Адвокат Петър Славов:

Готови ли са ЦИК да въведат машинното гласуване

| обновено на 06.11.19 в 08:45
Петър Славов
Снимка: БГНЕС

Питане до ЦИК във връзка с въвеждането на машинното гласуване за следващите избори, които по ред са парламентарните, внесоха бившите депутати адвокат Петър Славов и Мартин Димитров. С това те напомнят на ЦИК, че всички видове избори от тук нататък, според Изборния кодекс, следва да се провеждат само с машинно гласуване, каза за Радио Стара Загора адвокат Петър Славов.

По думите му, ако ЦИК не са готови, те ще нарушат закона и ще поставят под съмнение, както честността на изборите, така и демократичния процес у нас.

В питането се настоява за план-график, как точно и кога ще бъдат готови с придобиването и осигуряването на машините, подготовката на членовете на комисии за работа с тях, осигуряването на софтуер и всичко останало, за да се въведе машинното гласуване достатъчно рано и навреме, уточни Славов.

Според него въвеждането на машинното гласуване ще предотврати невалидните бюлетини и неотчитането на преференциалните гласове. Не на последно място би и спестило много средства от закупуването на хартия, тонери, принтери, копирни машини и други консумативи.

С допълнителните 20 млн.лв., отпуснати за местните избори тази година и 9 млн.лв., колкото беше платено за наем на машините за евровота, биха могли да се купят машини и терминали, както и софтуер за тях, които машини да се използват в следващите 10 години, каза още Петър Славов.

Цялото интервю с адвокат Петър Славов можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Повишен интерес към имоти с високо качество на строителството и в екологично чиста среда на жилищния пазар в Стара Загора

Лек ръст в цените на недвижимите имоти в Стара Загора се очаква в началото на 2020 година , във връзка с влизането в сила на по-високите нотариални такси при изповядването на сделките, коментира за Радио Стара Загора Димо Димов, експерт „Недвижими..

публикувано на 05.12.19 в 14:16

Експрерт: За успешно развитие на малките и средни земеделски производители са необходими облекчени процедури по европейските програми и реализация на продукцията на добри цени

Увеличаване на площите за отглеждане на лешници, откроиха като тенденция през последните няколко години, експерти по време на информационна среща-семинар „Лешникопроизводството в България“ в Кърджали. Проблем пред сектора в настоящия момент е недоброто..

публикувано на 05.12.19 в 11:10

Седем български проекта сред финалистите на международния конкурс за Иновации в политиката

Седем изключителни български политически проекта попадат сред финалистите на международния конкурс "Награди за иновации в политиката" 2019. Проектите от страната ни успяха да впечатлят международното жури, състоящо се от 1067 граждани от всички европейски..

публикувано на 02.12.19 в 12:21

Ще продължи работата по реновиране на образователната инфраструктура

Ръководството на община Стара Загора ще продължи работата си по реновиране на образователната инфраструктура в града. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора заместник-кметът Иванка Сотирова. „Много от училища са вече санирани и с осигурени..

публикувано на 29.11.19 в 15:59
Георги Киряков

В политиката между два стола може да се окажеш на земята

На практика ново във взаимоотношенията САЩ-България няма, има само потвърждение на досегашни намерения, от които България може и да има ползи, но те са най-вече за сметка на Америка, защото ще бъдат прокарани техни и военни, и икономически, и..

публикувано на 28.11.19 в 07:50

Валентин Тотев: Следващата година спортният риболов може да стане олимпийски спорт

Клубът по спортен риболов в Стара Загора стана републикански шампион като повтори успеха от миналата година.   Отборът на СКР „Стара Загора“ сензационно спечели през лятото и третото място на световното клубно първенство по спортен риболов на..

публикувано на 27.11.19 в 19:34

БАСЗЗ:Не сме против възможността чужденци да купуват земеделска земя у нас

"Не сме против възможността чужденци да купуват земеделска земя в България, каза за Радио Стара Загора Стайко Стайков, председател Българската асоциация на собствениците на земеделски земи в отговор на това, че отпада мораториумът за продажба на..

обновено на 26.11.19 в 16:50

Георги Илиев: Данъците от хазарт да се връщат в общината

Хазартният бизнес осигурява трайна трудова заетост в Свиленград от години и трудно може да бъде изместен, заяви в интервю за Радио Стара Загора Георги Илиев, общински лидер на БСП в граничния град. В общината със 17 хиляди жители работят 7..

публикувано на 26.11.19 в 09:43

Татяна Чекова: Всяка жена може да стане жертва на насилие

"Всяка жена може да стане жертва на насилие, независимо от социалния статус и етнос. Най-често насилникът манипулира своята жертва, като я държи в икономическа зависимост". Това каза Татяна Чекова, социален работник и психолог във Фондация „Мисия..

публикувано на 25.11.19 в 11:17

Нова книга представя "Кърджали на историческата карта"

„Кърджали на историческата карта“ – това е заглавието на сборник от статии, който ще бъде представен днес в Кърджали.  Съставител е журналистът, историк и писател Георги Кулов. Сборникът съдържа 49 статии от различни автори- професори, доценти,..

публикувано на 20.11.19 в 10:34