Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Ангеличева представя български творци в Англия

Ива Ангеличева е от Велико Търново. Тя е само на 24 години, но тази година се състоя третото поредно годишно издание на фестивала „Дива Роза“, организиран в Лондон от нейната агенция. Той представя български музиканти, родни храни, облекла, традиции и шевици и е ориентиран към българската общност в Лондон. Wild Rose Festival (Фестивал “Дива Роза”) всъщност е създаден като университетски проект по време на следването на Ива в Лондонския Middlesex University, където тя завършва Музикален бизнес и мениджмънт.

В България Ива от малка се занимава с пеене, често е излизала на сцена и заедно с това е участвала в организацията на музикални мероприятия. През 2012 година достига  до финала на българския X Factor, като част от групата Lollipop. Впечатлена от мащаба на тази музикална продукция, Ива решава, че иска да учи музикален бизнес. Избира Лондон, защото е столицата на шоубизнеса в Европа.

Освен музикалния фестивал, Ива организира и театрални, и филмови представяния на български спектакли и филми в Англия. Филмите са с осигурени английски субтитри, за да могат да се гледат и от небългари, което сериозно разширява кръга на зрители на българско изкуство.

Всички събития, които досега Ива организирала, се оказват много посещавани. „През следващата седмица предстоят две прожекции на новия филм на Ники Илиев „Завръщане“ и всички билети вече са продадени“, разказва Ива.

В края на ноември и началото на декември тя организира в Лондон премиера на още един български филм, „Диви и щастливи“ на режисьора Мартин Макариев, с участието на Яна Маринова, Луиза Григорова-Макариев и други, успоредно с премиерата му в България.

Интервюто на Ина Николова с Ива Ангеличева можете да чуете в звуковите файлове.





https://www.facebook.com/wildrosefestival/


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фотина Вълчева

Българи зад граница ремонтират с доброволен труд бъдещото училище на учителя Теодосий Теодосиев в габровско село

Фотина Вълчева в продължение на 26 години е била начален учител в родния Бургас. От 10 години заедно със семейството си живее в Лондон. Там също продължава да обучава деца. Любовта към България остава важна част от живота й и, както много други..

публикувано на 12.03.24 в 12:39

Виктор Кадири - един афробългарин в Лондон

Виктор Кадири е роден в Пловдив, следвал е психология, работил е като журналист в радио, занимавал се е с фотография. Преди 8 години необходимостта от промяна го отвежда в Лондон, където живее до днес. В британската столица Виктор Кадири се..

публикувано на 28.02.24 в 15:13

Цвети Апостолов: Българският език и култура са голям подарък, който дължа да дъщеря си

Цвети Апостолов е българска учителка, която живее в английския град Брайтън вече повече от 20 години. Цвети е помощник учител в английско училище, всяка събота учи децата на български език в българско училище, а всеки следобед преподава Йога в..

публикувано на 18.09.22 в 17:26

Тео Тотев: Не чакай идеалните обстоятелства, просто тръгни към мечтата си

Теодор Тотев е компютърен експерт, фотограф и пътешественик. Казва, че и трите му занимания за него са еднакво важни и, за да живее пълноценно, той се старае да намери баланса между всички тях. Завършил е компютърни науки в родния си град..

публикувано на 07.08.22 в 14:11

Архитект Ая Иринкова: В Лондонските сгради съвременност, лукс и традиция се съчетават по неповторим начин

Ая Иринкова е български архитект, последвал любовта си към неповторимия стил и атмосфера на Лондон, за да заживее и развие кариерата си в столицата на Великобритания. Завършила е Университета по архитектура и строителство в София, малко след..

публикувано на 18.07.22 в 12:33

Констанца Колева: Искам изкуството ми да доставя радост

Констанца Колева е българска художничка, която живее в Лондон. Работила е в Британския музей, в галерия в Барселона, а в момента преподава изобразителни изкуства в средно училище в Западен Лондон. На 29 юни предстои откриването на изложба с..

публикувано на 26.06.22 в 11:46

Виолета Иванова: Българите зад граница са жадни да покажат на света нашите красиви традиции

Автор: Ина Николова Нов рекорд за най-много изиграни български хора (106) от автентичен и нов български фолклор беше поставен в английския град Дарби. Това се случи на събитие, организирано на 21 май тази година от Асоциация "България" и Folk..

публикувано на 07.06.22 в 14:35

Британците получават четиридневен уикенд, за да отбележат Платинения юбилей на своята кралица

Великобритания трескаво се подготвя за масовите тържествени чествания на Платинения юбилей, ознаменуващ 70 години от възкачването на трона на настоящия британски монарх Кралица Елизабет Втора.  Тази година британците ще получат два допълнителни..

публикувано на 30.05.22 в 17:04

Кеворк Парсехян за потайностите на Лондонското метро (снимки)

Кеворк Парсехян е музикант, филолог, преподавател по английски език и журналист от Хасково. Емигрира в Лондон през 1998-ма година заедно със съпругата си. Преди това в Хасково е преподавал английски език в частна школа, бил е и репортер в..

публикувано на 24.05.22 в 11:05

Мария Маринашка, преподавател по балет: Децата могат да научат много докато се забавляват (снимки)

Мария Маринашка е учител по балет и модерни танци. Тя е на 31 години и танцува от 4 годишна. Родена е в Стамболийски, дъщеря е на изявената балетна педагожка и международен танцов съдия Кремена Маринашка. Двете са имали детска школа в България, където..

публикувано на 08.05.22 в 17:46