Сахране ще се радва на обновена зала за провеждане на различни събития от културен и обществено – административен характер. Става дума за т.нар. малка зала при Народно читалище "Иван Вазов", която обаче предвид..

публикувано на 29.03.24 в 15:19
Стефан Щилянов

Новият председател на БСП в Сливен стяга редиците преди изборите

Обединение на хората симпатизиращи на лявата идея в Сливен. Това обяви като основна цел новоизбрания председател на общинската организация на БСП Сливен Стефан Щилянов. Щилянов обяви, че ще търси начини напусналите партията миналата година преди..

публикувано на 29.03.24 в 15:15
Живко Тодоров

Живко Тодоров: Не нося отговорност за делата на общинските съветници

Не е моя работа да съдя общински съветник, все още не съм чел и решението на ВКС.  Така кметът Живко Тодоров к оментира казуса  с осъдителната присъда на общинския съветник от "Алтернативата на гражданите-ВМРО" Янко Янков за купуване на гласове и..

публикувано на 29.03.24 в 14:29

Протестното автошествие на миньори и енергетици премина в Хасковска област

И в Хасково днес се проведе протестно автошествие заетите в комплекс "Марица-изток". Недоволните с близо 79 автомобила преминаха през центъра на областния град и се отправиха към Харманли, където се заканиха да блокират пътя към магистрала "Марица"...

публикувано на 29.03.24 в 14:23

Полицията в Стара Загора предупреждава за телефонни измамници

За зачестили случаи на телефонни измами предупреждават от полицията в Стара Загора. Поредната жертва е 81-годишна жена от село Овощник . На 28 март тя е получила телефонно обаждане на стационарния си телефон, от лице което се е представило за..

публикувано на 29.03.24 в 14:12

Трансформират "Ученическо хранене" в Стара Загора, търсят частната инициатива

Около 30 милиона лева ще бъдат инвестирани в сферата на образованието в община Стара Загора. Средствата са от програмата на ресорното министерство и през общинския бюджет и са за ремонти, разширяване на материалната база, спортни площадки и дворни..

публикувано на 29.03.24 в 14:08
Община Стара Загора

Записването на първокласници в Стара Загора започва на 14 май

На 14 май, в 12:00 часа ще бъде отворена системата за електронно записване на първокласници за учебната 2024/2025 година, информират от община Стара Загора. Системата ще бъде затворена на 28 май 2024 г. като до 23:59 часа на тази дата могат да..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

1680 декара са залесените площи през 2023 г. от РДГ - Сливен

Регионалната дирекция по горите – Сливен, е извършила над 27 хил. проверки през изминалата 2023 г. Съставени са над 370 акта за нарушение на нормативната уредба. В резултат на това са задържани 96 кубика дърва за огрев, 2 превозни средства, каруца и..

публикувано на 29.03.24 в 14:00
Станимир Георгиев (вляво) и Йордан Стоянов от сдружение

Миньори и енергетици непреклонни в исканията си към властта

Около 30 автомобила потеглиха тази сутрин от Раднево на протестно автошествие в две области - Стара Загора и Хасково. Организатор на поредната четвърта акция е наскоро учреденото сдружение "Миньори и енергетици заедно", което обединява работещи в..

публикувано на 29.03.24 в 11:39
Четвърти протест на Сдружение

Сдружение „Миньори и енергетици заедно“ с декларация до Народното събрание и президента

За четвърти път заетите в комплекс „Марица изток“ излизат на протестно автошествие. Организаторите от новоучреденото Сдружение „Миньори и енергетици заедно“ излязоха с декларация, която ще изпратят до Народното събрание и президента. В нея те..

публикувано на 29.03.24 в 09:43