Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Сираков:

Профилактичната колоноскопия - най-важното изследване за превенцията на рака на дебелото черво

Една от най-динамично развиващите се области от медицината в Болница „Тракия“ - Стара Загора, е инвазивната гастроентерология. Ендоскопските методики за диагностика и лечение на  заболяванията на гастроинтестиналния тракт, са основен акцент в работата на отделението по Гастроентерология с началник д-р Иван Сираков,д.м. Ръководеното от него отделение е сред първите пет в страната по достигнати обеми и качество на извършени манипулации с най-висока сложност.

През изминалата 2018 г. екипът на д-р Сираков постигна 30-процентен ръст в броя на извършените ендоскопски процедури и те достигнаха над 2600 ендоскопски манипулации. От тях най-много са колоноскопиите - над 1000 изследвания. 326 са извършените през 2018 г. ендоскопски интервенции за обследване и отпушване на жлъчните пътища и панкреасния канал – т. нар. ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ). Увеличен е и броят на манипулациите, касаещи чернодробната патология, насочените биопсии под ехографски контрол, които също бележат над 30% ръст.

Една от най-честите процедури, извършвани от екипа на гастроентерологично отделение в Болница „Тракия“, е колоноскопията. Изследването е прието от СЗО за „златен стандарт“ и е най-важната част от Програмата за профилактика и диагностика на рака на дебелото черво. „Ако се извършва профилактична колоноскопия на 50 год.възраст при фамилно необременени пациенти,а на 35-год.възраст- при фамилно обременени за коло-ректален рак,честотата му ще намалее.Това показват и резултатите в развитите страни,където спазването на тези препоръки е задължително. ”Процентът на това скринингово изследване сред българските пациенти е изключително нисък. Масово пациентите на възраст над 50 години в България не биват насочвани за профилактична колоноскопия. Самите пациенти отлагат извършването ѝ от някакъв свой криворазбран страх и заради факта, че в много центрове изследването продължава да се извършва без анестезия. И при това изследване спазваме изцяло медицинския стандарт по гастроентерология - обследваме цялото дебело черво и крайният участък на тънкото черво, т.нар. терминален илеум”, казва д-р Сираков .

Болница „Тракия" е едно от малкото места в България, извън столицата, където се извършва ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ) - инвазивна ендоскопска манипулация на жлъчните пътища и панкреасния канал. Основната цел на изследването ЕРХПГ е да осигури временна или трайна проходимост на жлъчните пътища и на панкреатичниа канал. „През последните години ЕРХПГ се превърна основно в терапевтична процедура, а за спешните пациенти с гнойно, тежко възпаление на жлъчните пътища, с остър панкреатит и т.н, процедурата е животоспасяваща“, казва д-р Сираков. Ефектът винаги е впечатляващ, защото след отстраняване на камъните  от жлъчните канали или след стентирането им, в случаите, в които има стеснен участък от тях, състоянието на пациента значително се подобрява, а инфекцията отшумява в рамките на няколко дни.

Няколко от най-интересните и трудни за разрешаване клинични случаи от екипа на д-р Сираков, вече се публикувани или предстои да бъдат публикувани като научни статии в наши и чуждестранни научни списания.

Стъпвайки на опита си, натрупан за 18 години работа, от които последните 2 и половина в МБАЛ Тракия”, д-р Сираков и създаденият от него  екип на отделението по Гастроентерология това лято проведе първото Ендоскопско училище по инвазивна гастроентерология. Чрез конферентна връзка с операционния блок на болницата на живо бяха предавани диагностично-лечебните процедури на 12 пациенти с различни гастроентерологични и хепатологични заболявания. Практическото обучение събра в залата над 60 медици - специалисти гастроентеролози и хирурзи от Сливен, Ямбол, Бургас, Пловдив, Казанлък, Хасково, Димитровград, Стара Загора и София, а също и специализанти и студенти с интерес към гастроентерологията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

500 хиляди с диабет в България

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета, като най-честите са сърдечно-съдовите или бъбречните. Основната..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
д-р Мария Жукова

Световен ден на болните от хемофилия отбелязваме днес

Хемофилията е рядко генетично заболяване. В България има над 700 души , диагностицирани с него. То засяга процеса на съсирване на кръвта и може да бъде овладяно с подходяща индивидуална терапия. Тя се провежда в домашни условия и не е необходим болничен..

публикувано на 17.04.24 в 15:53

Лекарите пренебрегват информираното съгласие и правото на второ мнение на пациентите

Пациентските организации са в дълг към пациентите в България, заради вялата разяснителна дейност за правата на пациентите. От друга страна, заради политическата обстановка у нас и Министерството на здравеопазването  провежда по-малко разяснителни и..

публикувано на 18.04.24 в 08:40

Психиатриите тънат в мизерия

Намаляване на пациентите в психиатричните болници и подобряване на условията в тях. За такава реформа в психиатричната помощ се обявиха последните управляващи. В техния план за възстановяване и устойчивост е предвидено да бъдат реновирани 34..

публикувано на 13.04.24 в 12:05

Мобилни медицински кабинети ще заработят в труднодостъпни селища на три области

От есента ще заработят мобилни медицински кабинети с екипи от специалисти, оборудвани с апаратура за клинична лаборатория в трудонодостъпните села на областите Стара Загора, Сливен и Бургас. С тях ще се провеждат информационни кампании, ефективна..

публикувано на 11.04.24 в 12:09

Съдбата на електронните рецепти

От началото на седмицата електронните рецепти за антибиотици отново са задължителни. В края на миналата година здравното министерство върна възможността за хартиени рецепти. Преди това, в средата на октомври, бе обявено, че те остават в..

публикувано на 06.04.24 в 12:52

Как да се справим с болките в кръста?

Болките в областта на гърба и по-конкретно в кръста се нареждат на второ място по честота на оплакванията сред пациенти в световен мащаб. Всеки човек е изпитвал подобни оплаквания, ако не често, то поне веднъж през живота си, а в тази връзка..

публикувано на 30.03.24 в 12:20

Мащабна кампания за борба с туберкулозата

Над 100 души бяха изследвани за туберкулоза през тази седмица в региона по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. 30 от пробите са отрицателни, а резултатите на останалите ще са готови до няколко дни. Това съобщи в здравното..

публикувано на 23.03.24 в 12:38

Увеличава се броят на засегнатите от алергии

Приблизително 20 процента от населението в световен мащаб е засегнато от алергии. Те обичайно са предвидими, протичат еднотипно и за тях е характерна сезонна повторяемост. Това коментира имунологът Проф. д-р Ирена Манолова. Броя на..

публикувано на 22.03.24 в 12:27

Алергичните състояния не бива да се подценяват

Алергичните реакции зачестяват, но хората понякога трудно забелязват симптомите. След посещение при различни специалисти, грешна диагностика и лечение, често се стига до извод, че става въпрос заалергия. Състоянието не бива да се подценява, това..

публикувано на 22.03.24 в 12:19