"Българската Коледа" дари и тази година апаратура на Клиниката по неонатология в Стара Загора

Университетската многопрофилна болница „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора е сред 19-те лечебни заведения в страната, които за поредна година получиха нова апаратура в рамките на кампанията „Българската Коледа“. Благотворителната дарителска инициатива се провежда под егидата на президента на Република България и само преди няколко дни бе дадено началото на нейното 17-то издание. 

С грижа към най-малките пациенти кампанията предостави на Клиниката по неонатология апарат за контролирана церебрална хипотермия.

"Това е един апарат, който се използва за поддържане на малко по-ниска температура на тялото и основно на мозъка при новородени, родени при асфиксия и претърпели мозъчно увреждане. Чрез него се прилага един метод на лечение, който е известен отдавна, но в масовата практика в чужбина навлезе преди близо 10 години, а от 3-4 години подобни апарати се използват и в България", уточни доц. д-р Христо Мумджиев, началник на клиниката.

Около 30 хил. лв. е стойността  на получения от кампанията апарат за контролирана церебрална хипотермия. Благодарение на „Българската Коледа“, както и на други кампании и дарители, старозагорската неонатология е сред най-добре оборудваните, допълни доц. Мумджиев.

Между 350 и 400 недоносени и болни доносени деца преминават годишно през старозагоската Клиника по неонатология. В нея се лекуват малки пациенти и от областите Сливен, Ямбол и отчасти Бургас, а най-малкото, спасено от старозагорските неонатолози досега бебе при раждането си е тежало едва 600 гр. За съжаление все още нивото на недоносеност у нас продължава да бъде сравнително високо - около 9-10%, признава д-р Мумджиев.

"То е по-високо от средноевропейското и доста по-високо от това на развитите европейски страни като причините са медицински и социални. От медицинските причини част от недоносеността се дължи на широко разпространения метод инвитро. Чрез него често се раждат близнаци, които често са с поднормено тегло и незрели. Раждането от страна на малолетни малцинствени майки също нерядко води до неизносване на плода и това са двете по-ясно изразени причини за продължаващата сравнително висока честота на недоносеност у нас."

„Съпричастността е признак на зрялост на едно общество. Това е едно от нещата, които ни различават от неразвитите общества. А „Българската Коледа“ е начин на съпричастност, каза още д-р Мумджиев и изрази надежда, че ще има още съпричастни към лечението на малките пациенти дарители. 

През 2019 год. „Българската Коледа“ дари на 19 лечебни заведения от цялата страна модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на обща стойност 1 585 770 лв. Апаратура получиха  университетски и многопрофилни лечебни заведения в София, Варна, Габрово, Добрич, Плевен, Пловдив, Силистра и Стара Загора.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:
Още от категорията

Започна регистрацията на групите за "Кукерландия"

Започна регистрацията на групите, които ще се включат в тазгодишното издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” в Ямбол. Организатори на проявите са общините Тунджа и Ямбол. Заявки за участие в конкурсната програма ще се приемат до..

публикувано на 18.01.20 в 15:05

Иранският филм "Домино" - в съботната програма на МЕНАР Филм фест в Стара Загора

До 26 януари Стара Загора е домакин на МЕНАР Филм Фест, който представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка. Филмите са със специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този..

обновено на 18.01.20 в 11:00

Започват кукерските празници в община Стралджа

Традиционните кукерски игри започват в селата на община Стралджа.  В основата на обреда е имитиране на заораване и сеитба, както и прибиране на реколтата.  След повече от 20 години прекъсване в село Атолово отново кукери ще обикалят домовете и ще..

публикувано на 18.01.20 в 09:45

Ученици от Ямбол почистват коритото на река Тунджа от битови и пластмасови отпадъци

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет Ямбол Антон Шиков подкрепят инициативата на учениците от Професионална гимназия по строителство и архитектура „Кольо Фичето“ и отправят призив към всички общински съветници,..

публикувано на 18.01.20 в 10:10

Създаване на Фонд за отпускане на стипендии за даровити деца в Стара Загора предлагат общинските съветници на ВМРО

Създаване на Фонд за отпускане на стипендии за даровити деца в Стара Загора ще предложат общинските съветници на ВМРО. Идеята е да се подпомагат деца в различна възраст, спечелили призове и награди във всички сфери на нашето общество, като спорта,..

публикувано на 17.01.20 в 16:26
Проф. Михаил Неделчев

9 акции и инициативи се подготвят за 100-годишнината на списание „Златорог“

9 акции и инициативи се подготвят за 100-годишнината на списание „Златорог“. Това е най-дълготрайното българско литературно списания, чиято първа книжка е издадена през януари 1920 г. , разказа в интервю за Радио Стара Загора литературният критик и..

публикувано на 17.01.20 в 15:23

Започва подготовката за обучение на водни спасители към БЧК в Стара Загора

Започва подготовката за обучение и сертифициране на водни спасители в Българския червен кръст в Стара Загора. Квалификационните степени са две: за плувен басейн и за спасители на море и открити водни площи.  "Ние сме в отчетена кампания от 25..

публикувано на 17.01.20 в 14:13

Работа за студенти и шофьори в Германия

Българските студенти ще могат и през тази година да трупат професионален опит през лятото в Германия. Вече стартира приемът на документи, като до 14 февруари 2020 г. могат да се подават заявления по образец в бюрото по труда, на чиято територия се..

публикувано на 17.01.20 в 13:53

Няма привлечени като обвиняеми от екоинспекцията в Стара Загора

До момента няма привлечени като обвиняеми лица от Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора, информират от Окръжна прокуратура. Води се разследване за установяване на извършено престъпление от длъжностни лица във връзка с..

публикувано на 17.01.20 в 12:24

Две казанлъшки села ще могат сами да си изберат кметски наместници

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова ще даде възможност на жителите на селата Голямо Дряново и Горно Изворово сами да предложат за назначаване кметски наместник на селото, информират от общинската пресслужба. Това ще стане на организирани..

публикувано на 17.01.20 в 11:41