Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общинският съветник Янко Янков, право на отговор

На 7.09. старозагорци станаха свидетели на два протеста организирани от граждани срещу законодателството за закрила на детето.  Граждански протест, в чиято организация участва общинският съветник  Янко Янков и граждански протест, в който имаше представители  на партия „Възраждане“. След публикуване на позиция на Ива Ангелкова- организационен секретар на партията, Радио Стара Загора, съгласно редакционните правила, дава право на отговор и на Янко Янков.

Янко Янков: - Упреците към мен, че използвам протеста, напомнят на българската поговорка -„ Крадецът вика, дръжте крадеца!“

Не бих могъл да политизирам протеста, защото аз не съм политическо лице. Общински съветник съм , но не принадлежа на никоя партия  и няма как политически секретари на партия да обясняват, че аз искам да извлека дивиденти. Притеснението на опонентите ми е, че фокусът се измести от тях и няма да могат да извлекат дивиденти. За съжаление дори администраторите на гражданската фейсбук група „Не на стратегията на детето“  са членове на партия, която не искам да споменавам.  Нашият протест, той не е организиран от мен, а от нас гражданите и аз като гражданин мога да присъствам и да организирам подобно събитие. Като баща на три деца този проблем ме касае доста и защото едното ми дете е със синдром на Даун.  Но в организацията на събитието, в което и аз участвах, има още 8 човека, като половина от тях са от началото на  протестите в града . Тези хора се махнаха като част от групата „Не на стратегията за детето“, защото разбраха политическите пипала, които се опитват да яхнат протеста и да го използват. Не може някакви жени да претендират, че са организатори и да лъжат. Те нямат разрешение от община Стара Загора за протеста, но ние имаме. Близо 6 дни сме раздавали флаери за проявата, 9 човека, над 2 хил. броя, за да информиране, че ще има протест. Тези, които ме атакуват, не са си мръднали пръста. Имаме събитие във фейсбук, за което 100 човека са заявили, че ще присъстват. Акцията ни е организирана от името на „Група за истината за Стара Загора“, това е името на фейсбук групата. А другата група се бяха капсулирали и обвиняваха медиите, че правят затъмнение на темата, а това не е вярно. Бяха се събрали 10-ина представители на партията с рекламни тениски  , към тях още няколко от определен етнос и към 20-ина заблудени родители. И тази партия обяснява как някой си Янко Янков си прави политически пиар, а моето име го няма никъде. На митинга, в които и аз участвах, имаше близо 500 души. Събрахме над 400 подписа, направихме шествие и сега да казват, че аз искам да извлека политически дивиденти и да пращат лъжливи прессъобщения до медиите, защото идват избори, ще кажа пак: „Крадецът вика, дръжте крадеца“. Включих се през август в тази инициатива, защото ме покани една от администраторките на фейсбук групата „Не на стратегията на детето“ - Иванка Стоянова и аз участвах в обща среща. Предложих помощта си и те я приеха. След  което ме изтриха от групата, за да могат да си въртят политическите игри.  Напуснаха и част от администраторите- Иванка Стоянова и Диляна Тонева, в знак на несъгласие с неправомерното, нелогично отношение към мен. Така и не разбирам какъв е проблемът! Не разбирам, защо една отворена обществена група се капсулира, трие постове. Нали каузата за децата трябва да ни обединява. Не разбирам, защо е това плюене и защо едни хора се хвалят, че са организатори! Как непартийното лице Янко Янков иска политически дивиденти, а хора свързани с партия не искат!


Още от категорията

Старши инспектор Гроздана Андреева: Избрах да съм полицай, за да помагам на хората!

Днес е професионалния празник на работещите в системата на МВР. В предаването "Моята неделя" на Радио Стара Загора представихме една нежна, но и силна жена, избрала тази "мъжка" професия -  старши инспектор Гроздана Андреева, началник група..

публикувано на 05.07.20 в 11:44
Мариан Цонев

Община Гурково изпълнява проекти за над 10 млн. лв.

При бюджет от 7 400 000 лв. община Гурково е привлякла близо 10 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа, подмяна и рехабилитация на водопреносната мрежа в селата и в общинския център и строежа на пречиствателна станция в с. Конаре. Част от проектите..

публикувано на 02.07.20 в 11:41

Иван Цанков, AES: Предстои трансформация на електроенергийния сектор

Декарбонизацията на икономиката е водеща тема не само за България, но и за целия ЕС в контекста на амбициозната „Зелена сделка“. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора/БНР Иван Цанков , изпълнителен директор на ТЕЦ „AES Гълъбово“. По думите му..

публикувано на 02.07.20 в 10:57

Вени Петрова: Намаленото ДДС ще се ползва само за около 20-30% от предлаганите за консумация храни и напитки в заведенията

Това   е временна мярка за нашия бранш, който е в изключително тежко състояние с нанесени огромни финансови и икономически щети. Не съм сигурна, че така регламентираните 9 % ставка на ДДС е най-адекватната мярка за помощ на бранша, коментира в..

публикувано на 01.07.20 в 14:53

Проф.д-р Ивайло Кринчев: Изключително съм респектиран от старозагорската публика

С пищен концерт, който ще се състои тази вечер от 21.00 часа на Античния форум „Августа Траяна", Старозагорската опера ще отбележи 95 години от създаването си. В програмата, подбрана и подредена от Маестро Ивайло Кринчев ,  са включени..

публикувано на 01.07.20 в 11:05

Румяна Емануилиду: Намалената ставка на ДДС е временен процес и вероятно няма да се отрази на цената на книгите

Намалената ставка на ДДС в размер на 9% за книги, ресторанти и някои детски стоки влиза в сила от днес. Намалението е част от социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с последиците от коронакризата. Ставката от 9% е временна и ще..

публикувано на 01.07.20 в 09:09

Светослав Малинов: Няма да има АЕЦ „Белене"

„АЕЦ „Белене“ е мъртъв проект, който няма да бъде реализиран“. Това заяви за Радио Стара Загора бившият български представител в Европейския парламент Светослав Малинов. Завеждащият катедра „Политология“ към СУ „Св. Климент Охридски“ политик..

публикувано на 30.06.20 в 16:18

Как да помогнем на малките птици в градовете

През пролетта и лятото много често можем да намерим на земята паднала малка птичка. В градска среда това би могло да се окаже опасно. Как да реагираме, ако искаме да помогнем, обяснява Христина Клисурова, ветеринарен лекар към природозащитната..

публикувано на 30.06.20 в 10:40

Коронакризата не засегна производството на кафе

Коронакризата не въздейства негативно върху производството на кафе в световен мащаб. Тазгодишната реколта е дори с по-високо качество, коментира Йордан Дъбов, експерт и дегустатор. Променя се обаче начинът, по който се събира продукцията – има..

публикувано на 25.06.20 в 17:13
Радостин Танев обсъжда възможностите за развитие на Стара Загора с работещи в дигиталния сектор

Лаборатория за виртуална реалност ще има в Стара Загора

По инициатива на депутата от ГЕРБ Радостин Танев днес се проведе работна среща с представители на IT сектора и фрийлансъри в Стара Загора. Акцент в разговора е бил поставен върху перспективите пред бранша и привличането на нови компании в областния..

публикувано на 23.06.20 в 18:07