Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо еднометровата дупка била оставена без капак и била пълна с вода от пороен дъжд

Първолак пропадна в дълбока шахта в центъра на Стара Загора и осъди Общината

Вината за инцидента е на възложителя на ремонта, категоричен е съдът

Снимка: БГНЕС

Осемгодишно момче пропадна в пълна с вода необезопасена по време на ремонт 80-сантиметрова шахта в центъра на Стара Загора и осъди Общината за преживения инцидент. 
4000 лв. обезщетение за неимуществени и 40 лева за имуществени вреди, както и 1767 лв. разноски по делото ще трябва да бъдат изплатени на малкия ищец от местната хазна заради злополуката на бул. "Цар Симеон Велики" 94 миналото лято, реши Районният съд в Стара Загора. В двуседмичен срок решението му от 20 август може да бъде обжалвано пред Окръжния съд.
Инцидентът станал на 22 юли миналата година. По време на силен дъжд, около 20 часа, 7-годишният тогава  И. Д. вървял заедно с баща си по южния тротоар на булеварда, който бил изцяло покрит с вода от пороя. В участъка срещу сградата на Общината момчето внезапно пропаднало. Оказало се изцяло потопено в пълната с дъждовна вода дълбока дупка. В нея пропаднал и левият крак на баща му. Само благодарение на бързата реакция на мъжа, който през цялото време държал сина си за ръка, детето било извадено бързо от водата. 
При пропадането детето е получило наранявания по тялото, нагълтало се е с мръсната от строителните отпадъци дъждовна вода. Като извадил сина си,  бащата е поставил в отвора на шахтата метален варел за отпадъци, който се намирал наблизо, за да обезопаси шахтата и да предпази и други хора от инциденти. Същата вечер детето не успяло да заспи, плакало е цяла нощ от болките от нараняванията по тялото си и от преживяната уплаха, свидетелствали родителите му.
По делото е била изготвена съдебно-психологична експертиза, според която инцидентът се е отразил негативно върху психическото състояние на момчето. "Попадането в шахтата е причинило травматичен стрес, който е довел до емоционален и психологически срив у детето, който се характеризира със страх, безпокойство, дори депресивна симптоматика. Налице е към момента все още непреработен стрес и елементи на посттравматично стресово разстройство. Към момента на изготвяне на експертизата вещото лице е заключило, че е необходима работа с психолог за преработване на травмата", се казва в решението на Районния съд.
Съдебно-техническа експертиза пък е установила, че шахтата е съществувала и преди ремонта на центъра, но е било предвидено в проекта да бъде подменен нейният капак. На място е установено, че действително новите елементи са само конструкцията на капака. Шахтата е с размери 70/90 см. и дълбочина 80 см. Експертизата потвърдила, че шахтата е обект на извършвания ремонт с възложител Община Стара Загора и изпълнители двете трети лица помагачи („Тийминженеринг“ ЕООД и „Биад- С“ ООД) и именно поради извършвания ремонт и вследствие на него и дейността изпълнявана от третите лица помагачи е станал инцидентът, посочва в решението си съдът.
В хода на делото не е станало ясно кой и как е контролирал безопасността не само на конкретното съоръжение, а въобще. "Бяха събрани свидетелски показания в тази насока, които обаче съдът приема за недостоверни, доколкото същите са на заинтересовани свидетели и освен това не бяха логични и последователни и са твърде повърхностни за доказване на такова важно обстоятелство как фактически и писмено е било регламентирано обезопасяването по време на строежа", пише в решението. 
Безспорно е било доказано, че в периода, в който е станала злополуката, бил извършван ремонт на територия общинска собственост от дружествата „Тийм Инженеринг“ ЕООД и „Биад С“ ООД, под строителния надзор на „Екип МГ“ ООД. "В проекта за ремонт и реконструкция е била включена и подмяна на капака на процесната шахта т.е. същата е била част от строителния обект и като такава отговорността при евентуално непозволено увреждане е на възложителя на ремонта - в случая на Община Стара Загора. Следва да се отбележи и че съгласно разпоредбата на § 7, ал. 1, т. 7 от ПЗР на ЗМСМА собственост на общината са мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на водоснабдителната и канализационна система. По делото няма доказателства, че съоръжението е собственост на телекомуникационно, водоснабдително или друго предприятие, а съгласно правилото на чл. 154 от ГПК насрещните възражения, са изцяло в тежест на доказване на ответника", мотивира решението си, че вината за произшествието  е на Общината Районният съд.
Кметът Живко Тодоров съобщи, че Общината няма да го обжалва, но на свой ред ще търси обезщетение от фирмата изпълнител.
Линк към съдебното решение http://rs-stz.bg/wp-content/uploads/decisions/04634518/65752019.htm

Още от категорията

Изложението "Бългаско е" гостува в Сливен

56 изложители ще предложат своята продукция тази събота, 24-ти октомври, в Сливен, част от базара „Българско е“. Те ще бъдат разположени по Ларгото на града, от Стария бряст до площад „Македония“, съобщи главният организатор Диана Цинцарска...

публикувано на 22.10.20 в 09:20

Капачки за бъдеще с кампания тази събота

Националната кампания за събиране на капачки отново е на ход тази събота. Инициативата обхваща Стара Загора, както и редица градове от региона, съобщи Мария Качанова.   Мобилният пункт в нашия град ще бъде разположен на паркинга на магазин Парк..

публикувано на 22.10.20 в 08:05

Обществено обсъждане на предварителен проект на ОУП на община Стара Загора организират днес

Община Стара Загора съобщава на всички заинтересовани органи, организации, физически и юридически лица, че организира обществено обсъждане на предварителен проект на Общ устройствен план на община Стара Загора и Доклад за екологична оценка на плана на..

публикувано на 22.10.20 в 07:07

Кръгла маса по проект за подобряване качеството на въздуха ще се проведе в Стара Загора

Община Стара Загора  организира от 10.00 часа Кръгла маса по Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” - LIFE-IP CLEAN AIR, с финансовия принос на Програма LIFE на Европейския съюз.  Кръглата..

публикувано на 22.10.20 в 06:55

От днес - с маски и на открито

Като противоепидемична мярка срещу Covid-19 се въвежда изискването за носене на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места от днес, информира Министерството на здравеопазването. При струпване на хора и невъзможност за..

публикувано на 22.10.20 в 06:15

Андон Балтаков иска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен..

публикувано на 21.10.20 в 18:53

Мъж, държал кокаин в траурна агенция в Димитровград, остава в ареста

По искане на Окръжна прокуратура Хасково Окръжен съд Хасково остави в ареста 50–годишният Яни Попов -  единственият арестуван по кокаиновата афера от събота вечерта в Димитровград. Обвиняемият  е служител на траурна агенция и беше заловен с 1 кг..

публикувано на 21.10.20 в 16:48

Проф.Николай Михайлов стана Доктор Хонорис Кауза на Тракийския университет

Проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов беше удостоен с почетното звание Доктор Хонорис Кауза за дългогодишно сътрудничество и значителен принос към подобряването на инфраструктурата на Тракийски университет – Стара Загора.  Той беше избран по предложение..

публикувано на 21.10.20 в 16:35

Подписка срещу проучвателните дейности за добив на злато и редки метали внесоха в Болярово

Подписка с 2 371 подписа срещу проучвателните дейности за добив на злато и редки метали в община Болярово от чуждестранна фирма внесоха в  Общинския съвет на Болярово и в Областната управа на Ямбол жителите на малката погранична община. 60% от..

публикувано на 21.10.20 в 16:30

В Стара Загора очакват безплатните противогрипни ваксини до седмица

Общопрактикуващите лекари в Стара Загора все още не са получили заявените безплатни противогрипни ваксини. Те са за хора над 65-годишна възраст с хронични заболявания. Очаква се ваксинитe, които се предоставят по държавна поръчка, да бъдат разпределени..

публикувано на 21.10.20 в 16:09