Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шест месеца ще са нужни за пълния ремонт на жп надлеза за "Арсенал" в Казанлък

Основен ремонт предстои за най-голямото пътно съоръжение в Казанлък – жп надлеза към предприятието „Арсенал“. Днес община Казанлък представи проекта за рехабилитация, както и избраните изпълнители и надзор.

„Гарант 90 и Сие- Стоян Цонев“ е избраната фирма- строител, която ще извърши цялостното конструктивно укрепване и ремонт на съоръжението. Стойността на договора за строителство възлиза на 2 495 511 лв, от които 1,2 млн. лв са отпуснати от Министерски съвет, а останалите средства са осигурени целево от Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Ремонтните дейности трябва да приключат за шест месеца от реалното начало на строителните дейности, като през това време съоръжението ще бъде затворено за преминаване. Трафикът ще бъде пренасочен по обходни маршрути“, уточни кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Тя допълни, че заради сложността на работата по съоръжението, което е строено през 70-те години на миналия век, ще се наложи и процес на съгласуване на работата преди реалното начало на ремонтните дейности.

„Ще се извърши съгласуване с НК „Железопътна инфраструктура“, тъй като надлеза минава над жп линията София-Бургас. Трасето не може да бъде затворено за цялото време на ремонта, затова ще се съгласуват времеви прозорци, през които да може да работи строителя. Съгласуване ще бъде направено и с фирмата, която извършва обществения транспорт в общината, за да се направят новите обходни маршрути за населените места, които са на север и на юг от града.  Ще се направи и съгласуване с големите предприятия в региона, които използват този транспортен възел, като „Арсенал“ и „М+С– Хидравлик“ и ще направим съгласуване с потенциален изпълнител за премахване на тролейбусните стълбове, които са част от конструкцията на надлеза. Те са собственост на частния превозвач и трябва да бъдат премахнати с негово разрешение. Всички тези организации ще отнемат време, но ще се придържаме към договорните условия и сроковете, които имаме в тях“, каза Стоянова.

Тя уточни, че за цялото време на същинския ремонт надлезът ще е изцяло затворен, без възможности и за пешеходно преминаване по и под него. Докато не бъде уточнено съгласуването обаче не може да се каже с точност кога ще започне работата по проекта, а тя е и доста сложна. Това е наложило и три процедури по Закона за обществените поръчки, докато се намери изпълнител, способен да се справи. “На предишните две процедури явилите се фирми не отговаряха на основните изисквания за изпълнение на ремонтни дейности на такова мостово съоръжение“, каза кметът на Казанлък. Тя уточни, че обследването и проектът е направен от фирма „Път Проект“ ЕООД, надзорът е поверен на варненската фирма „Дионисий“, инвеститорският контрол е възложен на „Любенов Консулт“.

Гаранционният срок на обекта е 8 години.

„Тъй като става въпрос за ремонт, а не за изграждане на ново строителство ,може по време на строителния процес и след премахване на пътната настилка и отваряне на фугите да се наложат допълнителни дейности, които ще бъдат съфинансирани от община Казанлък като непредвидени разходи и дейности“, допълни зам.-кметът Даниела Коева.

От проектантската фирма поясниха, че надлезът е съоръжение тип „герберова конструкция“, която има лагери, които следва да бъдат подменени. Така че, освен подмяна на тротоарни конзоли и пътна настилка, премахване на всякакви повреди по горно и долно строене, има и подмяна на лагери, което е много трудоемко, тъй като надлезът е голямо съоръжение.

„Надлеза е голямо и сложно съоръжение, той не прилича на надлезите които се ремонтират и по магистралите, защото е изграждан по стара технология през 70-те години“, уточни Галина Стоянова.

Галерия

Още от категорията

Напълно обновеното Лятно кино в Ямбол отваря врати

Гражданите и гостите на Ямбол ще могат да се радват на нова придобивка. Приключи ремонтът на Лятното кино в Градски парк, което е напълно обновено и ще отвори врати на 6 юли, понеделник , с прожекция на българския филм „Диви и щастливи“ с участието..

публикувано на 03.07.20 в 13:17

НЧ "Родина" с награди от международен онлайн конкурс

Отлично се представиха участниците от Вокална студия "Усмивки" при НЧ "Родина" в V-тия Международен онлайн конкурс "Нови гласове, песни и изкуства" в края на м. юни 2020.  В конкурса, организиран от Сдружение "Евтерпани", участваха над 220..

публикувано на 03.07.20 в 12:53

Проф. Живка Овчарова посети Тракийски университет

Проф. Живка Овчарова посети Тракийски университет – Стара Загора по покана на ректора на висшето учебно заведение по повод съвместната им дейност, свързана с лабораторията за виртуална реалност, с която ще работи университетът. Проф. Овчарова е директор..

публикувано на 03.07.20 в 12:20

Едно предложение за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2020

До края на установения срок – 1 юли, бeше получена една номинация за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2020 година. От името на Съюза на народните читалища, в края на юни , е постъпило предложението за д-р Иван..

публикувано на 03.07.20 в 11:37
Водно огледало

Музикантите на Стара Загора заявяват: „Тук сме!" с три концерта на открито

Днес на три локации на открито в Стара Загора ще се проведат концерти под надслов "Музикантите на Стара Загора: Тук сме!". Инициативата е дело на  Творческия колектив "На улицата" с подкрепата на Община Стара Загора, Международен младежки център..

публикувано на 03.07.20 в 11:29

Вандали отново потрошиха шадравана в парк „Пети октомври“

Поредна вандалска проява в Стара Загора беше установена от служители на звено „Озеленяване и комунални дейности“. Посегателството е извършено върху прочутия от миналото и любим на старозагорци шадраван с фонтаните в централния градски парк „Пети..

публикувано на 03.07.20 в 11:18

ПГСС "Гео Милев" в град Мъглиж приема ученици след 7 клас в три специалности

От 03.07.2020 г. Професионална гимназия по селско стопанство „Гео Милев” гр.Мъглиж обявява прием по следните специалности след завършен  7-ми клас - Механизация на селското стопанство -..

публикувано на 03.07.20 в 11:12

Доц. Борис Комитов: Очаква ни по-дъждовно лято и по-хладно от предвижданията

По-дъждовно и по-хладно от предвижданията на метеоролозите очаква да бъде времето през лятото доцент Борис Комитов, физик от БАН и ръководител на Центъра за слънчев и слънчево земен мониторинг в Стара Загора. Според наблюденията му не се очаква и..

публикувано на 03.07.20 в 09:52

През летния сезон ще бъде засилен контролът на скоростните режими по магистралите

През летния сезон ще бъде засилен  контролът за спазване на скоростните режими на автомагистрала „Тракия“ и автомагистрала „Марица“, осъществяван с технически средства от ОДМВР – Стара Загора. Целта е  недопускане създаването на предпоставки за..

публикувано на 03.07.20 в 09:41
Община Стара Загора

18 двойки ще получат еднократна помощ по програмата за новородени деца в Стара Загора

18 двойки са одобрени за получаване на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете в община Стара Загора, информира общинският съветник от ВМРО Антон Андонов, който е член на комисията, разглеждаща кандидатите и един от инициаторите..

публикувано на 03.07.20 в 09:18