Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора отбелязва 142 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./

Представители на общинската администрация и граждани отбелязват годишнината от трагичните събития  и боевете за защита на Стара Загора с полагане на венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора - Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора", Паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой, Мавзолей - костница „19 юлий 1877“, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на Защитниците на Стара Загора, Паметник на загиналите във войните старозагорци.

За първия възпоминателен знак, оставен от признателните потомци на загиналите старозагорци, разказва Петьо Мирчев, уредник по „История на българските земи от 15-19 в.“ в Регионалния исторически музей.

На този ден преди 142 години, ненарадвали се на краткотрайната си свобода, старозагорци са принудени да изпитат страха от неравната битка на руските войници и български опълченци с многократно превъзхождащата ги редовна турска армия на Сюлейман паша и ужаса от последвалото клане. 

На 10 юли (22 юли) 1877 г. авангардът на Предния отряд на руската армия под командването на ген. Гурко влиза в Стара Загора и освобождава града, който е стратегически важна точка за бъдещо настъпление в Тракия. Народът ликува, избран е първият кмет – Петко Рачов Славейков. Бързото придвижване на войските на Централната турска армия начело със Сюлейман паша принуждава Гурко да се отклони от главното направление на руското настъпление – Одрин. Новозагорският  гарнизон на Реуф паша прави опит да се присъедини с  аскера срещу Стара Загора, който е осуетен от част от отрядите на ген. Гурко. В града остават  4 опълченски дружини, 14 ескадрона и 12 оръдия под командването на ген. Николай Столетов на 17 юли (29 юли).

Двете сили  водят ожесточени боеве край Джуранли, а Сюлейман паша тръгва в решителна атака срещу Стара Загора с всичките си 16 хиляди войници и офицери. Градът е поверен в ръцете на 3 500 български опълченци и руски войници. Настъплението е спряно от слаб авангард на 31-ви юли. Целия ден се водят ожесточени битки за всяка махала, за всяка улица, за всяка къща. Турците са спрени от подполковник Калитин, повел III-та дружина в контраатака. Опълченците се вклиняват напред,  заплашени от обкръжение. В атака  се хвърля и съседната - I-ва дружина. Започва яростен ръкопашен бой в защита на Самарското знаме – знамето на III-та дружина. Загиват  подполковник Калитин и няколко негови другари, но светинята е спасена, предавана от ръка на ръка с цената на живота.

Защитниците на Стара Загора отбиват атака след атака,  но силите са неравни 27 000-дна редовна турска армия и дошлия на помощ  башибозук срещу  3 500 руси и опълченци… Полковник Де Прерадович, издава заповед за оттегляне. Към прохода към Казанлък,руските части и опълченски дружини се изтеглят заедно с няколко хиляди българи от Стара Загора и тунджанските села.

Освирепелите турски орди избиват няколко хиляди българи от града и селата южно от него, а други няколко хиляди - предимно млади момчета, девойки и жени, са отвлечени и продадени на робските пазари на Турция. След погрома Стара Загора е изпепелена до основи, разграбена и обезлюдена.

Много от жителите, избягали от Стара Загора по време на боевете, не се завръщат в града. Малцина са вярвали, че обезлюденият и опожарен град ще  възкръсне отново като птицата Феникс от руините и пепелищата . Днес, 142 години по-късно, старозагорци отбелязват годишнината от битката за града по време на Руско-турската война през 1877 година и отдават почит към невинните жертви, загинали за свободата на града, с поднасяне на венци и цветя на паметниците посветени на събитията от 19/31 юли 1877 г.

Тази вечер ще бъде поднесен гирлянд  на славата пред Мемориала „Защитниците на Стара Загора". В 19 часа старозагорци и гостите на града ще наблюдават спектакъла „Искри“ и концерта на Представителния ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част за Стара Загора". 

В 20,30 часа ще започнат и празничните илюминации.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Анжелика-Гая Меркова от Пловдив, лауреат на XXIV радиоконкурс

25 години Радио Стара Загора посреща фолклорни таланти на конкурса "Славейче"

Радио Стара Загора организира XXV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче 2024“. Той  ще се проведе на  12 и 13 октомври 2024 г., от 10.00 часа в Радио Стара Загора , ул. „Св. Княз Борис I“ 75 За участие се..

публикувано на 16.04.24 в 17:11

платена публикация
„Металик“ АД изпълни успешно проект за енергийна ефективност на индустриалните процеси с подкрепата на Финансов механизъм на ЕИП

„Металик“ АД приключи успешно реализацията на проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм (ФМ) на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014-2021 по меморандума между Република България и Исландия, Княжество..

публикувано на 10.04.24 в 14:09

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

На 26 март 2024 г. се навършват 111 г. от  извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история  – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата турска крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. В знак за..

публикувано на 15.03.24 в 11:38

По-интересното лице на науките на образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Стотици ученици от Стара Загора посетиха второто издание на  образователния форум „Месец на науките и изкуствата“ в РБ „Захарий Княжевски“, който се провежда през целия месец. Събитието се организира от младите омбудсмани и обществения посредник на..

публикувано на 14.03.24 в 15:32

Кукери ще огласят с чанове и хлопки Стара Загора

Стара Загора посреща XXIII  Фестивал на маскарадните игри на 23 март (събота) .  Античният форум „Августа Tраяна“ отново ще бъде сцена за стотици кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи от цялата страна. Хлопки и чанове ще..

публикувано на 13.03.24 в 10:09

Представят книгата на Пенка Павлова "Златният глас на Тракия"

Наричаха Пенка Павлова "златният глас на Тракия" . Така се казва и книгата събрала между кориците си живота и творчеството на народната изпълнителка. Най-известните й песни, между които "Злато моме, "Първом, първом", "Маринчице, гиздава девойко",..

публикувано на 04.03.24 в 19:45

Класация "Славейче 2023": Гласувай за песен на слушателя!

Слушателите на Радио Стара Загора отново избират своята любима песен сред лауреатите на националния радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче 2023".  От наградените с професионален звукозапис участници в 24-тия радиоконкурс..

публикувано на 27.02.24 в 18:59

Младежи организират инициативата #КиберБУДНИ 2

На 20 февруари,  Младежки общински съвет – Стара Загора и клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“, с подкрепата на Център за подкрепа за личностно развитие  и Община Стара Загора, организират инициатива КиберБУДНИ 2. Тя ще се..

публикувано на 15.02.24 в 15:32

Общественото обсъждане на Бюджета на Oбщина Стара Загора ще се проведе на 25 януари

На 25  януари 2024 година от 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков“ на Общински съвет Стара Загора ще се състои публично обсъждане на проекта на Бюджет на Община Стара Загора за 2024 година. На основание чл. 84, ал. 6 от Закона за публичните финанси..

публикувано на 18.01.24 в 14:59

Приемат заявления за регистрационен номер по избор от СТ 9001 РХ до СТ 9999 РХ

В сектор „Пътна полиция“ гражданите могат да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от наличните в сектор „Пътна полиция“, информират от пресцентъра на Од на МВР - Стара Загора. От..

публикувано на 18.01.24 в 12:40